Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gamla handelsboden blev fritidshus

Kanske var det handelsboden som avgjorde, eller det goda skicket - eller den romantiska känslan. Helena Skogh och Fredrik Walentin slog till på det stora fritidshuset i Noratrakten trots att de egentligen inte letade efter ett.

Annons

Fredrik Walentin, Helena Skogh, Klara Walentin och Cornelia Bjurström trivs i sitt rymliga fritidshus.

Trots att huset ligger helt nära landsvägen och trots att det är väldigt stort, är det lätt att missa den gamla handelsboden, där den ligger inbäddad i grönska.

Som bostadsreporter kan jag inte annat än häpna över storleken på det här fritidshuset. Huset används nämligen året om. Det är ett väldigt stort hus i tre plan. På hörnet av huset står dörrarna uppslagna till det som en gång var en handelsbod.

En del av familjen fritidshus är en gammal lanthandel. Fredrik Walentin, Helena Skogh, Cornelia Bjurström och Klara Walentin hänger gärna där. I dag fungerar lanthandel som läsrum.

Så vi kliver rakt in i en handelsbod från sekelskiftet 1900. Den gamla disken finns där liksom reklamskyltar i emalj, hyllor och kassa. I rummet bakom handelsboden står en sekretär med bokföring, pennor, skolböcker och ett par gamla glasögon.

Och då kommer vi in på varför Fredrik föll för huset. Mycket av sakerna kring handelsboden kommer trots allt inte från det här huset. De kommer från handelsboden i Resmo på Öland.

- Min farmor drev handelsbod där i hela sitt yrkesliv. Hon kom från en fattig familj i Småland och fick arbete i handelsboden. Hon gifte sig så småningom med handelsmannen, fick ett barn, blev änka och drev sedan handelboden ensam i alla år, berättar han.

Farmor Märta blev 103 år och hann faktiskt besöka sonsonens museala handelsbod. Hennes saker från handelsboden fick här ett nytt och bra hem.

Det forna köket, som inte används i dag, har fått

Men handelsboden är bara en liten del av det stora huset som har en lite speciell historia.

- Huset byggdes av Karl-Fritiof Berglund 1895 . Han bodde i huset och drev handelsboden till någon gång på 50-talet. Då var han över 90 år. Butiken lades ner och militären köpte huset som beredskapsförråd. Det var det fram till 1997 då förra ägarna köpte det. De rustade och renoverade huset till ursprungsskick och hade bland annat café och drev handelsboden, berättar Helena Skogh.

Klara Walentin och Cornelia Bjurström bakom disken i den forna lanthandeln.

Så kom då den där höstdagen 2011 när huset var till salu. Helena och Fredrik skulle på visningen, åkte lite fel och kom fram via en gammal väg där man har en fin utsikt över huset och över den intilliggande hyttruinen.

- Vi gick in i handelsboden. Har brann det i kaminen och allt kändes helt rätt för oss, säger Helena som längtade ut på landet.

Golvet är nött i lanthandeln, framför allt bakom disken där handelsman K-F Berglund jobbade i många år.

I dag ger huset intrycket av att tiden har stannat för hundra år sedan i entréplanet. Det är målat med linoljefärg i tidstypiska, lite dova färger och tapetserat med blommiga tapeter som går ton i ton med målarfärgen. I de olika rummen finns äldre möbler och flera kakelugnar och kaminer som får sköta värmen.

Helenas mammas gamla docka har fått ett nytt hem i fritidshuset.

På övervåningen finns en rad sovrum och där ligger fokus på att få plats för så många gäster som möjligt.

- Vi har en stor släkt och många vänner och har gärna fester här, säger Helena.

De fyra barnen har alla fått en varsin sidogarderob att inreda och använda som ett eget sovrum.

- Skönt med ett eget krypin, tycker Klara Walentin som har inrett sin sidogarderob i sin egen stil.

Fredriks farmor Märta arbetade i lanthandel i hela sitt yrkesliv. Som änka försörjde hon inte bara sig och sin son utan också sina syskon.

Tack vare att förra ägarfamiljen drev café, finns ett välutrustat kök i källarplanet av huset med stekhäll och många diskbänkar. Där är känslan snarare modern och här pågår rustningsarbeten i badrummet. I källaren finns också en luftvärmepump så där är alltid varmt och skönt.

Helena och Fredrik vill bevara känslan av sekelskifte i sitt fritidshus och bjuder gärna in vännerna.

Helena beskriver hur hon kommer till ro när hon kommer till sitt fritidshus. Varje år renoverar hon några fönster och hon använder gamla metoder med kitt och linoljefärg. Men hon tillägger att hon såklart unnar sig att vila också och koppla av.

Hela familjen är också förtjust i omgivningarna. De bor granne med hyttruinen som kan berätta om hyttan som drog i gång för 500 år sedan.

- Vårt hus står där det tidigare var "posthemman". Det betyder att där kunde posten byta hästar på sin väg genom landet. Rakt över vägen här ligger det som var gästgiveri, säger Helena.

I huset finns nio värmekällor, de flesta ska eldas med ved.

Sidogarderoberna är numera rum åt familjens vuxna barn. Cornelia Bjurström trivs i sitt egna krypin.

Läget, handelsboden, skicket, storleken. Det finns många skäl varför Fredrik Walentin och Helena Skogh trivs i sitt fritidshus.

Förr fanns en skjutsstation där fritidshuset står i dag. Intill ligger ruinerna efter en månghundraårig hytta.

Två bostadsföreningar går ihop – blir bland de största i landet

Annons

Rättsexperten: Så fungerar preskription – därför kan man hålla sig undan länge nog för att undvika straff

Annons

Ejalundspaviljongen i lågor i Fagersta: ”Den är helt nedbrunnen”

Annons

NATTENS NYHETER: Anrika Ejalundspaviljongen stod i lågor – gick inte att rädda • Sportbutik utsattes för inbrott

Annons