Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Eva Wikner Grahnströms hem sprudlar av färg

Eva Wikner Grahnström jobbar som affärscoach och samlar på konst och allt därtill. I Evas värld är det färg som råder, om hon själv får bestämma.
– Jag älskar färg, jag har försökt med vitt men får inte ihop det. Jag gillar olika, säger Eva.

Annons

Det är först svårt att fästa blicken på något specifikt i Evas hem, sinnena får intryck i överflöd. Var man än tittar gömmer sig överraskningar, det är som att varje vrå innehåller ett kinderägg och det krävs flera rundvandringar innan man ens har tagit in allting.

Det råder en virvlande dans, lugn, eftertänksamhet och inbjudan till fest på samma gång i sekelskiftesvillan i Forssa.

Rummen är fyllda av installationer, målningar och samlingar.

Eva Wikner Grahnström samlar på konst och allt därtill. I Evas värld är det färg som råder, om hon själv får bestämma.

– Jag är ju en samlare av stora mått, börjar jag så är det svårt att sluta. Får jag till exempel en värmeljuslampa måste jag ha tio stycken till av samma sort, säger Eva och visar upp sin stora samling av glaslyktor.

Uterummets färgglada glasinläggningar går väl i stil med Bram Bogart tavlorna i rummet intill.

I uterummet står ett dussin "snöbollar" i glas på rad. På hyllor och hyllplan ger lyktor och ting av samma sort ett sken av att arbeta i kluster, som att de i hemlighet förökar sig. Det ger ett både märkligt och starkt intryck.

– Ju fler av samma desto mer helhet blir det, jag tycker att intrycket förstärks. Det bildar en enhet tillsammans.

Bredvid de fullproppade hyllorna står en fågelskrämma av Anna Sjons Nilsson. I rummet dansar Bram Bogarts färgrika tavlor i kapp med det intilliggande uterummets färgade glasinläggningar.

– Fast det var ändå en oavsiktlig slump, förklarar Eva och skrattar.

Stundtals ser Eva Wikner Grahnströms hem ut som en solig svensk poplåt, med allehanda färger och sprittande glatt humör.

Miniatyrer är ett genomgående tema i Evas hem, från fåglar till snöglober.

Färgerna poppar nästan ut ur sina fysiska kroppar i vardagsrummet bredvid.

På en vägg riskerar man att bli insugen i Bengt Lindströms hypnotiserande tavla "tumult", på den motsatta väggen vill vemodet ta över i ett okänt universum. Max Boks och Madeleine Pyks tavlor omfamnar dig och Ulrika Valliens glaskonst ger fönstren livsglädje.

Motiven och känslorna är lika vibrerande olika som färgerna. Möblerna i sin vackra färgskrud bildar en harmonisk mötesplats. Ovanför bevakar taklampan från Svenskt Tenn våra steg.

– Den är ny, men designad av Josef Frank på 1920-talet. Han var otroligt före sin tid och den känns modern i dag.

Den Josef Frank-designade taklampan sprider sina tentakler ut mot rummets färgkavalkader.

Vad får Eva att välja ett så färgrikt liv?

– Jag klarar inte att ha vita väggar, vita möbler och vita, beiga och bruna detaljer, även om jag tycker det är fint. Jag har inte den självdisciplinen och tycker för mycket om klara färger. Men jag väljer vitt som en neutral bakgrund på väggarna, så att färgerna på alla andra saker får komma fram.

Bengt Lindströms tavla

Komma fram får färgerna sannerligen göra inuti den gula sekelskiftesvillan. Den är arkitektritad av Osvald Almqvist och var en gång i tiden en av flera bostäder byggda specifikt som tjänstemannabostäder för Domnarvets chefer. Eva och hennes man flyttade in 1986.

– Vi tyckte att det var ett så himla fint hus med så mycket själ. Så här gamla hus går inte att jämföra med nya. Jag tycker det är gjort för att vara glad i, det är ljust med mycket fönster.

Även växter och plantor får slå rot i Evas hem, där allt lever, både ting och fantasier.

Glaskonst och statyer ger tavlor och möbeldesign sällskap.

Eva växte upp i Rörström, en liten by i norra Ångermanland. Pappan jobbade som lärare och de bodde i den byskola han undervisade i tills Eva var 13 år. Men samtidigt hade föräldrarna ett stort intresse för konst, de samlade, åkte till auktioner och gallerier, bjöd in konstnärer som holländaren Bram Bogart i sitt hem.

Det präglade uppväxten och gav både Eva och hennes tre bröder smak för konst och design.

– Vi fick alla ett intresse på något sätt. En av mina bröder är mycket intresserad av möbler och design. Själv fastnade jag för konst framför allt. Jag och min man hade ett galleri som hobby i Borlänge mellan 1977 och 1993.

Eva Wikner Grahnström växte upp i norra Ångermanland med konstintresserade föräldrar och fick snabbt upp intresset själv.

Det finns ingen hejd på Eva Wikner Grahnströms fantasi om vad man kan samla på.

Själv gick hon inte konstnärsvägen men hade en stor kreativ aptit.

– Jag har längtat efter att uttrycka mig kreativt. Jag kom in på reklambranschen i stället och var många år ägare och vd i byrån Heimer & Company i Falun.

– Men att sätta ihop ett rum, att skapa helheten, känns också kreativt. Det kan ta tid att få till. Ibland lyckas jag hitta en ny pusselbit till rummet som passar in, berättar hon.

I dag arbetar Eva i stället som affärscoach och varumärkesstrateg. Hon designar också sina egna smycken, ”by Eva", där pusselbitar och färg är i fokus igen.

Eva Wikner Grahnström tar från andra halsband och halvädelstenar för att tillverka sina egna smycken.

På ovanvåningen finner man Evas smyckesrum, med en kakafoni av smycken, lösa delar, färg och böcker.

– Mina smycken ska synas, de får gärna bli ett samtalsämne. Jag tar från olika halsband och skapar nytt, blandar in andra objekt så som träspiror från min farbror Leif Wikner. Jag använder bara fint material, så som halvädelstenar och sötvattenpärlor, förklarar hon.

I Evas hem får även böcker en stor plats, som för att påminna om att även ord är konst.

Färgerna vill ta plats i Evas hem, men vissa rum, som köket, har en mer stillsam eftertänksamhet och puttrar av mys och gemytlighet.

Snäckor, glasfåglar och dosor, egenhändigt målade möbler, glada fåglar i rostig metall. I Evas hem går allt att hitta. Bredvid kända konstnärer huserar även loppisfynden.

– Det är fantastiskt att gå på auktionshus men jag tycker faktiskt loppisar är ännu mer spännande. Man måste inte vara en konstkännare eller sikta på att ha dyr design eller kända namn. Jag älskar att gå på loppisar. Bara objektet talar till en så spelar resten ingen roll, säger Eva.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!