Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extravagant jul i Jemma och Louis egenritade drömhus

Annons

Det tog många år men nu står det där, Jemma Makdesi och Louis Louinssons drömhus. Följ med till Ormesta i sydöstra Örebro.

Jemma Makdesi, här med dottern Leslie Louinsson, i det stora vardagsrummet. Till vänster trappan som är orsaken till storleken på huset.
Julgranen har Jemma tillverkat av en plastgran som fått extragrenar av andra plastgranar samt diverse julpynt, en del har hon gjort själv.

Som på många andra ställen i Örebro växer villakvarteren upp snabbt i Ormesta. Här finns många fina hus, både de som sticker ut och de som är mer traditionellt byggda. Jemma och Louis hus hör till de som sticker ut.

- Vi fick kämpa med byggnadsnämnden för att få bygga huset som vi ville, berättar Jemma.

Jemma och Louis hus ser ut som ett vanligt hus från ett håll. Men från ett annat håll ser man att det är något helt annat.De ville ha ett svart tak men byggnadsnämnden bestämde att det skulle vara rött, berättar de.

Huset är i två plan och har ett stort glasparti som löper över båda våningarna. Den pampiga entrén ligger mot gatan. När jag kommer, väntar Jemma på mig. Hon vet att det kan vara svårt att hitta i det nybyggda kvarteret. Men ändå inte. Hennes hus sticker som sagt ut.

På badrummet finns detta kakel  och stilleben med drag av klassisk Medelhavskultur.

När jag går in genom dubbeldörrarna kliver jag in i ett jättestort rum. Hallen är öppen ut mot resten av huset. Det har Jemma gjort mycket medvetet och hon har sett till att det finns garderober som kan ta bort kläder och skor för att hålla det snyggt i hallen.

- Hallen är husets viktigaste yta. På tre sekunder gör sig en besökare en uppfattning om ditt hus och då kan det ju inte vara rörigt eller fult där, även om resten av huset är aldrig så fint, säger hon.

När Jemma Makdesi julpyntar får man känslan av Disneyjul. I bild dottern Leslie Louinsson.

Hall, vardagsrum och kök är ett enda stort rum. Inredningsfärgerna är lugna och sträcker sig från vitt över beige till brunt. Jemma som själv är inredare vill ha en lugn färgskala hemma.

Ändå är det den svängda trappan med svart järnräcke som dominerar blickfånget. Det är också den som gör att huset är så stort, 300 kvadratmeter.

- Vi ville ha den här trappan och för att den skulle få plats blev huset så här stort, säger Jemma.

Det är en riktig paradtrappa som går i en skruv från övervåning till undervåning. Smidesräcket är ett konstverk i sig och gjort av en smed från Stockholm.

- Jag tycker att trappräcket vid nationalbiblioteket i Uppsala, Carolina rediviva, är så vackert. Jag ville ha något liknande, förklarar Jemma.

Jemma ville ha ett smidesräcke och hittade en smed som kunde göra det. Inspirationen kommer från räcker på nationalbiblioteket i Uppsala.

I det stora rummet finns också det stora burspråket med plats för en stor matgrupp. Det blev många "stor" i den meningen men huset är verkligen stort, 300 kvadratmeter fördelat på två plan.

- Vi ritade det här huset för 17 år sedan men det är först nu som vi haft möjlighet att bygga det, säger Jemma.

Hon tillägger att det är underbart med yta. Tidigare bodde familjen med tre barn i en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Braskaminen värmer och pryder sin plats i det stora vardagsrummet.

Ju mer jag tittar, desto mer upptäcker jag. Eftersom både inredning och dekorationer matchar varandra känns det inte rörigt. Julgranen ståtar intill braskaminen där det brinner en brasa. På spiselkransen finns en madonnabild, bland annat.

På nedervåningen finns också Jemmas och Louis sovrum. Men vi tar trappan upp och kommer in i ytterligare ett vardagsrum med dörrar ut till en balkong som också den har smidesräcken. Här på övervåningen finns också de tre barnens rum.

Smidesräcket i huset är ett konstverk i sig.

En specialitet är att det ut mot det stora glaspartiet i två plan finns ett räcke på övervåningen eftersom det är öppet ner till nedervåningen men också upp till nock. Resultatet är luftigt och mäktigt.

Jemma är inredare och har drivit inredningsbutik i Örebro. Hon vill inreda med en lugn färgbas i vitt, beige och brunt som matchar. Då kan man slå till med en och annan färgklick som går lätt att byta ut, säger hon.

Hon tycker att det är bättre med exempelvis en orange kudde än med en orange soffa. Det är billigare och enklare att byta om man tröttnar på orange, säger hon.

Jemma uppmanar alla att vara kreativa. Här har hon skapat en julgrupp.

- I offentliga miljöer kan det vara ganska häftigt med stora mönster och kraftiga färger. Men nedskalat i ett hem brukar det sällan blir bra, tycker hon.

Hemmet ser dyrt och exklusivt ut men Jemma menar att mycket också handlar om fantasi och att vara kreativ. Julgranen som ser ut som om den kommer direkt ur en Disneyfilm har Jemma fixat själv med hjälp av en plastgran som fått extragrenar av kasserade plastgranar. I granen hänger stora rosetter. Jemma berättar att hon gjort dem själv av vaxduk som hon klippt i remsor och gjort rosetter av, som ett exempel.

Även i sovrummet är färgerna milda och samstämda.

På det runda bordet i burspråket ligger en vacker krans som Jemma fixat själv med fantasi, limpistol och färg. I några glasvaser har hon stoppat ner veckad cellofan och vatten och vips ser det hela verkligen juligt ut.

Lite här och var finns stilleben som Jemma satt ihop. Titta och hämta inspiration.

Här bor: Jemma Makdesi, Louis Louinsson samt de tre barnen Leslie, 10, Christian, 18 och Kevin, 13 år.

Huset: Ett 300 kvadratmeter stort hus i två plan som Jemma Makdesi och maken Louis Louinsson ritat själva.

Ligger: I ett nytt villakvarter i Ormesta i Örebro

Läs även:

20 saker vi gör under jul- och nyårshelgen och sedan ångrar

Se NHL-stjärnan Nicklas Lidströms Disneygran – och familjens senaste tillskott – hundvalpen Dex

15 moderna uppfinningar som inte är så bra: "Någon har inte tänkt överhuvudtaget!"

Kokpunktsmördaren på rymmen – igen

Elviz växte upp i fel kropp – blev hotad på skolan: ”Trodde jag skulle dö”

Annons

Maskinägare upptäckte dieseltjuvar – duon flydde i vit Ford

Annons

Dömd mördare har avvikit från rättspsyk i Sala