Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlins satsar på höga höjder – med altan bland trädkronorna

– Vi flyttade in 1992. Vi fattar fortfarande inte att vi får bo här.
Orden är Ingalill Härlins och "här" är den före detta lanthandeln i Snavlunda.
Och lanthandel i all ära, men det mest spektakulära är kanske ändå altanen högt uppe bland trädtopparna som maken Torbjörn har byggt.

Annons

Uppe bland trädkronorna, ungefär fem meter upp i luften, har Ingalills make Torbjörn byggt en altan.

Det går inte att ta miste. Vi har kommit rätt, trädkojan syns lång väg. Ingalill skrattar och visar först in oss i huset.

– Det byggdes 1840 och var två lägenheter till en början, en butiksdel och en bostad. Det var faktiskt två dörrar här till helt nyligen. Nu har vi bytt till ett par gamla dubbeldörrar som vi hittade i boden, säger Ingalill och skrattar igen när vi frågar om tutan som sitter till vänster om entrén.

– Det där är vår ringklocka. Då hör vi när någon kommer om vi är på baksidan.

Ingalill för oss genom hallen och ut i vardagsrummet där ljuset flödar in från en länga med fönster. Vi slår oss ner i en soffgrupp av bambu och serveras flädersaft och en fantastisk utsikt över Kyrksjön. Bjälkar i taket avslöjar att den här delen av vardagsrummet var en altan en gång i tiden, som har byggts in. På ett ställe har till och med en bit av den forna yttre timmerväggen sparats som en snygg detalj.

Ingalill bjuder på fläderblomssaft vid en av hennes favoritplatser i huset: Framför fönstren i vardagsrummet med utsikt över sjön.

Det finns otroligt mycket att titta på i rummet. Ovanför fönsterpartiet som löper längs med ena långsidan finns en hylla med båtar och fyrar. Mellan fönstren hänger mobiler med spegelglas och Ingalill berättar om hur barnbarnen brukar fascineras av solkatterna som dansar på väggarna som ett resultat av dem.

En bit vägg är smyckad av snäckor och pärlor. På den finns glashyllor med glasburkar, alla med olika typer av sand i. Ingalill samlar nämligen på sand från jordens alla hörn. Och så har vi bokhyllorna, då, i långa rader längs med väggarna.

Ingalill samlar på sand från olika delar av världen. Hennes mamma var konstnär och har smyckat väggen bakom.

– Torbjörn är en riktig bokmal. Det enklaste sättet att få det omgjort här i huset är att säga: Jag vet hur du får plats med en till bokhylla, skojar Ingalill.

Att de hamnade i Snavlunda utanför Askersund den där gången för 25 år sedan är lite av en slump. Paret bodde i Arboga och hade sina respektive föräldrar i Vänersborg och Växjö.

– Vi ville flytta mellan sjöarna Vänern och Vättern, för att få närmare till bådas föräldrar. Så såg vi annonsen om det här huset i Snavlunda. Vi åkte och tittade och blev stormförälskade.

Vi sveper med blicken över det grönskande landskapet utanför fönstret. Det glittrar i sjön och Ingalill berättar att det inte stod ett ord om någon sjöutsikt i annonsen.

– Det stod bara nära till förskola och skola. När vi kom för att titta på huset serverades vi kaffe i köket med utsikt mot vägen. Jag tror att de var rätt hemmablinda, ler Ingalill.

Än idag får hon nypa sig i armen ibland för att förstå att det är sant, att det är deras hus i det här vackra landskapet.

Vi tar en rundtur i huset. Går genom köket med vit pärlspont och blå skåpluckor, ut i ett par hallar och passerar badrummet som är nykaklat sånär som på ett år.

– Fast kaklet fick vi av min far redan 1992.

I sovrummet som är beläget i lanthandelns gamla lagerlokal finns en tapet i guldockra med tredimensionell effekt. Bakom sänggaveln har Torbjörn gjort en "sängkrona" på väggen. Det är en spånplatta med stoppning och vinrött tyg, med guldfärgade nitar och en guldfärgad list runt om.

