Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen hittade sitt drömhus mitt över gatan – hemmet följs av tusentals på Instagram

Familjen Larsson/Beijar letade länge efter sitt drömhus som skulle ha bastu och inte för stora renoveringsbehov – och huset fanns mitt framför ögonen på dem – ett stenkast från deras lägenhet.
– Det blev en rätt lätt flytt, säger Johanna Larsson Beijar som har inredningskontot @kvarteret_krukan på Instagram.

Annons

TV: Inspireras av Johanna Larsson Beijars harmoniska hem i det vackra trähuset från 1930-talet.

I vintras startade Johanna Larsson Beijar Instagramkontot @kvarteret_krukan.  På kort tid har hon fått flera tusen följare och det är inte svårt att förstå varför.

Kvarteret krukan är också namnet på området på Södermalm där Johanna Larsson Beijar bor tillsammans med maken Aron Larsson och barnen Elsi och Jack. Från vardagsrumsfönstret ser de över till sitt förra boende.

– Vi köpte huset av våra vänner och det har alltid varit ett drömhus för oss. Men det var blandade känslor när vi fick veta att de skulle sälja. ”Nej, så tråkigt och hemskt att de ska flytta och andra tanken – ska vi köpa deras hus?”, säger Johanna och skrattar.

Villan är byggd 1934.

Johanna, som till vardags jobbar som redigerare på Mittmedias redigeringsnav, har ett stort intresse för färg och form. Hon gillar mönster och tapeter och i vintras startade hon inredningskontot @kvarteret_krukan på Instagram. På kort tid har hon fått flera tusen följare och hon publicerar dagligen inspirerande bilder från sitt hem.

– Det har varit kul och positivt och oväntat roligt att träffa likasinnade, och känna att det finns andra som är som jag där ute.

Under året har hon fått nya ”instavänner” och en massa tips och inspiration.

– Det är en så himla mysig jargong på Instagram och man är fina mot varandra. Jag har inte fått höra ett ont ord. Det är mycket omtanke om varandra.

Den pampiga vita villan byggdes i mitten av 30-talet och har två plan med inredd källare och vind. På entréplanet finns sällskapsytorna med en rymlig hall, kök, punchveranda, matsal och tv-rum.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Hemma hos: Pernilla förlänger utesäsongen med nya växthuset på Skiljebo – och hennes 10 000+ följare hänger med

Isabella och Axel har skapat drömhemmet i Sätra brunn: "Vi renoverar precis som vi själva vill"

Runt matbordet står favoritstolarna Öglan och Thonet. Husmorspallen är en inflyttningspresent och väggkalendern som Johanna får många frågor om på Instagram kommer från Rifle Paper.

Köket har en varm känsla med svagt gula köksluckor och William Morris intensiva men vilsamma tapet Willow boughs minor. Här står altandörren ofta på glänt. Trädgården är insynsskyddad och inbäddad av grönska, träd och buskar.

Vitrinskåpet är välfyllt med finsk design och retroporslin som är ett stort intresse för Johanna som är född i Piteå, uppväxt i Finland och flyttade till Sverige som 20-åring.

– Här märks det att jag har rötter i Finland, jag älskar finskt porslin – det är ett måste, säger hon och lyfter fram porslin från Marimekko, Iittala och Arabia.

Vitrinskåpet från Ikea har Johanna och Aron  bytt handtag på. Merparten av familjens porslin är finskt, som Marimekko, Iittala och Arabia, men när det gäller retroporslin har Johanna kompletterat samlingen med några svenska favoriter de senaste åren. Gröna Anna är en.

Grönt är en färg som återkommer i inredningen.

– Det är så fint tillsammans med många andra olika färger. Här i köket funkar den fint med gult.

Johannas krukväxter trivs i köket och palettbladen har vuxit sig stora med intensiva färger.

– Att ha mycket växter är ett bra tips om man vill ha ett varmt och levande hem. Man behöver ju inte alltid köpa, man kan ju byta sticklingar med varandra och driva upp dem själv.

