Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lever borstbinderiyrket vidare: "I bondesamhället hade synskadade och blinda en naturlig plats"

Hantverksyrkena blir allt mer sällsynta i vår digitala tid. Men i en lokal med anor från 1800-talet håller sex män ett av de mest tidlösa vid liv – borstbinderiyrket. Borstar tillverkas med hjälp av 70 år gamla maskiner, och på ett sätt som inte är olikt de gamla egyptiernas.

Annons
Åke Falk har arbetat som borstbindare sedan februari 1990. Då hade han varit helt blind i ett halvår. Ledarhunden Gucci lämnar inte Åkes sida.Foto: Jessica Gow / TT

I ett borstbinderi i Enskede sitter Åke Falk och tillverkar handdragna borstar med utsökt fingertoppskänsla. Till sin hjälp har han en maskin med 70 år på nacken – och ledarhunden Gucci. Åke är nämligen precis som sina fem kollegor i borstbinderiet synskadad, och borstbindarnas flinka fingrar arbetar helt eller delvis utan hjälp av synen. Det är ingen märklig slump, utan hela grundidén bakom företaget Iris Hantverk.

- Jag brukar säga att Iris och min tjej har varit skillnaden mellan liv och död för mig, berättar Åke som anställdes våren 1990, ett halvår efter att det sista av hans syn hade försvunnit som en konsekvens av diabetes.

Nu är Åke 66 år och egentligen pensionär sedan två år tillbaka, men han jobbar fortfarande halvtid. Just nu håller han på att lära upp Iris senast anställde hantverkare, Arash. Återväxten är lite av en utmaning numera när tekniken har skapat många fler möjligheter för synnedsatta i arbetslivet. Å andra sidan rymmer inte fabrikslokalen fler än sex borstbindare. Att skynda långsamt är Iris melodi, eller som Åke muntert säger:

Maskinen som Åke arbetar vid har 70 år på nacken. Den matar fram en tagelbindel i taget, som Åke sedan plockar upp och drar in för hand i hålen i borsthuvudet.Foto: Jessica Gow / TT
Sara Edhäll är en av ägarna till Iris Hantverk.Foto: Jessica Gow / TT

- Det är ingen idé att stressa. Det blir bara värre då.

Historien om Iris Hantverk började under Sveriges industrialisering, då människor med synnedsättningar hamnade lite i kläm när samhället utvecklades. Sara Edhäll, som tillsammans med Richard Sparrenhök tog över Iris Hantverk för sex år sedan, berättar:

- I bondesamhället hade synskadade och blinda en naturlig plats, det fanns sysslor på gårdarna att utföra och de kunde bidra till försörjningen. Men när människor började flytta till städerna försvann de möjligheterna.

Detta ledde bland annat till att arbetshemmet Manillaskolan i Stockholm startade. Där fick nio synskadade hantverkare möjlighet att både bo och arbeta. Så småningom grundades också De Blindas Förening, som i sin tur utvecklades till SRF, Synskadades Riksförbund. Tack vare statliga bidrag kunde en verksamhet byggas upp över hela landet, där synskadade hantverkare kunde köpa material till självkostnadspris för såväl borstbinderi som korgflätning och textilhantverk. Produkterna de tillverkade kunde de sedan sälja på sina hemorter.

Men så, 2012, beslutades det att de statliga medlen som varit grundplåten för Iris Hantverks verksamhet skulle tas bort. Den enda möjligheten att driva tillverkningen vidare var som vilket vinstdrivande företag som helst. Det ville inte SRF göra, och då klev i stället Sara och Richard – som båda redan arbetade inom Iris – in och tog över.

- Vi brinner ju för det här, säger Sara Edhäll och fortsätter:

- Borstbinderiet skulle säljas vilket med all säkerhet skulle innebära att produktionen försvann utomlands. Vad skulle då hända med våra hantverkare? Och även om vår produktion fortfarande är i ganska liten skala så är det fint att det finns. Att det finns människor kvar som kan hantverket. Allt sånt försvinner ju annars från Sverige för alltid.

Varje bindel (bunt) med tagel dras in i borsthuvudet med en metalltråd.Foto: Jessica Gow / TT

Just i dag drar Åke borsthuvuden till diskborstar. Den lilla träkulan har ett antal borrhål och dragbanor där metalltråd och tagelbindlar ska löpa in och ut. För en oinvigd ser det komplicerat ut, men med 28 års tjänst i ryggen drar Åke utan problem tolv sådana borstar i timmen trots att han bokstavligen inte ser vad han gör.

- Det är ett meditativt jobb. Jag kan sitta och tänka och tycka om vad som helst medan jag arbetar, händerna går av sig själva under tiden.

