Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna bygger vindsvåningar och fjärilspark – har planterat ett hundratal växtsorter på Almvägen

Gavlegårdarna har byggt för en ny målgrupp. Det kommunala bostadsbolaget vill även få fjärilar och andra pollinerande insekter att känna sig hemma. Det handlar om att skapa en hållbar miljö, ett fungerande kretslopp och bättre skördar av frukt och bär.
– Ett hundratal olika blommande växter har vi planterat på Almvägen, säger projektledare Per Ivåker.

Annons

För första gången i bolagets historia har Gavlegårdarna anlagt en fjärilsträdgård. Med insektshotell, odlingslådor och ett hundratal nyplanterade växter som blommar i olika omgångar. Några av husen har dessutom häftiga vindsvåningar med snedtak.

Innan de nya husen byggdes på Almvägen utlystes en arkitekttävling. Det vinnande förslaget ville skapa en grönare stadsmiljö. Just nu är växterna nyplanterade och ser inte mycket ut för världen. Men man kan ändå ana. Bakom rabattkragar av cortenstål sticker rader av späda plantor upp.

– Men några av växterna är större redan från början. Som den här vitblommande häcken som kommer att få äpplen. En mindre sort men absolut ätbara.

Per Ivåker är projketledare och visar oss runt. Jag har spanat efter fjärilar sedan vi kom men än är det för lite färgprakt. Plantorna har knappt hämtat sig efter att nyss ha blivit nergrävda i jorden. De står snällt och väntar på att få fart. I den vackra, vitblommande äppelhäcken har dock flera bin flyttat in. De svävar lågmält från blomma till blomma, suger i sig den söta nektarn och utför samtidigt det viktiga arbetet att pollinera.

Ett hundratal planterade blomväxter och en naturlig dunge bevarad.

En stor björk på kommunens yta har sparats och mellan husen finns en tätvuxen dunge. Som gjord för små äventyr på hemmaplan. Här och där står det regnvattentunnor, bara att ta och vattna ur, och pollare med trädgårdsbelysning. I växtbädden mellan plantorna ligger pimpsten, den suger upp och behåller fukten i marken. Det finns några höga äppelträd och häckar av olika växtsorter, liguster och pelarasp. För den som inte bor i markplan finns det flera grupper med trädgårdsmöbler och höga odlingslådor med ställbara plasttak. Kvarterslokalen med en glasvägg ser ut som ett orangeri.

– Att det blev en arkitekttävling tilltalar mig. Arkitekterna fick större spelrum utan att vi fick lägga oss i. Det har kostat lite mer men vi kunde pruta på några detaljer och helheten blev jättebra, säger Per Ivåker från Gavlegårdarna.

Ett gångstråk som skulle ha fått marksten har lagts med betydligt billigare asfalt och taket på kvarterslokalen skulle ha klätts med sedum men har fått nöja sig med takpapp.

Husen är grupperade kring fyra gårdar och hela området byggt runt den gemensamma park- och grönytan som ägs av kommunen. Än är det mest sten och grus men Per hoppas att det hinner bli en gräsmatta till midsommar.

– Jag visste inte att det var den här satsningen på blommor först, det kom som en trevlig överraskning. Men växter tar sin tid och det är lite för tidigt att se det än. Ni får komma tillbaka igen efter midsommar! ler Per.

Ett bi suger i sig den söta nektarn och utför samtidigt det viktiga arbetet att pollinera.

De nybyggda husen är putsade med fina detaljer i trä och stora ljusinsläpp. Några lägenheter är byggda som vindsvåningar med snedtak. Husen mot villorna har byggts lägre än husen mot skolan. För att få in tre våningar löstes det med snedtak i lägenheterna högst upp.

I kvarterslokalen med stor glasvägg finns både pentry och sovrum. En tanke är att man ska kunna bo på mindre yta och hyra lokalen när man få gäster. På det viset sparar man både utrymme och pengar.

– Det har kommit mycket positiva reaktioner. Det känns särskilt bra med tanke på att det var mycket protester innan. De som bodde i radhusen som revs har erbjudits att välja en ny lägenhet här. En äldre herre på 90 år var intresserad först men ändrade sig. Det var lite synd, det hade varit roligt om någon av dem hade flyttat tillbaka, säger Per.

Men det finns det andra som har gjort. I en av vindslägenheterna bor Christina Beiron. Vi knackar på och har turen att hon är hemma. Sonen och barnbarnet är på besök men vi får gärna titta in. Hon hade inte alls tänkt flytta, men växte upp i området och blev nyfiken. Därför gick hon på en visning och föll direkt. Nu har hon bytt sin bostadsrätt i centrala Gävle mot en hyrestvåa i Fridhem och trivs som fisken i vattnet. På golvet har hon långa rader av böcker.

Det är ju mest snedväggar, var har du tänkt ställa alla böckerna?

– Mot den lilla väggen under snedtaket. Jag köpte låga Billyhyllor som jag tänkte såga av men de har jag lämnat tillbaka. Nu har jag bestämt att jag ska köpa skenor till väggen istället. Då kan jag anpassa måtten bättre. Sedan får jag en läshörna bakom soffan.

I soffan ligger det fina kuddar, både blommiga och lila. Lägenheten är öppen med stort glasparti och balkong. I Christinas krukor blommar det i lila och rosa.

– Jag har ju min balkong med sol hela dagen. Men visst kommer det att bli vackert när utemiljön är klar. Jag trivs jättebra, det var en lyckträff att jag kom hit.

Christina Beiron bytte sin centrala bostadsrätt mot en hyresvindslägenhet.

(fakta)

Projektledare: Per Ivåker Gavlegårdarna

Det nya området på Almvägen: Sju hus med 66 hyreslägenheter, från ettor till fyror

Inflyttning: I maj 2017

Hyresexempel: En tvåa på 56 kvadrat kostar 8.400 kronor i månaden och en trea på 79 kvadrat 10.700 kronor i månaden

Trädgårdskonsult: Gunilla Welin Brook

Ett axplock av de hundratal blomsorterna (alla giftfria): Glanskörsbär, stäppsalvia, röd solhatt, stjärnflocka, viridifloratulpan, ungersk syrén, spirea, kaukasisk förgätmigej, trädgårdsnäva, äpple, iris, clematis, kaprifol och smultron

Bakom rabattkragar av cortenstål sticker rader av späda plantor upp.

Alla som inte bor i markplan erbjuds en odlingslåda.

Fruktträd med röda blad.

Under snedtaket bakom soffan tänker Christina inreda en läshörna.

Fint skåp som en bardisk mellan kök och matplats.

Meteorologen: Sand från Sahara över länet – inget regn i sikte

Annons

Liverapport: Sista träningen innan mötet med Örgryte – få senaste nytt kring VSK här

Annons

Gamlingen får ett hjärta – blir modern för hundratals miljoner: ”Vi tittar in i framtiden”

Annons

Klädkedja med butik på Erikslund går i konkurs

Annons