Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De byggde drömhuset med slottsinspiration

Ingela Lundwall jobbar som inredare och stylist. Hemma i sitt hus med tinnar och torn i Juniskär har hon lagt ner mycket tid på sin inredning. Varje vrå har en spännande och unik detalj. Häng med in.

Annons

TV: Häng med in hos inredaren och stylisten Ingela Lundwall.

För 25 år sedan köpte Ingela Lundwall och hennes sambo huset i Juniskär från 1918. Så som huset ser ut idag med alla tinnar och torn, såg det inte ut när paret köpte bostaden.

– Vi byggde om ett tomt ödehus. Det var ett vanligt litet gult hus när vi köpte det, men det hade bra timmerstomme, säger Ingela Lundwall.

Huset från entrén.

Ingela Lundwall hade en dröm om att ha ett hus med tinnar och torn. En vacker dag slog drömmen in när hon och sambon Thommy hittade ett gammalt gult hus, som de kunde bygga vidare på.

Innan paret hittade det gula trähuset letade dom hus i två år. Ritningarna och idéerna fanns redan nedskissade och just en specifik önskan fanns i beräkningen.

– Vi hade en plan på att göra ett torn, men vi var ju tvungna att hitta huset först. Sen hittade vi detta och började bygga så som vi drömt om.

De nya ritningarna för huset kom att bli ett utbygge på den gamla grunden. Från början var det gamla huset ett gult, väldigt litet hus. Redan då hade de mycket hörn och kanter.

– Det gamla huset hade så mycket vinklar och vrån så vi ville bygga ut så att det skulle matcha. Man skulle inte känna gränsen mellan det gamla och det nya. Det skulle bli harmoni, helt enkelt, säger Ingela.

Huset som det såg från att det var nybyggt till det att Ingela Lundwall och sambon köpte huset.

Så här såg huset ut när paret köpte det.

Inne i huset är det spännande. Dörren som välkomnar en innanför tamburen påminner om en Elsa Beskow-saga. Ett litet bord med två caféstolar står utanför entrén och på andra sidan vajar ett ris med vackra fjädrar av dova toner av aprikos och grått.

– Vi ville ha ett hem som känns välkomnande, trevlig och ombonat. Det ska vara avslappnat att vara här, berättar Ingela och lyfter upp en ljusstake som står på en skänk i köket.

Just den där ljusstaken har hennes farfar tillverkat och nu står den hos Ingela. Det charmiga med Ingelas hem är att varje detalj är noga tilltänkt och man har ingen aning om vilken typ av inredning som väntas innanför nästa tröskel.

– Det är som på ett bröllop. Någon nytt, något ärvt och något lånat, säger Ingela och skrattar.

Den vackra dörren i modell snirklig.
Härlig och inbjudande entré.

Häftig lampa i köket.

Ingela har fått ärva vackra handgjorda detaljer från hennes farfar. Ljusstakarna är några av de hantverk med patina som nu får leva vidare i Ingelas hem. Tjuren har sambon Thommy gjort när han i yngre år utbildade sig till möbelsnickare.

Vackert skåp i matsalen.

Inspirationen till hemmets inredning kommer från en hejdundrans massa håll. Och med Ingelas tidigare erfarenheter av att bygga miljöer anpassade att vara snygga i tv-rutan är det inte svårt att förstå att även hemmet blir hennes plats för skapande där hennes kreativa sinne och fingrar får flöda fritt och experimentera.

– Jag vill bygga scenografi för varje rum. Allt behöver inte ha samma färger eller stil. Just nu är jag mycket för slottsstil. Men jag blandar det med grafiska detaljer, vintage och mycket loppisfynd. Det är en salig blandning helt enkelt, berättar Ingela.

Ingela Lundwall

Olika tapeter i grafiska mönster bakom köksporslinet i köket.

Köket har blandade detaljer.

Små knoppar i en liten glasskål med vatten. Vacker bordsdekoration som passar lika bra på gästtoaletten eller i större skål i hallen.

Detajer i köket.
En törstig katt...

Nästan överallt i Ingelas hem finns vackra stilleben. Man skulle kunna säga att Ingelas esse i rockärmen är just stilleben.

– Jag älskar stilleben. Det är ett sätt att vara kreativ. Jag gör ofta om dom och flyttar omkring och håller på, det är roligt. Men framförallt vackert.

Den spännande villan har många rum och läckra detaljer. Lustiga mönster blandas upp med både nya som gamla möbler och detaljer.

Ingela älskar flamingos och har flera stycken. Här i trappen till övervåningen.

