Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med in i konstnären Carl Larssons okända hus i Falun – här målade han familjelivet

Många tror att alla bilderna är målade i Sundborn, men ofta var det familjeliv inne i Falun som Carl Larsson skildrade med säkra penseldrag.
Häng med Bostadspuls till skolhushållet, där mycket är sig likt över hundra år senare.

Annons

TV: Här målade Carl Larsson sin familj i början av 1900-talet. Idag bor och välkomnar Kajsa och Björn Henriksson in till sitt anrika hem.

Det började med att sonen Ulf dog av en brusten blindtarm när han bodde ensam inne i stan. I sin sorg bestämde Carl och Karin Larsson att de aldrig mer ville bo skilda från barnen, så 1907 köpte de ett hus i Falun.

De äldre barnen i konstnärsfamiljen studerade ju på läroverket och det blev för långt att pendla ut till Sundborn under terminerna.

Sedan 17 år bor Kajsa och Björn Henriksson i Carl Larssons skolhushåll på Blindgatan.

– I början ville vi nog hålla lite distans till Carl Larsson-arvet, vi tyckte att det var lite väl nuttigt, men med tiden har vi blivit mer och mer intresserade, säger Kajsa Henriksson.

Hon och Björn har samlat 42 akvareller och tuschteckningar från huset, gården och även granngården där Carl hade etsarstuga, där han dog i januari 1919.

Kajsas favoritrum är matsalen med ljus från väster och norr. Länge letade Henrikssons matsalsmöbler, men till slut beställde de kopior av dem som finns i Lilla Hyttnäs, familjen Larssons hem i Sundborn.

Björn favoritrum är det som kallas Martinas rum, efter målningen på tjänsteflickan som tar igen sig framför brasan. Det ligger en trappa upp, även det med ljus från två håll. Kakelugnen på Carl Larssons målning är densamma som idag, konstnären har rationaliserat bort en dekorativ slinga, men den finns med på ett foto av dottern Lisbeth.

Alla kan ju inte besöka skolhushållet, men den som promenerar på Blindgatan kan njuta av konstnärens eviga grönska – på porten frodas livets träd.

VSK-spelarnas starka reaktioner på Batans skada: "Går inte att ersätta"

Artikel 102 av 102
VSK - Superettan 2019
Visa alla artiklar

Här kommer VLT Sport att rapportera om allt kring VSK:s säsong i superettan 2019.
Vi kommer rapportera från träningar och matcher via denna liverapport.
Följ gärna @VLTSport på Twitter/Facebook/Instagram.

Annons

LIVERAPPORT:

Annons

Gamlingen får ett hjärta – blir modern för hundratals miljoner: ”Vi tittar in i framtiden”

Annons

Värsta rattfylleristen: Har åkt fast 80 gånger – somnade på E18 och körde upp på vägräcke

Annons

Tony Mårtensson kan stanna i Almtuna enligt lagkamraten – följ VIK:s silly season här

Annons