Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt i Ungern kan vara hett i Sverige

Någonstans i södra Dalarna finns grossisten som handlar med begagnat på Europanivå – för det som är ute i Ungern kan vara inne i Sverige. Det började med äventyrslust och 2000 kronor på fickan, nu har Richard Cederberg just kommit tillbaka från Istanbul.
–Jag gick igenom 2000 brödspadar och köpte 600 av dem. Där fanns spindlar som var stora som handflatan, berättar han.

Annons

Nog är det svettigt att granska brödspadar i 38 graders värme, men Richard vill ha koll på det han köper in.

TV: Trendspaning med experten, om buttar, korgar och färger

Han är rutinerad, har handlat med olika saker i 30-talet år, med början som butiksbiträde på Ica hemma i Torsång och fortsättning som butikschef i Sälen. I dalafjällen hade han också ett hus med åtta hyresgäster. När han skulle flytta söderöver igen och sålde blev det början på hans nya karriär.

– Det blev en massa över som jag sålde på loppis i Borlänge, berättar Richard som fick upp ögonen för begagnatmarknaden.

På den tiden fnös folk fnös fortfarande åt loppisar – vilket känns märkligt i en tid då återbruk har blivit en folkrörelse som skyltas vid varje vägkant.

En mur av plåtlådor, kanske har de tidigare använts till skurvar och muttrar. Trädgårdsfolk gillar att plantera i dem.

Men Richard Cederberg fick i alla fall ihop 2000 kronor på den där första loppisen, och till midsommar 1990 öppnade han butik för antikt och begagnat i Ovanbäckens skola i Gustafs, samtidigt som han jobbade extra på krogar i Borlänge. Han klarar sig på lite sömn, vilket är tur eftersom han under tio år även drev han auktionsfirma i Gagnef.

2004 började han med grossistfirman. Till en början for han till England, Frankrike, Belgien och Nederländerna. I sin lilla skåpbil for han runt på marknader, och träffade handlare.

Olivkrusen är omoderna i Turkiet, men eftertraktade i Sverige.

– Det var äventyret som lockade, och möjligheten att träffa människor i olika miljöer, säger Richard.

Som mest har han haft 180 hotellnätter ett år, och rest i tio olika länder. I fjol blev det dock bara 40 nätter borta. Han tycker att 50-60 är ganska lagom.

Pralin besöker Cederbergs lager som finns någonstans i södra Dalarna. Gården är full av vattenkannor, olivkorgar, enörade buttar och badkar i zink... vi skojar om att det snart inte finns några zinkgrejor kvar i Ungern. Och inga klädskåp heller – Richards lador är fulla av dem.

Här finns marmorstatyer, gjutjärngrindar, linnesäckar för utsäde och högafflar i trä.

Överflödet av vattenkannor beror på att det fanns plats över i en långtradare, och de användes som utfyllnad. De går säkert åt, men Richard Cederberg tycker det får räcka med kannor på ett tag nu.

För fem år sedan vågade sig Richard ut på ungerska landsbygden, det är inte lätt i ett främmande land när man inte känner någon. Numera har han säkra kontakter. I Ungern ordnar storfamiljen fest när han kommer. Och när de vet vad han vill ha så köper de upp och fyller stora lastbilar. Han började även handla runt Svarta havet.

Richard Cederberg sysslar med återbruk på Europanivå. Skördekorgar och olivkrus som blivit omoderna i söderöver går åt som smör när svenska trädgårdsentusiaster inreder sina gröna rum. Det som är ute i ett land blir inne på annat håll.

Det går att jämföra med hur nationalromantiker från Stockholmstrakten vurmade för hemslöjd vid förra sekelskiftet, saker som dalabönderna ofta tyckte var hopplöst omoderna när det fanns nytt och industritillverkat.

Det går att jämföra med hur nationalromantiker från Stockholmstrakten vurmade för hemslöjd vid förra sekelskiftet.

I Grekland och Turkiet har man nu börjat använda korgar av plast när det är dags att skörda oliver, men fabriken fortsätter att producera. Det finns begagnade också, för den som gillar tidens tand.

De maffiga glasburkarna är också ett minne från förr, innan det fanns kylskåp i var kvinnas kök så konserverade ungrarna grönsaker i dem.

Emaljskyltar från 1940-talets Ungern. De användes till att numrera lådfack på apotek.

