Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick hjälp av ett proffs – nu trivs Ulla i sin nya tvåa: "Skulle aldrig ha klarat det själv"

När Ulla Renvall kom på plats i tvåan i Pingstliljan i Gävle gick luften ur. Hon visste varken ut eller in och ville ha hjälp att ordna sitt hem på liten yta.
Inredaren Lina Bergroth fick uppdraget och i dagarna blev förvandlingen klar.
– Nu har jag fått ett hem, känner ni inte! säger Ulla.

Annons

TV: Följ med in i den nystylade lägenheten

Det är en ny Ulla Renvall som tar emot. Eller kanske snarare är det den ”gamla” som kommit tillbaka. Hon strålar av glädje och energi, på väg mot nya äventyr.

För bara några veckor sedan kände hon sig orkeslös och inte alls på gott humör. Hon hade genomfört flytten, sålt det stora huset efter 44 år och skaffat sig en liten tvåa. Sedan tog krafterna slut. Hon ville ha hjälp att få ordning i sitt hem och skickade ett mejl. Vi bokade träff med inredaren Lina Bergroth och de bestämde sig för att samarbeta. Ulla ville helst åka bort under förvandlingen, men nu är hon glad att hon deltog.

– Visst är det hemtrevligt här, säger hon och slår ut med armarna. Det är precis min smak men jag skulle aldrig ha klarat det själv, säger Ulla på sprudlande humör.

Nu sover hon gott. I sitt stilfulla sovrum i grått och vitt med rosa inslag.

När hon fick Lina att fråga om råd kom glädjen tillbaka. Nu har hon fixat in i det sista. Lagt gröna äpplen på ett fat och gått till Hedvigs trädgård och köpt en murgröna som sveper ner utmed väggen.

– Du hade redan påbörjat med din stil. Den behövde bara kompletteras och knytas ihop till en helhet, säger Lina.

Det första Lina föreslog var att Ulla skulle skaffa långgardiner i samma gröna nyans som hissgardinen i köket. Ullas väninna som har Gardinrullen i Sätra fick uppdraget att sy och i köket och vardagsrummet med öppen planlösning har det gröna blivit en ”röd tråd”.

Ett viktigt önskemål var att få fler och flexibla sittplatser runt soffan. De funderade på ihopfällbara modeller men de stämde inte med Ullas stil. Då bestämde de sig för en lättare klubbfåtölj på höga ben. De provade först med gröna men bestämde sig för grå.

– Nu är det enkelt att byta ut det gröna om jag vill någon gång. Förra helgen var vi sex personer här och det kändes toppen. Det är jättelätt att bara lyfta fram fåtöljerna till bordet när de behövs, säger Ulla.

Läs mer: Ulla, 75 flyttade från stora huset i Sätra till nybyggd tvåa i Pingstliljan: "Jag behöver hjälp"

Det tog ungefär sex timmar att ställa i ordning det nya, men förarbetet har pågått länge. Redan i hallen är det stor förändring. Det trånga utrymmet har blivit möblerat. Det första man ser är en prunkande krukväxt, ett smalt skåp och en tavla med glada färger. Skåpet som precis går in är egentligen ett skoskåp.

– Men inte vill jag ha skor i det. Där lägger jag vantar, mössor och annat smått. Det funkar jättebra, jag förstår inte varför det heter skoskåp, säger Ulla.

Vid förra besöket såg sovrummet ut som ett förråd, med Ullas gamla gästsäng i hörnet och hyllor, pärmar och tavlor på golvet. Nu har det förvandlats till ett vackert sovrum med harmoni och stil. Över de genombrutna gardinerna hänger grövre i grått. I fönstret står en blomma och en staty som är ett reseminne. På väggen hänger personliga tavlor, den med husen i Verbier där barnen bor är målad av en arkitekt och den stora med en mäktig skog i vinterskrud kommer från familjen. Väggen mellan konsten har fått en grå tapet med textil struktur och mot den vilar en hög sänggavel i pärlspont. Textilierna går i grått och rosa.

– Vi försöker välja lokalt så mycket vi kan. Gaveln är tillverkad av Sedvall snickeri i Hedesunda och textilierna är sydda på Caravanserai på Brynäs, säger Lina.

– Det ska ju vara som för barnen, roligt att gå och lägga sig. Och nu har det blivit så, jag älskar att gå och lägga mig och läsa i sängen. Jag sover som en prinsessa, säger Ulla.

Men visst har det varit nervöst. Sista natten låg hon på en madrass på golvet och sov inte en blund. Hon bara tänkte på om det skulle bli bra.

