Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Eva och Ulf har skapat ett hem av den gamla skolan

I Vekhyttan i Lekeberg i Örebro ligger en gammal skola som numera är bostad. Det är ett hem som är varsamt och traditionellt renoverat med äggoljetempera och lerklining. Följ med oss till Eva Ahremalm och Ulf Bräutigam.

Annons

Ulf Bräutigam funderar lite när jag frågar vad som fick honom att flytta till den då förfallna gamla folkskolan i Vekhyttan år 2000.

Så säger han att det var den vackra trakten och att han kände att det fanns potential i huset. Det skulle gå att göra något bra av det.

I det ljusa och luftiga köket finns en stor arbetsbänk i gjutjärn som vilar på en stabil grund av tegelsten. Där låg tidigare det första klassrummet.

I dag, 17 år senare, är huset verkligen något extra. Det är renoverat med ekologiska metoder. Ulfs fru Eva Ahremalm, som kom in i bilden för sex år sedan, säger att man inte kan känna igen huset i dag om man tittar på gamla bilder.

Det som i dag är ett stort och ljust kök med lerklinade väggar som målats med äggoljetempera var från början skolsal. Men när Ulf köpte huset var det ett tämligen förfallet hyreshus med många små lägenheter och mellanväggar i skolsalen.

– Jag tog bort alla innerväggar och annat, intill väggarna av sinnersten, säger Ulf.

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Vardagsrummet är riktigt stort och är från början det klassrum som byggdes till 1907 i Vekhyttans skola.

Då, när allt var avskalat och såg ut som den skola som det byggdes som, var det lättare att överblicka huset och förvandla det till en rejält tilltagen privatbostad på runt 300 kvadratmeter.

De flesta väggar har ny lerklining och väggar och tak är målade i milda äggoljetemperafärger.

– Huset är byggt som skola 1850. Då fanns en skolsal och ett mindre rum och kök för skolfröken. Skolfrökens rum är i dag vårt sovrum, hennes kök är numera genomgångsrum och skolsalen har blivit kök, säger Eva Ahremalm och tillägger:

– 1907 byggdes skolan till med en vinkelbyggnad med hall och ytterligare en skolsal samt vindsutrymmen, säger Eva Ahremalm.

För Plus-kunder och prenumeranter: Paret Unnerstedt storrensade innan de lämnade Noppes gamla gård på Gäddeholm: "Det är renande"

I badrummet dominerar varma färger. Eva gillar gröna växter och de får gott om plats i det stora badrummet.

Det här innebär att det mitt i huset finns en gammal yttervägg som nu är en innervägg. Där blir det i dag en hall mellan gamla huset där Eva och Ulf har ett stort kök och sovrum och nyare huset där det finns vardagsrum, toa, badrum, tvättstuga och groventré. På övervåningen i nyare delen av huset finns två tonårsrum för Ulfs barn samt ett gästrum och ett tv-rum.

– Det går att göra i ordning och inreda mer av vinden men det behövs verkligen inte. Vi har tillräckligt med utrymme, säger Eva och ler.

Den vänstra delen av huset byggdes 1850 som skola. 1907 byggdes den högra delen på så att skolan fick två klassrum. 1930 lades skolan ner.

Som besökare slås man verkligen av storleken på och i huset. Rummen är stora och det är högt i tak. Mycket av inredningen är också stor, som den stora massugnen i köket, en slags kakelugn fast större och utan kakel. Arbetsbänken i köket är också väldigt stor med sin stora skiva i gjutjärn från Bergmans gjuteri i Karlskoga.

Vardagsrumnmet är som en mindre balsal med gott om plats för Evas mormors flygel bland annat. Där har Eva och Ulf haft kafé men nu är det möblerat för privat boende. Badrummet är också det stort med gott om plats för den som vill bada eller ta en dusch.

För Plus-kunder och prenumeranter: Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg

Bänkskivan i köket är gjord av gjutjärn av Bergmans gjuteri i Karlskoga och har plats  för matlagning men också för ett och annat stilleben.

På framsidan av huset, mot landsvägen finns en altan under tak som nog varit skolentré. Där skiner solen på sommarkvällarna men Eva säger att det inte är så ofta de är där. I stället är de ofta på husets baksida där det finns en skyddad vinkel, trädgård och så det nybyggda växthuset.

– Kom, säger Eva och så går vi ut till växthuset.

I växthuset brinner en brasa i kaminen. Den sprider en behaglig värme och jagar bort höstfukten. De sista tomaterna mognar och Eva plockar av en druvklase med söta goda druvor från rankan som klättrar i taket.

I dag är det en liten hall där det från början var kök för skolfröken i Vekhyttans skola.  Spisen är borta men själva murstocken är kvar.

– Jag ville ha ett växthus men jag hittade inget som passade när jag bläddrade i kataloger, säger Eva.

I stället har hon ritat ett eget växthus och använt gammalt glas till väggarna i växthuset.

– Jag har ritat huset utifrån de glas jag hade, säger hon.

I växthuset finns plats för ett par stora och djupa rabatter med bland annat tomater. Där finns också en säng, en fåtölj och ett matbord. Eva berättar att hon gärna vistas i växthuset, speciellt under de lite kyliga sommarkvällarna.

I köket finns en rejäl så kallad massugn som ger bra värme kalla dagar. Där finns också en taditionell vedspis, allt är nybyggt.

Intill skolhuset finns ett slags torn. Eva berättar att det är där pannan för havre finns. Det är nämligen havre som värmer huset via en panna som genererar värme till golvvärmen. Dessutom värms huset upp av den stora massugnen och en nyinsatt täljstenskamin.

Trots att det är ett gammalt stenhus känns huset varmt, på flera sätt. Golvvärmen gör sitt till men också de varma och milda äggoljetemperafärgerna. Huset känns harmoniskt. Det tycker också Eva som säger att när hon och Ulf flyttade ihop var det som att deras möbler hörde ihop. Det en av dem saknade, hade den andra. Och så visar hon i vardagsrummet hur deras varsina fåtöljer och skåp matchar varandra perfekt.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Eva och Ulf tycker inte man ska renovera bort charmen, här en gammal ytterdörr till gamla delen av skolan. I dag är det en innerdörr.

Ett gammalt köksbord som gått från källarförråd till finplats i köket.

Bokhyllan i köket har Eva och Ulf byggt av den gamla vindsstegen.

Växthuset är byggt av gamla rutor och har plats för både växter, vila och braskamin.

Med ett växthus förlängs odlingssäsongen.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!