Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Här har tiden stått stilla - Huset i Venjan har en hiskelig historia och mycket själ

Ett timrat hus på en kulle. Byggt i slutet av 1800-talet på en gård i Venjan.
Maria Nordin och Raimon Nygren köpte gården och har bott där ett år.

Tiden har stått still i huset och det har fått stå orört sedan någon för länge sedan stängde dörren och lämnade platsen.

Annons

Kliv in i huset där tiden stått stilla sedan 50-talet:

Raimon och Maria anade att deras gård har en spännande historia och tack vare SVT:s programserie Det sitter i väggarna, fick Raimon och Maria veta ännu mer om vad som hänt genom åren på gården.

LÄS ÄVEN: De bor i det tv-aktuella huset där det sitter i väggarna

Huset är troligen byggt i slutet av 1889.

– Det är en fantastisk gård med en aura av magi och det vi visste om gården var mest rykten. Vi hoppades få veta mer om vad som egentligen hänt här, berättar Maria.

Förutom att få veta mer om gården ville Maria och Raimon genom sin medverkan i programmet att Venjan skulle få lite uppmärksamhet och att alla de krafter, som jobbar med byns utveckling skulle komma fram.

Maria knackar alltid på dörren innan hon går in i huset.

Maria är civilekonom och jobbar som personlig assistent i Mora. Hon kommer från Mora men hennes farmor och farfar kommer från Venjan och hon har tillbringat många sommarlov, påsklov och andra ledigheter i byn.

– Jag trivs här och jag ville flytta hit. Det var också lite billigare. När Raimon och jag träffades bodde han redan i Venjan och när vi ville flytta ihop började vi leta efter ett gemensamt hus på allvar. Vi behövde utrymme för familjen och plats för mina hästar och Raimons intresse för motorer. Därför var bland annat en verkstad nödvändigt.

Maria och Raimon hade åkt förbi det flera gånger och tittat på huset och tyckte det var ett mycket speciellt och fantastiskt hus på kullen vid Långhol. När Maria var tonåring hade hon intresse för gamla hus. Hon hade en vision om ett gammalt hus på en kulle i skogsbacke där hon skulle bo i framtiden.

Allt är lämnat som det en gång var, rakdon och täcken till exempel.

– Vi tittade på flera hus. En dag var jag med Flytta till Venjangruppen och tittade på flera olika hus. Då frågade jag om Långhol, om det var till salu och om vi eventuellt kunde få titta på huset, berättar Maria.

– Vi var lite rädda för att det skulle vara sålt men kontaktpersonen ringde tillbaka samma dag och vi komma direkt. Vi åkte på en gång, Raimon, som hade watercrossträning på Venjansjön, kom iförd våtdräkt och tittade på huset.

– Jag pratade med säljaren. När han fick veta att vi var intresserade frågade han bara ”var är hästarna”. Då var det klart. Allt gick väldigt fort och nu har vi bott på gården ett år.

Både Raimon och Maria tycker det är roligt med gårdens spännande historia. Spår av gårdens alla människor syns överallt. Bostadshuset är en lugn mysig plats och allt har fått en ny dimension sedan Maria fick reda på att en av hennes släktingar på farfars sida, bott på gården.

Köket är rymligt och välbevarat och porslinet förvarades i skafferiet.

Långhols gård består av ett tiotal byggnader. Det finns tre bostadshus, två härbren, lador och uthus.

Huset Raimon och Maria bor i byggdes på 1930-talet. Det gamla bostadshuset på kullen byggdes 1889 av Kari Brita och Finn Jonas. Det tredje bostadshuset mellan de båda andra husen flyttades från granngården till Långhols gård och är det äldsta av de tre husen, från början en gammal bagarstuga.

Det var i samband med att Kari-Brita och Finn Jonas Andersson gifte sig. Kari Brita kom från granngården, fick huset med sig och det flyttades till den plats där det står idag.

Hilda och Anna, syskon och barnbarn till Kari-Brita och Finn Jonas.

I huset på kullen bodde Finn Jonas familj. Genom åren har många verksamheter funnits på gården, framför allt jordbruk men det har även förekommit tillverkning av bland annat laggkärl. Två sömmerskor, Hilda och Anna, har bott och arbetat på gården och det finns även föremål för att kunna laga och göra skor.

Säljaren Maria och Raimon köpte gården av hade inga släktband till platsen. Långhols fungerade som fritidsboende. Genom försäljningen har gården fått nytt liv året runt.