Favoritväxten är palettblad vars blad kan ha flera olika färger. Den stora i vardagsrummet har Johanna skött åt en vän över sommaren. Dagbädd och dynor kommer från Ellos och vägglampan från Marsklöjd. Tavlan ”Stäpphöna” har svenska Emma von Brömssen gjort och hon är en av Johannas favoritdesigners.

Punchverandan är ett litet men omtyckt rum. Här läser Johanna inredningstidningar och tankar ljus under vinterhalvåret.

– Det är mitt älsklingsrum, det är så fint ljus här. Här sitter jag gärna under vinterhalvåret. Det är härligt att sitta här och bli ljusbombad.

Hon fortsätter:

– Eftersom jag blandar så många olika stilar har jag svårt att beskriva min inredningsstil med några få ord. Jag inspireras av en mängd olika saker och det är något som är roligt med Instagram - där finns verkligen allt.

I punschverandan trivs Johanna, särskilt under årets mörkare delar.  ”Jag sökte efter en Floridasoffa i flera år och annonserade även i tidningen, men de är så populära att de nästan inte går att få tag i – om man inte har stor tur. Sedan såg jag att Ellos hade en fin variant och den passar perfekt här inne”, säger Johanna.

Matrummet och vardagsrummet hänger ihop. Här är väggarna vita men en korg med tapetrullar håller ihop känslan från de andra rummen. Matsalsbordet i teak fick de köpa av de förra ägarna. På senare tid har Johanna fått upp ögonen för retrodesign som hon blandar med skandinavisk design.

Familjen Larsson/Beijar letade länge efter sitt drömhus som skulle ha bastu och inte för stora renoveringsbehov - och huset fanns mitt framför ögonen på dem - ett stenkast från sin lägenhet. Från vänster, Aron, Jack, Elsi och Johanna.

– Vi gillar att bjuda in folk och äta och umgås och här ryms vi väldigt bra. Det behövs många stolar också och så gott som alla stolar i huset är köpta second hand.

I ett hörn står en dagbädd med mjuka madrasser och härliga kuddar. På andra sidan rummet har hon gjort en sittvrå med en gungstol, teakbord och en stringhylla. Bakom skjutdörrarna ligger vardagsrummet, här spelar barnen Ipad och Elsi och Aron spelar piano.

– Det är perfekt att dra igen när vi har middagar och barnen ser på tv.

På övervåningen har familjen sina sovrum. Här finns också gästrummet som ofta syns i Johannas Instagramflöde. På väggen sitter tavlor, en klocka, en spegel, några krokar och en tygvimpel med texten ”This is my happy place”, fint grupperade. Och som fondvägg har hon ännu en tapet av William Morris, Pimpernel, vars mönster ritades 1876, hundra år innan Johanna föddes.

– Det är häftigt att de funkar så bra än idag. Jag är väldigt förtjust i tapeter och det är mycket William Morris-tapeter på väggarna här. Han har en väldigt speciell stil, det är väldigt detaljrikt. Mycket mönster, färger men de är ändå harmoniska, de är som konstverk.

Arbetsrummet är väldokumenterat på Instagram och det är många av följarna som gillar tapeten Pimpernel av William Morris.

Tapeten styr känslan i rummet och det grågröna spelar fint med den aprikosa tonen som går igen i inredningen. Från gästrummet går en trappa upp till en vind som nu används som gästrum men som så småningom kanske bli ett tonårshäng.

Johanna är kunnig och vet precis vem som har designat vad, hon berättar med inlevelse om sina saker.

– Jag tycker att det är intressant med trender och naturligtvis påverkar de mig. Men riktigt bra inredning ska vara hyfsat tidlös. Innan jag köper något så frågar jag mig om jag fortfarande kommer att gilla det om några år. Är jag inte säker på svaret är det förmodligen en dålig investering.

Läs även: 29 vintage-detaljer som inte alls är unika: "23 finns hemma hos mig"

Några av Johannas stora inspirationskällor på Instagram:

@elfvinggarden

@sullkullan

@bloggaibagis

@whatdecoratesmyday

@malinbrostad

@vindsgomman

@crazyflowerlady

Johannas inredningstips:

Utgå ifrån det du tycker om och var inte rädd för att blanda stilar. För att det inte ska bli för spretigt kan du låta två-tre färger eller ett visst material utgöra en bas i rummet, det ger ett lugnare intryck.

