Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Lena förvandlade det gamla kaféet till sitt drömhem: "De kommer att få bära ut mig härifrån"

Lena Nannebro gillar att återanvända saker och älskar armeringsjärn. Men så värst märkvärdigt tycker hon inte att hennes trädgård och hus är.
– Det här kan vem som helst göra, säger hon.

Annons

TV: "Det är så skönt att tomglo, man får nya idéer".

Det händer att folk stannar till och vill komma in och titta, eller köpa blomlådorna på det gröna huset i Marma som ligger vid Dalälven i norra Uppland. Men det gamla kaféet, som var igång när regementet hade som mest verksamhet, var ganska risigt när de letade hus. Lena Nannebro bodde i Marma som barn och ville tillbaka. Två visningar var bokade och huset på Båtsmansvägen var den första.

– Jag ville inte ens gå in och titta, säger hon.

Lena och Christer Nannebro på altanen, som inte fanns när det köpte huset.

Men ett par steg in i huset var beslutet klart. Här skulle hon och Christer bo och den 1 januari 2000 blev huset deras. Nu är det inrett med en mängd detaljer och finurliga lösningar. Gästrummet på andra våning som användes sporadiskt till en början blev en stor walk-in closet. I sovrummet står en stor säng med svart sänghimmel. Den är egenbyggd, eftersom butiken fått två 120-sängar istället för två 90-sängar.

– Vi tog dem, men då fanns det ju ingen gavel som passade, så vi byggde en, säger Lena Nannebro.

Just den frasen "så vi byggde en", återkommer gång på gång när hon visar runt. Som dagbädden på altanen, byggd av en överbliven dörr. För Lena Nannebro är det alldeles självklart att tillverka det hon vill ha, av sådant hon råkar ha hemma. Som hyllan till samlingen av solglasögon i hallen, byggd av överblivna lister. Eller att använda de extra takglasen från växthuset till att glasa in en del av altanen.

– Grannarna brukar säga att jag pekar och Christer gör, säger hon.

Läs även om veckans klickraket i Västerås på Hemnet, kolla hur VLT:s bostadsredaktör bor och hur vi inreder våra hem i höst. Allt detta och mer på VLT Bostadspuls.

Det forna kaféet har förvandlats helt. Det händer att folk stannar till och vill se sig om i trädgården.

Fast det är en sanning med modifikation. Lena Nannebro tillverkar en hel del själv också. Gärna i tyg, betong eller armeringsjärn. När det kommer till plåt fixar Tunnplåt i Gävle tillverkningen efter hennes skisser.

– Men ett sånt här blomstöd, det är enkelt, det kan vem som helst göra. Det är ju bara fyra armeringsjärn som jag surrat ihop i toppen och en betongplatta. Det är ju inte svårt.

Nej, kanske inte det. Men det gäller ju att komma på idéerna också. Att tänka utanför den berömda boxen. Som att hänga glasprismor i ett av träden för att fånga ljus. Eller att tillverka ett hängande bord som går att flytta runt i trädgården, beroende på om det är sol eller skugga. Eller att sy ihop gamla trasmattor till en större att ha under det stora bordet på altanen. Återbruk är viktigt.

– Det blir ju jättesnyggt när Ernst och de här håller på, men det kostar ju massor av pengar.

Armeringsjärn med krokar för redskap

Huset är byggt antingen 1898 eller 1903, de dokument som finns säger olika saker. Likaså är det lite oklart hur stort huset är.

– Vi har hittat en beskrivning som säger cirka 100 kvadrat, men jag tror att det är närmare 120, säger Christer Nannebro.

Trädgården har flera olika sittplatser, eller rum som Lena Nannebro kallar det. Här finns ett utomhuskök med kallvatten, en stor sittgrupp, några mindre stolar under ett träd och växthuset, som kan vara både partyplats och rekreationsyta. Och odlingsplats förstås, med prydliga skyltar nedstuckna i krukorna.

– Här sätter jag mig när jag kommer hem. Jag brukar säga att jag tomglor. Det kan jag göra i en timme och det är då jag ser detaljer som att det blivit rörigt någonstans, säger Lena Nannebro.

För hon är noga med att det ska finnas många detaljer att titta på, men det är en hårfin gräns mellan lagom och för mycket. Då plockas något bort eller görs om till något annat.

Hur bra är du på att kasta saker?

– Jo, men ganska faktiskt.

Uteköket används flitigt.

Hon går gärna på loppis och hon ser potential i föremål. Däremot är det inte säkert att det kommer till användning med en gång.

– Jag kan köpa en sak som sen blir liggande i boden i fem-sex år innan jag vet vad den ska bli.

Ett hörn av trädgården är bara gräsmatta än så länge. Vad det ska bli där har de inte bestämt sig för ännu. Men det får ta tid. Lena Nannebro tänker inte flytta.

– Nej. De kommer att få bära ut mig härifrån.

Läs även: 4 starka trender hösten 2017 – "ljust och fräscht" får ge vika

Lena Nannebro

Familj: Gift med Christer, två vuxna barn och fyra barnbarn.

Ålder: 59 år.

Gör: Platschef på Söders Källa. Tidigare försäljningschef på Elite Grand Hotell, konferenschef på båda Scandichotellen i Gävle och VD för Engeltofta.

Målade mattor från Gudrun Sjödén.

Prismor och speglar återkommer på olika platser.

I boden finns både verkstad och förråd.

En matta av gamla mattor.

Det kan nog inte sägas tydligare än så.

Dagbädden är gjord av en gammal dörr som blev över.

Armeringsjärn återkommer, både som bärare av tankespråk eller som hylla för köksredskap. Gärna lackat, för att det inte ska rosta.

Speglar finns det lite överallt.

Detaljer, överallt detaljer.

Diskbänken kommer från ett av barnens köksrenoveringar.

Altanen har blivit som ett andra vardagsrum.

Det hängande bordet är egen design och kan flyttas runt i trädgården.

Växthuset  har många användningsområden.

Blompelaren fanns hos en smed. Den innehåller alltid krasse, som får slingra sig bäst den vill.

I utomhusköket finns också en sittplats.

Planteringsbordet i plåt har hon ritat själv.

Jag gillar mässing. Den ska inte vara välputsad heller, säger Lena Nannebro.

Sänggaveln är specialbyggd eftersom sängarna hade andra mått än vad de först hade tänkt sig.

Lena Nannebro.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!