Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvara dina grejer smart i hallen – 5 tips

Säg den barnfamilj som inte drömmer om en välorganiserad hall. Familjen Carlén lyckades, genom att planera rätt från början.

Annons

När Anders och Jenny Carlén hade förlorat ett antal budgivningar på Stockholms överhettade bostadsmarknad fick de syn på ett nergånget 1940-talshus i Mälarhöjden. Det skulle krävas mycket jobb för att få ordning på det, men det hade potential.

- Ingen annan ville ha det, vilket gjorde att vi först oroade oss för att huset hade något fel vi inte hade upptäckt. Men sanningen var nog snarare att allt var fel, och det var därför alla andra drog öronen åt sig, säger Anders Carlén och skrattar.

Huset hade fått en rejäl renovering på 1970-talet, men därefter hade tiden stannat och hallen som mötte familjen på visningen såg ut som att den var hämtad från en indisk restaurang, med starka färger och välvda dörröppningar. Den var inte det enda som behövde en uppfräschning _ familjen Carlén har bytt stammar, el, tak, fönster, golv och putsat om fasaden, bland annat. Men hallen var definitivt högprioriterad eftersom den enda förvaringen, ett stort 1700-talsskåp, följde med säljarna i flytten. Dessutom saknade det rymliga rummet helt takbelysning.

Elsie, 6 år och Valter, 9 år har var sin garderob, vilket pappa Anders tycker underlättar mycket.

- Vi bestämde snabbt att målet var att varje familjemedlem skulle ha sin egen garderob i hallen. Det är klart att det blir stökigt i dem ändå, men då vet man i alla fall i vilket skåp man ska leta efter barnens vantar på morgonen, säger Anders Carlén.

Inbyggda garderober

Lösningen blev att ställa fyra Ikea-garderober på rad och sedan bygga in dem för en mer gedigen känsla.

- Att bygga in dem fyller ju ingen praktisk funktion, men det gör mycket för intrycket. Och med tanke på att man kanske kostar på hallen både golvvärme, nytt golv och belysning är det ingen stor kostnad i sammanhanget. Det tog oss kanske två dagar och 1|500 kronor att bygga in garderoberna med reglar, MDF-skivor, spackel och färg.

Tre fläktskåp flyttades med från lägenheten inne i staden och blev till skoskåp med öppen förvaring ovanför.

- Vi hade fått plats med ytterligare tre garderober om vi verkligen hade velat maxa förvaringen i hallen eftersom den är så pass stor, men då hade hallen snarare fått känslan av omklädningsrum. Jag tycker att man måste komma ihåg att det är det första rum man ser och det måste kännas välkomnande också, säger Anders Carlén.

Fläktskåpen har omvandlats till skoförvaring, men tål inte att sittas på. Genom att hänga dem på väggen blir det enklare att dammsuga.Foto: Christine Olsson / TT

Varje familjemedlems garderob är nu uppbyggd på samma sätt: med skohylla, en låda för aktiviteter som fotbollsutrustning, en låda för vantar och halsdukar, en stång för jackor och så en hylla högst upp för kepsar.

- Än så länge når ju bara barnen halva garderoben ungefär, så vi har satt några krokar på utsidan också. Det viktigaste är att allt har sin plats, att barnen vet var de ska lägga sina saker och att de faktiskt når att hjälpa till.

På vintern får barnen lägga blöta kläder direkt på golvet också, för golvvärmen hjälper till att torka.

Passerar utan strul

Anders Carlén är chefredaktör på tidningen Vi i villa, och har genom kontakt med läsarna bra koll på vad Sveriges villaägare lägger mest fokus på i hemmet.

- Efter kök och badrum kommer definitivt hallen, men det handlar mest om att man drömmer om en bra struktur. Hallen ska påminna lite om en välfungerande formel 1-depå som man passerar utan strul. Sedan kan det ju finnas någon form av lager där bakom där det är lite mer kaos, men det slipper man se, säger Anders Carlén.

