Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Familjen Bjurström skaffade sig ett helt nytt vardagsrum men bevarade originaldetaljerna: "Huset ska inte vara perfekt"

Det var i somras som vardagsrummet i huset från 1909 fick en uppfräschning. En vägg togs ner och möblemanget byttes ut. Familjen Bjurström plockade också fram originaltaket och murstocken.
– När man renoverar ett gammalt hus är det viktigt att göra det efter husets karaktär. Man måste lyssna på själen i huset, säger Viktoria Bjurström.

Annons

När familjen Bjurström renoverade vardagsrummet inredde de det i skandinavisk stil.

Eftermiddagssolen flödar in i vardagsrummet genom de öppna altandörrarna. Från järnvägen ett stenkast bort hörs tåget och Viktoria berättar att husen i området byggdes som personalbostäder åt de som arbetade med järnvägen i början av 1900-talet.

Från altanens dubbeldörrar flödar solen in i vardagsrummet till sen eftermiddag.

Sedan dess har huset fått ett nytt utseende. 2008 byggdes altanen som löper längs med två sidor av huset. Den inglasade altanen med isoleringsglas har Magnus ritat och där sitter familjen gärna långt in på hösten.

Fast egentligen är vi främst här för att titta på vardagsrummet, som är familjens senaste projekt.

Tidigare var här två rum, men nu har en vägg tagits ner för att göra vardagsrummet större. Det vitbetsade trägolvet delas av två tvärgående plankor som tydligt visar var väggen tidigare satt.

– Golvet i den ena delen är originalgolv som vi har slipat. Vi valde att ha de här två plankorna på tvären, jag tycker inte att huset ska vara perfekt. Gamla hus ska renoveras med hjärta, säger Viktoria.

I samband med renoveringen plockades också originaltaket fram, ett charmigt trätak med tydliga kvisthål. Den teglade murstocken frigjordes från ett tjockt lager puts. Övriga väggar har tapetserats gråa och alla gamla möbler i rummet såldes av i samband med renoveringen. Det enda som behölls var en ljuskrona i svart smide.

– Vi tycker om skandinavisk stil och har valt att inreda i dova färger av grått, blått och rosa. Jag är glad att vi vågade välja en rosa soffa, säger Viktoria och får medhåll från dottern Iza.

– Soffan är min favoritplats i rummet, säger hon och kastar sig glatt ner i den.

Möbleringen är väl genomtänkt. Har familjen gäster kan barnen sitta i soffan vid tv:n, medan de vuxna smidigt vänder den matchande fåtöljen mot den nya vardagsrumsdelen, där det finns två stora pinnfåtöljer med ett brickbord emellan sig.

Läs även: Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i stan

Iza, Viktoria, Vidar och Magnus Bjurström är nöjda med sitt nya vardagsrum. Ljuskronan till vänster är den enda prylen från rummets tidigare inredning som behållits. Vid renoveringen plockades originaltaket fram.

– Då får vi en liten loungeavdelning för de vuxna att sitta och dricka kaffe i, säger Magnus leende, medan han samtidigt flyttar fram den fåtölj som vanligtvis står i hörnet vid murstocken.

Från vardagsrummet kommer man in i köket som byggdes ut 2008. Den gamla delen har vit panel på väggarna. I taket sitter en lysrörslampa i porslin som är original. Taket är från 60-talet men familjen planerar att plocka fram originaltaket även här så småningom.

Iza, vidar och Magnus i kökets nya del som byggdes till 2008. Tidigare ytterväggen här vid köksbänken.

Väggarna i den äldre delen av köket är klädda till hälften med panel. Bänken som Iza ligger på är från Chilli, men teckningen är egentillverkad.

– Förut var det utomhus och asfalt där vårt matbord står. Det var roligt när det byggdes ut, för först fanns det gamla fönstret kvar så vi kunde kika in på de som byggde. Och så kunde vi gå in i den nya delen utifrån det där fönstret, säger Iza och pekar på ett av de tre långsmala fönstren i utbyggnaden.

Utbyggnaden likväl som övriga huset har en övervåning. När man går upp för trappen finns den nya delen till vänster och där har Magnus och Viktoria sitt sovrum som är öppet i nock. Taket består av vita, oslipade plankor och hela sovrummet går i vitt och grått med svagt gråblommig tapet och i anslutning till sovrummet finns en walk in closet. Ritningen står Magnus för.

För Plus-kunder och prenumeranter: Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg

Uppe i sovrummet är det ljust och fräscht. Här finns en fransk balkong och väggen spegeln sitter på döljer en walk in closet. Den väggen är byggd så att den lätt ska kunna flyttas till mitten av sovrummet om man istället för walk in closet vill ha två sovrum.

Rejäl förvaring och spottar i snedtaket. Viktoria är nöjd med sin walk in closet som Magnus ritat.

– Vi har byggt det så att man lätt kan flytta ut väggen till vår walk in closet ifall man skulle vilja göra den till ett riktigt rum någon gång, berättar Magnus.

På andra sidan hallen har Vidar och Iza sina rum. Izas tapet är översållad av fjärilar och vid fönstret hänger fjärilsgirlanger inköpta under en USA-resa.

– Tapeten jag egentligen skulle ha fastnade i tullen i Frankrike och sen fick vi fel tapet så vi köpte den här i stället. Fast nu vill jag göra om. Jag vill ha ett rum i "Melodifestivalen-färger", som lila, blått och gult och så, säger Iza.

– Izas tapet är den dyraste i hela huset. Men redan efter en vecka ville hon tapetsera om, för då hade hon tröttnat, skrattar Viktoria.

Iza har tröttnat på sina fjärilstapeter och planerar att göra om i sitt rum så fort hon får med mamma och pappa på tåget.

Fakta

Huset: En villa i Hagaby, Örebro byggd 1909 och byggdes ut 2013. Fem rum och kök fördelat på cirka 170 kvadratmeter plus en källare på 50 kvadratmeter.

Här bor: Viktoria Bjurström, 41 år, Magnus Bjurström, 42 år och barnen Iza, 10 år och Vidar, 6 år. Viktoria är rektor på Jensen grundskola och har också ett uppdrag på lärarutbildningen på Örebro universitet. Magnus är lärare på Karl Johans skola och arbetar också som matematikutvecklare.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Tegelväggen är murstocken som familjen Bjurström låtit ta fram bakom ett tjockt lager puts.

Nytillskott i vardagsrummet: En hängande ljuslykta från en gårdsbutik.

Vardagsrummet är utrustat med kamin. Notera den fina dalahästvedkorgen bakom Iza.

Sovrummet går i grått och vitt med skira gardiner.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!