Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Den perfekta grannen: En tystlåten person som inte söker kontakt i onödan

En icke störande person som inte tar kontakt i onödan.
Så blir du den perfekta grannen – enligt hyresgästerna själva.

Annons

Grannsämjan är ganska bra där de bor tycker 56 procent. Det visar den undersökning som Hem & Hyra gjort bland hyresgäster.

Det går att utläsa av den undersökning bland hyresgäster som Hem & Hyra gjort.

Nästan alla trivs ändå med någon form av sällskap och 56 procent av de tillfrågade tycker att grannsämjan är ganska bra där de bor medan 37 procent beskriver stämningen som mycket bra.

Pensionärer är överlag nöjda. Bara sju procent är missnöjda och det är då främst män och unga vuxna som klagar på stämningen.

Det som uppskattas mest hos en granne är att denne inte för oväsen och stör enligt undersökningen.

En bra granne ska heller inte ta överdriven kontakt med andra hyresgäster samt se till att det är snyggt och rent i tvättstugan efter användande.

Att bryta barriärerna mellan grannskap och vänskap kan vara gynnsamt. Inte minst om man bor på en mindre ort och har långt till närmaste stad.

Antalet störningsärenden i Region Aros-Gävle har ökat kraftigt under årets första sex månader, i en jämförelse mot samma tid under föregående år, visar siffror som Hyresgästföreningen redovisar.

Hög musik, duschandepå olämpliga tider, spring i trappan, rökning, illaluktande sopor i trapphus, högljutt bråk eller personer som har sex handlar anmälningarna i regel om.

– Vi kan se en ökning av störningsärenden i regionen med tre procent under årets första sex månader, säger Alexander Kuzmicki, enhetschef för juridik på Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.

Exakt varföranmälningarna har ökat så kraftigt är svårt att svara på. Utgångspunkten vid ett störningsärende är vad gemene man uppfattar som normalt beteende, alltså väldigt subjektiv.

– Rent juridiskt kanske det inte håller. Exempelvis barn som skriker – det normala är ju att barn skriker periodvis, däremot om ett barn skriker hela tiden eller om du som granne spelar hög musik när dina grannar försöker få sin nattsömn tillgodosedd . Viktigast är ändå att du har en dialog med din granne i ett första skede utifrån god grannsämja, säger Alexander Kuzmicki.

För Plus-kunder och prenumeranter: Hemma hos: Isabella och Axel har skapat drömhemmet i Sätra brunn: "Vi renoverar precis som vi själva vill"

FAKTA: Bra egenskaper hos en granne

• Inte vara störande (36 procent).

• Inte ta kontakt i onödan (15 procent).

• Städar efter sig i tvättstugan (12 procent).

• Hjälper till när man blir sjuk (11 procent).

• Bjuder på fika ibland (10 procent).

• Vattnar när man är bortrest (8 procent).

• Lånar ut livsmedel (4 procent).

• Deltar i gårdsfester (3 procent).

• Ställer upp som barnvakt (1 procent).

1 000 hyresgäster besvarade frågan.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs även: 18 inredningsdetaljer som är FÖR trendiga – hur många har du hemma?

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!