Var sak har sin plats i de fyra garderoberna, en för varje familjemedlem.Foto: Christine Olsson / TT

Anledningen till att hallen så ofta blir hemmets problemområde tror Anders beror på flera saker. Dels att vi numera oftast har mycket fler prylar, kläder och skor än när våra hem byggdes, dels att våra kläder faktiskt är fysiskt större nu än för till exempel 70 år sedan när familjen Carléns villa byggdes.

- Men jag tycker att jag ser att hallen inte riktigt prioriterats ens i nybyggda hus, faktiskt. Det kanske finns en inbyggd garderob, men med tanke på att nästan alla som flyttar till hus antingen har eller kommer att få barn så är de flesta hallar underdimensionerade. Det är närmast obegripligt hur många par skor en tvåbarnsfamilj kan ha till exempel.

Fungerande grund

Nu när familjens nya hall har stått färdig i ett par år tycker Anders Carlén att lösningen de satsade på har levt upp till förväntningarna.

- Huvudsaken är att man hittar en fungerande grund och sedan rensar ur all förvaring på vår och höst. Då hittar man tillbaka till ordningen och har bara kläder som används framme. Det låter kanske som att vi har perfekt ordning jämt, men det är nog mest i teorin med tanke på att vi fortfarande har julbelysningen framme, säger Anders med ett skratt.

Det enda han skulle vilja ändra på i hallen är att ställa in en rund sittpuff mitt i det rymliga rummet för att skapa sittplats och göra rummet lite mer inrett.

- Men Jenny är skeptisk, hon tror det kommer att se ut som en skoaffär. Och hon har säkert rätt, det brukar bli bäst när jag inte får helt fritt spelrum.

Maria Soxbo/TT

Det ska alltid finnas några tomma krokar för gäster som kommer på besök, tycker Anders Carlén.Foto: Christine Olsson / TT

5 tips inför hallrenoveringen

1. Skapa maxyta. Går det att få fler kvadratmeter genom att öppna upp något utrymme under en trappa eller ta bort några gamla skåp? Oftast är det också värt att byta ut äldre garderober mot moderna, med mer välplanerade inredningar.

2. Satsa på bra belysning och golvvärme åtminstone närmast ytterdörren. Det är en lagom lyxig investering som gör livet mycket bekvämare.

3. Var sak ska ha sin plats, barnen ska nå att hjälpa till att hålla ordning och stängd förvaring underlättar. Men tänk på att det ska se ut som att någon bor där, inte som ett omklädningsrum.

4. Gör det enkelt att städa. Upp med förvaringen på väggarna, och satsa hellre på en vägghängd sittbänk än stolar som måste flyttas på varje gång man ska dammsuga.

Barnen får hänga sina kläder på krokar på väggen, tills de når upp till stången i garderoben.Foto: Christine Olsson / TT

5. Glöm inte att ha ett par krokar som familjen inte får använda, så att gäster alltid får plats med sina kläder. Det är inte så kul att säga "jag tar din jacka", och sedan tvingas lägga den på tvättmaskinen.

Anders Carlén

Ålder: 39 år.

Bor: Mälarhöjden i Stockholm.

Yrke: Chefredaktör på Vi i villa.

Familj: Frun Jenny och barnen Valter, 9 år och Elsie, 6 år.

I varje garderob finns en låda för ”aktiviteter”, där bland annat cykelhjälmar och benskydd får plats.Foto: Christine Olsson / TT

Annons

NATTENS NYHETER: Tjuvar skrämdes på flykt när de höll på att stjäla fyrhjuling

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten och så ska det sättas krokben på brottslingar i Norberg

Annons

NATTENS NYHETER: Våldsam villabrand i Sjöhagen: "Oklart om någon person var hemma"

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten – och här hittar du morgonens toppnyhet

Annons