– Det kändes så bra när vi fick köpa gården. Jag har kämpat för att hitta en bra hästgård runt Mora, här finns både stall, hagmark och skog runt huset. Platsen har en bra känsla och huset vi bor i är lugnt. Vi har bergvärme och fiberuppkoppling, men det är ingen brådska med resten av reparationerna.

Huset var bra redan från början, inga större renoveringar behöver göras. Huset Maria och Raimon bor i är till exempel tilläggsisolerat, men det gamla huset på kullen vill Maria använda mer.

– Allt i huset ser ut som när de sista som bodde här lämnade det. Symaskinen står framme, rakdonen, vävstolen, det finns paket och burkar i skafferiet och på vinden finns alla möjliga saker, som städats undan genom åren.

Saker som blev över lämnades på vinden.

För att kunna använda huset mer vill Raimon och Maria besikta vedspisen och kakelugnarna. Att dra om elen fick de hjälp med under TV-inspelningen i somras, men det får inte ändras för mycket.

– Det är mycket viktigt att den gamla känslan finns kvar, säger Maria.

Genom TV-programmet fick Raimon och Maria veta mycket om gårdens historia. Flera mycket dramatiska händelser har inträffat på gården.

Ett barn var med om en olycka i skogen och förlorade benet och hängde sig senare på gården. Året var 1906 och då var han 22 år gammal.

En kvinna, Gamnis Ingeborg från granngården, Kari-Britas mamma, föll i brunnen augusti 1885 och drunknade. I slutet av 1800-talet var Finn Jonas Andersson, mannen som kom till platsen med sin fru Kari Brita, inblandad i omständigheterna kring ett mord, som kom att kallas ”den svarta fläcken i Venjans historia”.

Enligt historikern Christopher O´Regan var Finn Jonas inblandad i en dispyt med handlaren i Venjan , Lim Karl. Efter ett möte om handlarens skumma affärer var Finn Jonas på väg hem. Samma natt försvann en person och Finn Jonas var misstänkt för mordet, men sedan vändes misstankarna mot handlaren, Lim Kari.

I nyckelhålet till kyrkporten hittades senare en liten lapp instucken. En ung man som strax efter emigrerade till Amerika hade skrivit ”Lim Kari har mördit Smidi Lars.” Lim Kari var handlaren i byn.

Historien har också varit dramatiserad i en bygdeteater.

Enklare köksrenovering på gång.

– Mannen som byggde huset som Maria och Raimon bor i var Långhols Enar, Finn Jonas barnbar. 1956 avled Enar på sin hustrus 50-årsdag av alkoholförgiftning. Alla dessa levnadsöden har vi fått återberättade av historikern Christopher O´Regan och Sigfrids Leif Mörkfors, släktforsningsexpert från Venjan.

– Att köpa gården är det bästa jag någonsin gjort. Jag känner mig hemma här, säger Maria.

– Det är fem mil till Mora, fem mil till Sälen där Raimon jobbar och fem mil till Älvdalen. En skoterled går förbi gården och det kanske kan bli en rastplats här i framtiden.

”Tiden går men kärleken till hemmet består”står det broderat på bonaden i köket och ”Små minuter fast ringa, dock bilda världens åldrar evigheten ock”, står det på en annan bonad i huset.

Raimon och Maria kommer att förvalta och ta hand om gården.

– Vi känner väldigt starkt för gården och ser fram mot att ta leva här med historiens vingslag, säger Maria.

Fotnot: TV-programmet Det sitter i väggarna om Raimon och Marias hus visades på tv den 20 december och kan fortfarande ses på SVT Play.

Köket har imiterad marmoering och ådringsmålning som ska likna björk.

Vacker gammal mangel.

Raimon Nygren och Maria Nordin.

Maria Nordin:

Bor: Venjan, Långhols gård.

Yrke: Civilekonom, personlig assistent.

Ålder: 38 år.

Familj: Raimon och tre bonusbarn, Astrid 8 år, Saga 13 och Emanuel 15 år.

Intressen: Hästar, hantverk och att sy, måla, foto, sticka, sjunga.

På sociala medier: FB: nordinmia i venjan. Insta: nordinmia

Raimon Nygren:

Bor: Venjan, Långhols gård.

Yrke: Skotermekaniker i Sälen.

Ålder: 37 år.

Familj: Maria, barnen Astrid 8 år, Saga 13 och Emanuel 15 år.

Intressen: Watercross, skoteråkning.

På sociala medier Raimon Nygren#12

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!