I Ingelas favoritrum, ett rum intill köket med lite bibliotekskänsla, hänger hon gärna. Slappar lite snyggt avslappnat på soffan och kanske läser en god bok.

– Det här rummet är speciellt. Här är så många detaljer och färger. Soffan är kvar från kvinnan som bodde här i huset sedan det byggdes, säger Ingela och slår sig ned på kanten av soffan.

Soffan har stått i huset sedan den första ägaren bodde där. Nu står den i Ingelas favoritrum.

Från det lilla biblioteket, eller mellanrummet som det kallas inom familjen, når man vardagsrummet. Bakom två vackra dubbeldörrar med glas gömmer sig ett superstort vardagsrum några trappsteg ner. I mitten av rummet står soffan och lite längre bort står en bar. Här inne är det inte bara plats för fredagsmys.

– Det här rummet blev nog lite större än vad jag trott, men nu är jag glad att det blev så. Perfekt som tv-rum men när det blir fest då blir det här dansgolv, berättar Ingela.

Vacker och elegant entré ger en inbjudande känsla.

Sidobordet har en tapet under glasskivan.
I vardagsrummet har många möbler fått en touch av Ingelas trollspö. Skänken har fått en fuskpälsklädnad och lite tofsar. Till höger syns det lilla bord dom fått en läckert glansig rosa tapet under glasskivan.

Stilleben på soffborden.

Den detaljprydda tofsen matchar det lila golvet i biblioteket. Som i sin tur matchar blommorna på kakelugnen i samma rum.

Vardagsrummet ligger några trappsteg ner i en underbart stor och luftig miljö. Naturen med dess grönska är precis utanför.

Ingela har klätt skänken med fejkpäls.

Tillsammans med sambon Thommy har Ingela Lundwall ritat hur huset skulle se ut. Båda är dom kreativa själar. Dessutom jobbar maken som inredningssnickare.

Trappan till tornhuset har sambon Thommy byggt. Stommen är från ett träd.

Är det en trappa man ska upp för eller in i en kuslig men drömlik skog?

Läcker trappa upp till tornet.

Mysig plats uppe i tornhuset.

På ovanvåningen finns en liten toalett som fått en touch av Ingelas inredningstrollspö. Istället för en vanlig pappershållare, sitter nu toalettrullen på en kul detalj. Även vägghyllan har fått sig ett lyft med hjälp av lite tapeter på baksidan som ger ett annat intryck.

Ett gammalt cykelstyre får agera toalettpappershållare.

Ingela har satt tapet bakom hyllan för att göra den lite roligare. En enkel och billig lösning för att snabbt piffa till.

Trappan har målats om i nästan regnbågens alla färger. När andan faller på, ja då målas trappen!

Från husets altan syns husets alla vinklar och vrån. En pool på gräset är fylld och i den flyter två knallrosa flamingos runt belåtet trots det mulna vädret. I ett träd som sticker upp genom trädäcket hänger mysiga ballonglampor i kul design och de gröna, lummiga bladen från trädet ger den där mysiga sommarkänslan, trots att solen och värmen lyser med sin frånvaro.

Huset har många spännande vinklar och kul design.
Uteplats med utrymm för båda plask och pladder.

Perfekt läge att njuta av naturen till granne.

Fräcka poolleksaker sätter färg på tillvaron. Även i regn.

Medvetet eller oplanerat stilleben... Vem vet? Fint är det i alla fall hos Ingela Lundwall i Juniskär.

Tamburen är välkomnande.

Ingelas fem bästa tips för att göra om hemma med enkla medel:

1. Gruppera saker eller gå på teman. Gör stilleben, det blir enhetligt. Använd udda antal som tre, fem eller sju. Får inte ha bara två eller fyra saker. Udda antal skapar en annan harmoni.

2. Tänk över en extra gång innan du funderar på att slänga något. Vänd och vrid på varje grej. Finns det något du kan göra med saken för att inte slänga?

3. Tapetsera på andra ställen än väggar. En baksida av en hylla eller under en glasskiva på ett bord. Ett enkelt och snabbt sätt att förändra.

4. Textilier går att göra jättemycket med. Puffade kuddar, en ny pläd, byta plats på gardiner eller hänga upp nya.

5. Göm inte undan säsongspyntet! Jag har både julpynt och påskpynt framme. Det är i neutrala färger, exempelvis ljusa fjädrar eller vita kulor som hänger i fönstren.

Få mer inspiration på Ingelas instagram: IngelaLundwall

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!