Borrhålen och dragbanorna för just denna borste har Åke själv varit med och tagit fram. Det är mycket som ska bli rätt, allt från antalet bindlar (tagelknippen) och hur långt isär de ska sitta, till vilken vinkel de ska ha i förhållande till både borsthuvudet och övriga bindlar. Åke uppskattar att det tog omkring tio försök med prototyper innan diskborstmodellen var helt perfekt. Han och hans kollegor är inte specialiserade på en viss borstmodell, utan alla producerar alla varianter. Hur många olika modeller det har blivit genom åren vet varken Åke eller Sara med säkerhet, men omkring 150–200, enas de om. Och då har ändå antalet specialborstar minskat kraftigt över tid.

I den tummade katalogen från 1950-talet syns bland annat velocipedborstar, mjölkkanneborstar, köttkvarnsborstar, madrassborstar och plåtslagarpenslar. I dagens sortiment har till exempel en tangentbordsborste tillkommit i stället. Nya tider innebär andra behov.

Åke visar sina händer, som är helt fria från ärr och andra skador.

- Visst ser de okej ut? Det enda som har hänt är att fingertopparna på högerhanden blir hårda, men annars far händerna inte så illa. För att bli en bra borstbindare ska man främst vara stresstålig och slitstark, men om man ser till att sitta rätt så håller ryggen också.

I sortimentet finns nu omkring 300 produkter, varav 150–200 olika borstmodeller.Foto: Jessica Gow / TT

Den största skillnaden på handdragna borstar och maskintillverkade är att bindlarna viks dubbelt i hålen på en handgjord borste, medan den skjuts in med änden först av en maskin. Det gör att den handdragna borsten är betydligt slitstarkare, och släpper inte strån som den massproducerade borsten gör med tiden. På många av Iris Hantverks borstar syns metalltråden på ovansidan av träet, ett tecken på att den är gjord för hand.

För Sara och Richard är den stora utmaningen att få människor att förstå vad de betalar för, och hur de ska ta hand om sina borstar i naturmaterial så att de får valuta för pengarna över tid. En badborste i trä ska till exempel torka liggande på borsten, för om den ligger med den platta träsidan nedåt rinner fukten ned i träet som spricker. En diskborste av tagel blir fräsch igen i varmt vatten med lite diskmedel i.

- Vi lever i ett slit-och-släng-samhälle, så det är en utmaning att få kunderna att förstå att det de betalar för är hantverket, materialet och att borsten är gjord i Sverige. Men det märks att allt fler börjar uppskatta hantverk igen, och det är fint.

Maria Soxbo/TT

I katalogen från 1950-talet finns mängder av specialborstar, som inte längre är i produktion. Vissa borstmodeller finns dock fortfarande kvar.Foto: Jessica Gow / TT
Vackra diplom från De Blindas Förening påminner om borstbinderiets anor.Foto: Jessica Gow/TT

Iris Hantverks historia

1870: Arbetarhemmet Manillaskolan, för synskadade hantverkare, startar i Stockholm.

1889: De Blindas Förening bildas.

1906: Den första lokalen med såväl fabrik som butik öppnar i Stockholm.

1925: De Blindas Riksförbund bildas, och finns sida vid sida med De Blindas Förening (som sedan försvinner 1936).

1953: Hantverksdelen av föreningen bolagiseras. På den här tiden fanns över 700 blinda borstbindare i Sverige.

1976: De Blindas Riksförbund döps om till Synskadades Riksförbund.

Tidigt 2000-tal Verksamheten får namnet Iris Hantverk.

2012: Iris Hantverk tappar sitt statliga stöd. Sara Edhäll och Richard Sparrenhök tar över.

Åke Falk är egentligen pensionär sedan två år tillbaka, men jobbar fortfarande halvtid.Foto: Jessica Gow / TT

Träet i borstarna kommer från svenska skogar, men taglet till borsten måste importeras från andra länder.Foto: Jessica Gow / TT
Om borstarna sköts rätt ska de kunna leva länge.Foto: Jessica Gow / TT
Att binda borstar är ett gammalt hantverkFoto: Jessica Gow / TT
Precision är viktigt i arbetet.Foto: Jessica Gow / TT
Borsthuvuden till diskborstar med förborrade dragbanor ligger och väntar på att Åke ska ta hand om dem.Foto: Jessica Gow / TT
Här trängs en stor samling borstar i olika storlekar och med olika användningsområden.Foto: Jessica Gow / TT
En handdragen borste är mer slitstark än en massproducerad.Foto: Jessica Gow / TT

Läs även: Här snickrar Ernst i sommar: ”Det ska bli kul att göra Sommar med Ernst i vår kvarn!”

Annons

Drunkningslarm vid badplats – barn förd till sjukhus

Annons

Stefan vann priset som Årets företagare – nu ska han vinna mot förgiftningen: ”De fick klyva upp mig och fixa hjärtat”

Annons

Den förrymde mördaren kan behöva sin medicin: ”Det är väldigt svårt att ha koll på måendet”

Annons

Tränaren självkritisk – efter Fagersta Södras plattmatch: ”Tror kanske vi är bättre än vi är”

Annons