Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling - "Nytt amorteringsförslag kan ge het bostadsmarknad"

Priset på bostäder i storstäder ligger kvar på fortsatt höga nivåer. Samtidigt som utbudet av villor har varit rekordlåga i maj. Detta beror på att, i kombination med fortsatt hög efterfrågan och det gynnsamma ränteläget är detta förklaringen till att den största prisökningen den senaste månaden, detta meddelar Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig

SÅ KÖPER DU PLUS

Bostadspriserna har haft en stabil utveckling den senaste månaden. I maj steg villapriserna med 1 procent medan utvecklingen på bostadsrätter var oförändrad. Det senaste kvartalet visar villapriserna en uppgång på 4 procent och 9 procent på tolv månader. En genomsnittlig villa kostar nu nära 3,3 miljoner kronor.

Bostadsrättspriserna har stigit med 1 procent på tre månader och 7 procent det senaste året. Kvadratmeterpriset ligger nu strax över 40 000 kronor. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tagit del av.

I maj ökade villapriserna i samtliga storstadsområden. Mest markant är uppgången i Malmö, med så mycket som 2 procent under maj. Genomsnittspriset för en villa i regionen är nu 3 849 000 kronor. Men störst till årsstatistiken är uppgången i Göteborg med 11 procent.

Bostadsrättspriserna har haft en mer stabil utveckling i maj. Även här ligger dock Malmö i topp med 2 procents ökning och ett genomsnittspris på 28 823 kronor per kvadratmeter. Malmö toppar även prisutvecklingen det senaste året med en uppgång på hela 18 procent.

– Prisläget på bostäder i storstadsregionerna ligger kvar på fortsatt höga nivåer. Det är då naturligt att vi inte får de stora förändringar som vi haft tidigare. Våren brukar vara en bra period för prisutvecklingen på villor. I maj har dock utbudet av villor varit rekordlågt jämfört med tidigare år. I kombination med fortsatt hög efterfrågan och det gynnsamma ränteläget är detta förklaringen till att vi här ser den största prisökningen den senaste månaden, säger Marcus Svanberg.

– Traditionellt sett brukar sommaren innebära en något lugnare marknad, men i takt med att osäkerheten kring bostadspolitiken ökar tenderar också spekulanterna att ändra sitt köpbeteende. Än ser vi inte följderna av Finansinspektionens nya förslag om ökad amortering. Men om kraven införs i början av nästa år riskerar vi, precis som 2016, att få en het marknad där bådeköpare och säljare får bråttom att göra bostadsaffär strax innan, säger Marcus Svanberg.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!