– Ni måste titta på min matta i vardagsrummet också. Jag är nog mest nöjd med den. Det var Lina som ringde och sa att jag skulle åka och titta och jag blev störtförälskad. Visst är den underbar. Man vill inte kliva av den.

Den breder ut sig, tung och mjuk. När man står på den känns den i hela kroppen. Grå med ett skirt orientalisk-inspirerat mönster i beige-grå toner. Lugn och inbjudande. Både mattan och klubbfåtöljerna kommer från Lindholms. Över soffan hänger tavlor med vår och sommar. En blåsippsbacke och en sommarrabatt.

Favoritfåtöljen får stå kvar. Men den blå kulören var svår mot den övriga inredningen och därför ska den kläs om i grått. En stadig golvlampa med foten i järn är en handsmidd modell från 1920-talet som Ullas man köpte för länge sedan på Centrumför byggnadsvård i Gysinge.

Den här årstiden har hon dessutom ett extra rum. Balkongen mot söder har sol hela dagen och i morse satt hon ute och åt frukost. Hon har upptäckt att hon tycker om att titta på människor som går förbi. Ibland kommer det ett lämmeltåg från högskolan.

Läget är perfekt. Mitt emellan Boulognern, Hälsans Stig och Fjärran höjder. Och snart ska hon på nästa resa. I slutet av maj tänker hon vandra längs Cinque Terre, mellan bergsbyarna i Italien.

Hon bjuderpå kaffe och jordgubbspaj med vit choklad. Den har hon köpt i Polhemsskolans butik. En livsnjutare ut i fingerspetsarna. Som egentligen vet vad hon tycker om. Hon ville inte ha en hög kontinentalsäng, de som är moderna nu. Hon ville kunna sätta sig bekvämt i sängen utan att behöva klättra.

– Du var också noga med att hemtjänsten ska kunna komma fram runt sängen, säger Lina och båda skrattar.

– Ja, jag måste ju tänka framåt. Titta vad snyggt Lina har gjort med sladdarna också. De som är kvar i köket ska jag försöka ordna själv.

Ulla pekar på kabellisterna som döljer lösa sladdar. Det har varit många beslut men hon har också haft roligt.

– Alla vet hur svårt det är att föreställa sig hur det kommer att bli. Man bör planera för helheten men det orkar inte alla. Det är bra om man kan testa sina idéer mot någon annan. Annars kan man ta hjälp av en inredare, säger Lina.

– Nu ska jag inte ta några fler beslut. Nu ska jag bara njuta, säger Ulla och tar en bit jordgubbspaj.

Det har varit många beslut men de har också haft roligt.

FAKTA

Ulla Renvall

Gör: Jobbar fortfarande som lärare vid 75 års ålder

Bor: I nybyggd tvåa i Pingstliljan bakom Hedvigs Trädgård

Intressen: Resa, träna, umgås med vänner

Aktuell: Har fått hjälp med att inreda lägenheten för att bli trivsam och funktionell

Inredare: Lina Bergroth, Kvadrat interiör

Förvandlingen: Vardagsrummet fick gröna långgardiner och en stor, lyxig matta samt två nätta klubbfåtöljer på ben som är lätta att ställa fram vid behov. I det grå/rosa sovrummet ställdes sängen på mitten med matchande långgardiner. Hallen fick ett grunt skåp och konst på väggen. Nytt skoställ med sittplats är beställt.

Linas tips: Tänk hela rummet från början. Ta hem materialprover för att se helheten. Prata och bolla idéerna med någon annan.

Ullas kommentar: Det bästa är att jag har fått ett hem! Känner ni inte?

Över soffan hänger tavlor med vår och sommar. En blåsippsbacke och en sommarrabatt.

Det blev precis min smak men jag skulle aldrig ha klarat det själv, säger Ulla och ser på Lina.

Nu sover hon som en prinsessa.

Ett sovrum med harmoni och stil.

Vardagsrummet har fått långgardiner i samma gröna nyans som hissgardinen i köket.

Nätta klubbfåtöljer i vardagsrummet är lätta att lyfta fram när det kommer gäster.

Skir bokhylla, lampan från Gysinge och favoritfåtöljen som ska få ny klädsel.

Den stora mattan skimrar och känns i hela kroppen.

Ullas vardagsrum före förvandlingen.

Ullas sovrum före förvandlignen.

Ulla Renvall och Lina Bergroth har arbetat hårt och haft roligt ihop.
Trång hall fick smalt skoskåp för annat än skor.
Jag måste ju tänka framåt, säger Ulla.
Ulla hade redan påbörjat med sin stil. Den behövde bara knytas ihop till en helhet.