► Satsa inte för mycket på en ny trend. Investera i stället i hyfsat tidlösa basmöbler som du vet att du kommer att fortsätta gilla och förändra stilen med nya kuddar och mindre detaljer efter säsong.

► Är du trött på hur det ser ut hemma? Börja med att flytta om de grejer du redan har och testa nya kombinationer. Vill du göra om i till exempel en hylla så kan det vara enklast att ta bort alla grejer och börja från noll. De tomma ytorna kan göra att det dyker upp helt nya idéer. Har du mycket böcker och kontorsmaterial kan det vara fint att bryta av med en växt eller lampa mitt i hyllan.

► Konst och växter är ett bra sätt att göra hemmet mer ombonat och personligt. Många museer har webbshops där du kan hitta snygga och prisvärda affischer att rama in. Ett bra budgettips när det gäller växter är att byta sticklingar med vänner och kollegor.

► Visa det du gillar. Har du intressen som musik, konst, hantverk och litteratur? Låt det synas i inredningen!

► Planera in bra förvaring, som skåp, lådor och korgar. Det ska vara enkelt att plocka undan det du inte vill ska ligga framme.

Några chokladpraliner passar perfekt på fatet Prunus som designades av Stig Lindberg för Gustavsberg.

Johanna Larsson Beijar trivs bra i punschverandan.

På övervåningen ligger familjens sovrum.

Elsi hjular förbi sitt rum. Färgen i hallen är grågröna Dagg från Beckers och tavlan på väggen heter Lottas Träd. Tapeten som skymtar till höger i bild är Vårklockor av Josef Frank.

Köket har en varm och ombonad känsla och Johanna sätter samman saker med fingertoppskänsla.  Runt matbordet står favoritstolarna Öglan och Thonet.

Elsi har samlat sina favoritkläder på en hängare. På väggen sitter ett print från Lisa Love inramat i ett loppisfynd.

Soffan i vardagsrummet är perfekt för spel och häng.

I vitrinskåpet i köket samlar Johanna sitt porslin – en blandning av retro och finsk design. Skålen är från Arabias serie ”Paratiisi”, Paradis.

Perstorpsbordet som Johanna köpte av en tidigare kollega för snart 20 år sedan fick bli skrivbord i Jacks rum och den matchande stolen är ett loppisfynd. Tapeten är Trapez med mönster av Arne Jacobsen.

I Jacks rum är det mycket lego.  Legotavlan har Johanna själv gjort efter en  modell på Instagram.

Vy från hallen till vardagsrummet. Matsalsgruppen är från en tidigare Ikea Stockholm-kollektion och köptes av husets förra ägare tillsammans med en tevagn och soffbord.

Färg och form ligger Johanna varmt om hjärtat.

Matsalen är ett av få rum som inte är tapetserat. Johanna har samlat tapetrullar i en korg för att hålla ihop känslan i huset.

I stringhyllan står vaser med palettsticklingar. Gungstolen kommer från Sika Design och tevagnen från en äldre Ikea Stockholm-kollektion.

Johanna Beijar Larsson trivs i husets ljusaste rum – punschverandan.

Elsis rum har tapetserats med William Morris “Chrysanthemum toile”. De små tavlorna är second hand.

Vackra tapetprover är ett fint blickfång att samla i korgar eller rama in.

Väggkalendern som Johanna får många frågor om på Instagram kommer från Rifle Paper.

Hemma hos Johanna finns tapetkänslan även i kuddarna, som här med ett William Morristyg.

Läs även: Sushiporslin, miljövänlig textil och "Don Draper-glas" – här är 15 detaljer som piffar upp köket

NATTENS NYHETER: Tjuvar skrämdes på flykt när de höll på att stjäla fyrhjuling

Annons

NATTENS NYHETER: Våldsam villabrand i Sjöhagen: "Oklart om någon person var hemma"

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten – och här hittar du morgonens toppnyhet

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten och läs om varför Skinnskattebergs kommun riskerar böter

Annons