Sovrummet är inspirerat av ett hotell i Jönköping. Tapeten ger ett tredimensionellt uttryck. På väggen bakom sängen har man stoppat upp ett rött tyg och ramat in med en guldfärgad list. på tyget finns guldfärgade nitar.

I sovrummet bredvid dubbelsängen finns en sovalkov med en extrabädd. Sovrummet finns i den gamla lagerlokalen från när huset var lanthandel en gång i tiden.

Men det mest spektakulära har vi sparat till sist: Altanen bland trädkronorna. Ingalill berättar att trädgården har flera uteplatser. Och sedan fem år även en placerad mellan två björkar, ungefär fem meter upp i luften. Och dit tar de sin tillflykt under riktigt heta sommardagar, för skuggan från lövverket ger svalka.

Det var Torbjörn som såg ett naturligt rum där uppe bland björkgrenarna. Svalkan var en oväntad bonus. Han fick inspirationen till altanen när han såg ett tv-program om en stuga i en tall.

Upp till altanen går en lång trästege. Men den första metern finns inga trappsteg. Det beror på att paret inte vill att barnbarnen ska kunna ta sig upp på egen hand och ramla ner. Ingalill hämtar därför en stege och lutar mot den befintliga, innan hon snabbt och vant försvinner upp bland grenarna. Jag och fotografen klättrar efter. Jag är lite höjdrädd, men trots att det blåser känns altandäcket stabilt. Ingalill visar på säkerhetslinan som Torbjörn skjutit med pilbåge och fäst i en ek några meter längre bort.

– Vi har använt så lite spikar som möjligt för att inte skada träden, säger Ingalill och visar på konstruktionen. I räcket hänger ett rep att hissa upp en fikakorg i och en ljusslinga med glödlamor har ringlats runt ett rep tvärs över verandan.

Men ändå, en träkoja högt upp i luften? Varför bygger man det?

Ingalill skrattar sitt smittande skratt igen.

– För att det är roligt! Vi gillar träd och kojor. När vi åker till Växjö brukar vi stanna till på halva vägen och sover i ett fågeltorn. Och när vi firar 40-årig bröllopsdag ska vi övernatta i ett trädtält format som en boll i Askersund.

Fakta

Bostaden: En före detta lanthandel i Snavlunda utanför Askersund, med utsikt över Kyrksjön. Huset är byggt 1840. Sedan fem år tillbaka finns en altan fem meter upp bland trädkronorna, byggd mellan några björkar.

Här bor: Ingalill och Torbjörn Härlin.

Uppe bland träden finner Ingalill Härlin och hennes make svalka heta dagar. Utsikten över sjön är magnifik.

Man får inte vara höjdrädd när man ska ta sig upp och ner till altanen bland träden.

Så här såg huset ut en gång i tiden.

Forna altanen är inbyggd. Här, med utsikt över sjön, sitter Härlins gärna och fikar och ser på utsikten.

På övervåningen står flera gästrum alltid redo för att ta emot barn och barnbarn. Varje familj har sitt eget rum och här sover ett av barnbarnen.

Fönsterdekoration.

I vardagsrummet finns en öppen spis. Tomtar och tuppar finns det gott om i huset. Kronblomfiguren är ett pris som Ingalill fick när hon sålde garn och röstades fram till Askersunds bästa knalle.

Vy från vardagsrummet mot matsalsdelen, som tidigare var altan.

Till jul är huset översållat med tomtar. Den här intill den öppna spisen finns framme året runt.

Huset från 1840 är en före detta lanthandel. Pelarna vid entrén kommer från gamla Snavlunda skola.

I stället för ringklocka får besökare tuta i den här tutan, för att Härlins ska kunna höra om det kommer någon i fall de är ute på baksidan just då.

Vedboden har en dörr men inga väggar. I träden bakom finns altanen.