Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här bor jag överst – sen finns bara himlen": Följ med in i Linneas vindsvåning

Svaret kommer blixtsnabbt, hon behöver inte tänka en sekund. Det bästa med bostaden, en vindslägenhet, är utsikten.
– Och att man kan andas i den. Det blir lättare ju högre upp man kommer. Här bor jag överst, sen finns bara himlen, ler Linnéa Werme och slår ut med armarna.

Annons

I en vindsvåning med öppen planlösning i centrala Örebro huserar Linnéa Werme sedan ungefär fem månader. Hon trivs jättebra.

Vita putsade stenväggar, bruna bjälkar och oregelbundna nischer efter murstockar. Och så rymden som den öppna planlösningen ger. Det är inte konstigt att Linnéa föll för lägenheten fyra trappor upp i det centralt belägna hyreshuset i Örebro.

Det är bara fem månader sedan flyttlasset gick från Stockholm. Men hon har redan bott in sig och fått det mesta på plats. Möbler och inredning är en stor del av Linnéas liv. Förra året tog hon sin kandidatexamen i möbeldesign från Carl Malmsten Furniture Studies. Och sedan flytten tillbaka till barndomsstaden Örebro arbetar hon med att rita butiksinredningar på ett företag i Kumla. Sina egendesignade möbler har hon dock inte framme. Bara några små prydnader i trä.

– Jag har gjort taklampan där. Den heter Knall och är av borstad furu. Min tanke är att jag vill visa att det trasiga och ruffiga också kan vara det fina. Men jag vågade inte ha den upphängd, den är så tung, säger Linnéa och pekar på en lampa som ligger längst upp på en garderob i hallen.

Eller hallen, förresten. Det finns ingen hall i egentlig mening. Den öppna planlösningen gör att hall, kök och vardagsrum går i ett.

– Jag försöker avgränsa med möbler, säger Linnéa och nickar mot ett sideboard med öppna hyllplan som bildar en liten skiljevägg mellan hall och vardagsrum.

Sin stil beskriver hon som blandad.

– Eller egentligen spretig. Jag gillar ombonat och mysigt och har fokuserat på mörka färger- och träslag i den del som är vardagsrummet. Jag tycker om växter och mycket saker. Det ska finnas mycket att titta och pilla på, man ska inte bli uttråkad, säger Linnéa och berättar om prylarna i bokhyllan, ett hyllsystem i teak som hon ärvt från farmor och farfar.

Rätt ord på Linnéa skulle kunna vara sprudlande. Meningarna forsar fram som en vårflod och nästan alla saker i lägenheten har en spännande historia bakom sig.

Bokhyllan i vardagsrumsdelen är full av prylar. Bland annat den här hermelinen.

I bokhyllan finns hermelinen i keramik, en favorit som hängt med i många år. Favoritdvd-filmerna står också här, fast hon inte ens äger någon dvd-spelare. Här finns också ett svartvitt inramat foto av henne själv som en liten knatte och mamma.

– Jag var väl tre, fyra år och här har jag just kissat på mig. Titta på mammas min, den är oslagbar, skrattar Linnéa.

Möbelmässigt är det mycket 50- och 60-tal i lägenheten, blandat med Ikea.

Den gröna gungstolen har hängt med från Linnéas studentrum.

– Jag har rotat fram en del fynd från pappas lada. Bland annat den här gungstolen. Den gröna färgen är avskyvärd men jag älskar den. Den är en av tre möbler som fanns i mitt studentrum, de andra var en säng och ett skrivbord, säger Linnéa, medan hon gungar lite i gungstolen som är utformad precis som en fåtölj fast med medar istället för vanliga ben.

Den mest otippade pryler är förmodligen taklampan i vardagsrumsedelen. Den är egentligen en julstjärna och Linnéa berättar att hon verkligen inte är någon fan av julsaker. Men den här stjärnan gillar hon, varför hon något motsägelsefullt har julpyntat året om.

Köksdelen hastar hon mest över, säger att den är så mycket att orda om, den bara är. Fast den färgsprakande tavlan vid bordet som hennes syster målat tycker hon mycket om. Och så Lilla Ålandstolen, enligt Linnéa den bästa stol man kan ha.

I sovrummet är det möbler i ljust trä som gäller. Oregelbundna väggar gör att det här är det enda sättet att ha sängen på.

Sovrummet badar i kvällssol från ett av de två fönstrena i vindsvåningen, båda på samma sida av lägenheten.

Här finns en oregelbunden stenvägg till följd av murstocken som är ett konstverk i sig och en annan stenformation som Linnéa gissar är resterna från en tidigare trappuppgång, eftersom hon sett ett igenmurat fönster på fasaden där. Kanske har det varit pigkammare här på vinden någon gång, gissar hon.

Trots att hon bor mitt i stan är det första hon ser när hon vaknar en blå himmel och grönskande trädgrenar utanför sovrumsfönstret. Vi lutar oss fram över den djupa fönsternischen och hon pekar:

- Där borta ligger Kilsbergen. Ser ni vad vackert? På eftermiddagen och kvällen flödar solen in i lägenheten och bildar jättevackra mönster i lägenheten.

Egna alster. Barndomshemmet i trä och en smyckesask där man kan sätta sina ringar på toppen.

En elefantparad i elfenben pryder bokhyllan. Linnéa är noga med att poängtera att det är arvegods.

Fakta

Bostaden: En vindslägenhet på drygt 60 kvadratmeter i centrala Örebro. Öppen planlösning, ett tiotal bjälkar från golv till tak och vita, putsade stenväggar.

Här bor: Linnéa Werme, 26 år, utbildad möbeldesigner vid Carl Malmsten furniture studies och arbetar som formgivare och ritar butiksinredningar för ett företag i Kumla.

Sovrummet. Lägenheten innehåller mellan tio och tolv sådana här bjälkar.

I vindsvåningen finns flera nischer. Den här har fått bli plats för en bokhylla. Ovanpå garderoben skymtar Linnéas egendesignade lampa Knall i borstad furu.

En hylla fungerar som rumsavdelare mellan hall och vardagsrum.

Tavlan ovanför köksbordet och stolen Lilla Åland är Linnéa mest stolt över i köksdelen.

FRONT Bild Per knutsson.

Två bostadsföreningar går ihop – blir bland de största i landet

Annons

Rättsexperten: Så fungerar preskription – därför kan man hålla sig undan länge nog för att undvika straff

Annons

VSK-kaptenen osäker för spel – kan få inleda på bänken mot Trelleborg: ”Får se”

Annons

Ejalundspaviljongen i lågor i Fagersta: ”Den är helt nedbrunnen”

Annons