Från Turkiet kommer de olivkrusen i terrakotta, och där har Richard Cederberg även beställt bockbord, han har ritat modellen själv. De tillverkas av ekvirke från rivningshus i Istanbul.

Richard designar möbler som produceras av ekvorke från rivningshus i Istanbul.

Och ladorna är alltså fulla av skåp i olika modeller – i Ungern finns ingen tradition av inbyggda garderober. Skåpen renoveras och målas på plats, eller så räddar hantverkarna den naturliga shabby chic-looken, det spruckna och flagnade, och nöjer sig med att vaxa. Sedan skickas de i containrar till Sverige.

– Här vill folk ha max ett, med mycket rymd omkring, säger Richard som även sålt ett gäng skåp till tjusiga butiken Anthropologie på Manhattan i New York. Annars levererar han mest till butiker i de nordiska länderna.

Ladorna är fylld med skåp i olika modeller, de kommer från Ungern där man inte haft inbyggda garderober. Richard Cederberg låter rusta dem på plats och kör sedan hem dem till Sverige.

Han vill att vi poängterar att han är grossist, att han inte säljer direkt till privatpersoner, bara till butiker. Men med handlarna vill Richard ha personlig kontakt.

– Jag vill att inköparna kommer hit och tittar. Är de nya så brukar jag säga åt dem att ta det varligt i början och prova sig fram. Jag började ju själv fattigt. Det brukar bli en rush när butiken öppnar, släkt och vänner kommer, men efter ungefär tre månader gäller det att klara vardagen, säger Richard Cederberg.

Nu funderar han på att handla med Indien, även om Richard är lite rädd för tarmbakterier som kan drabba inköparen. Dock lockar järnsmide och skåp med spännande dekorationer.

Nu är jag sugen på Indien

– Det är sådant jag alltid spanar efter, säger Richard Cederberg.

Fåglarna ger viktiga inkomster till en familj i Ungern. Maken i familjen täljer, makan målar - ungefär 1000 exemplar per år levererar de.

FAKTA Richard om CIA, sms och dalaskåp

Richard Cederberg är 49 år och uppvuxen i Torsång. Nu bor han mellan Borlänge och Säter.

Familj: Dottern Alice 22 år och sonen Anton 19 år som bor hos mamman.

Om instagram: "Jag började för tre år sedan. Nu har jag 20 000 följare - det var mitt mål". Richard använder instagram som dagbok, ett sätt för kunderna att bli bekant med honom och det han gör. Följ honom på c.i.a­_cederbergs_interiors

Om sms: Helt hopplöst när folk skickar meddelanden, jag vill att de ringer.

Om kunder: "Skriv tydligt att jag bara är grossist och säljer till butiker, inte till privatpersoner".

Om sitt eget hem: "När jag flyttade dit hade jag bara säng, fåtölj och tv. Nu är det belamrat, och jag älskar alla grejorna, tyvärr".

Om skolor: "Jag var ganska värdelös. För det första var jag var aldrig där". Richard hoppade av ekonomiprogrammet på gymnasiet, och läste snabbt in distribution och kontor. Sedan dess har han dock bott i två gamla skolor.

Om amerikanska underrättelsetjänsten? Visitkortet brukar väcka uppmärksamhet hos ungerska gränsvakter, men firmaförkortningen CIA står för Cederbergs Interiors and Antiques.

Om trender: Under 90-talet skulle det vara avlutat och eterneller, sedan blev det vitt och grått, nu går det mot mer färg. "Jag tror det fortsätter så framöver, och intresset för trädgård håller i sig".

Om dalaskåp: Richard har mängder stående i en lada, priserna har sjunkit. "Det var hur hett som helst under 1990-talet, nu för tiden tycker nog folk att det är för krusedullit. Men jag har inte gett upp hoppet, jag älskar dalaskåp och ibland köper jag några till".

Före: Rivningshus i Istanbul. Ekbrädorna används...

... till att gör bockbord, en modell som Richard Cederberg ritat.

Lastbilarna lastas fulla och rullar norröver.

Stefan vann priset som Årets företagare – nu ska han vinna mot förgiftningen: ”De fick klyva upp mig och fixa hjärtat”

Annons

Butiksinvigning skapar långa köer i trafiken

Annons

BILDEXTRA: Häng med in bakom kulisserna på Fagerstas nya byggvaruhus

Annons

Veckans bostadsaffärer – så mycket fick grannen för sitt hus

Annons