Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem retroprylar du faktiskt kan använda

Vintage och retro – på auktioner och loppis går det att hitta de personliga inredningsdetaljerna. Men de behöver inte bara vara dekorativa. Här är listan på prylar som du också kan ge en funktion.

Annons

Två ungdomar spelar skivor på en resegrammofon ute i gröngräset på Långholmen i Stockholm sommaren 1944.

1. Resegrammofonen

"Vänta ska vi hämta den sladdlösa musikanläggningen". Vi har piggat upp många sommarfester med att dra ut resegrammofonen i trädgården. Se till att ha justa stift, sen är det bara att veva upp och lägga på Kalle Schewens vals eller In the mood. Ljudet är härligt, och volymen regleras genom hur långt bort du ställer grammofonen.

Extra plus: Tillfällen för ny loppis-jakt efter de allra bästa stenkakorna och ett snyggt album att förvara dem i.

Skrivmaskinen har blivit en populär inredningstdetalj, här en arkivbild från inredningsstajlisten och vintagebloggaren Linda Hansson som driver bloggen Volang och är en av ägarna till butiken Vintagefabriken.

2. Skrivmaskinen

"Oj, det blir bokstäver på en gång!" sa döttrarna hänfört när de matade in ett papper och tryckte på tangenterna. Ännu en icke-elektrisk pryl, nu poppis som inredningsdetalj, men varför inte använda den? Passar perfekt till inbjudningskortet eller det där mottot eller dikten du tänkt hänga upp på väggen.

Problem med färgband? Se denna eminenta guide på nätet.

Gul, grön och röd vev-modell som skall fästas på väggen.

3. Väggfast konservöppnare

Genom att sätta upp en konservöppnare på köksväggen vet du alltid var den är. Det kan också bli den där lilla detaljen och färgklicken som ditt kök behöver. Röda Clara är en klassiker som fortfarande tillverkas i vitt - nypris 399 kronor.

Konservöppnaren från Nilsjohan kom på 1940-talet och tillverkades från början av metall. 1956 ritades den om, och fick bland annat röd plast på vevens handtag, och fick namnet Röda Clara. Tio år senare designades den om igen av Sigvard Bernadotte, och fick det utseende många förknippar med den i dag.

Men det finns fler modeller och många härliga färger att fynda, se exemplen ovan. På loppis kan de gå att få för runt hundralappen.

Fotogenlampan kommer i många olika modeller, som den här vägghängda som lyser upp en stugknut.

4. Fotogenlampan

Sladdlösheten är en fördel även med denna retropryl. Nu finns visserligen ett stort utbud av batterilampor, men vad slår mysfaktorn hos en fotogenlampa? Det finns också ett stort utbud av tips och råd för den som vill få igång en bedagad skönhet, till exempel här.

Lampfotogen går till exempel att köpa hos Ovolin i Karlslund. Nya i gammal stil finns också, både där och till exempel hos Noraskogs antik & byggnadsvård.

En snygg handväska och en snygg resväska, vad mer behövs för att resa med stil?

5. Resväskan

Pinterest finns många exempel där resväskor byggts om till både barbord och väggskåp. Annars är det förstås en utmärkt förvaringsmöbel för saker du inte använder varje dag. Lägg till exempel papper som ska arkiveras i en vacker resväska och ställ på översta bokhyllan, eller extratäcket i gästrummet, tyger i syrummet och så vidare.

Men för resa med bil eller där det finns bagagevagnar, varför inte unna sig den estetiska lyxen att använda en vackert sliten resväska som det var tänkt! En bagagerem kan vara ett bra komplement - för rätta stilen kanske det får bli ett gammalt skärp i läder...

Vill du verkligen, verkligen ha hjul kanske det går att uppdatera med några liknande dessa? Om någon provar/har provat får ni gärna mejla till [email protected]

Annons