Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisas soptipp är en skattkammare: "Hittade gammalt glas som låg kvar"

Medicinflaskor, ölflaskor och syltburkar. För Lovisa Bilock är de barndomens skattgömma. I dag har hon sökt upp den gamla soptippen igen och återbrukar glaset, skapar konst.

Annons

Jag, fotograf Håkan Risberg, Lovisa Bilock och hennes hund Kindla är ute på en skogspromenad i trakten av Gällersta, strax söder om Örebro.

Vi är på väg till Lovisas barndoms skatt.

– När jag var barn var jag nästan alltid ute i skogen, berättar Lovisa.

En dag hittade hon en gammal soptipp. Den här soptippen blev hennes hemliga skatt dit hon tog med kompisar. I soptippen fanns glasflaskor och en hel del annat spännande.

– Jag tog hem en del glasflaskor och andra "skatter" till min lekstuga, minns jag, säger Lovisa.

Så här ser det ut i soptippen i skogen. Lovisa tar de gamla flaskorna och återbrukar dem.

På vår skogspromenad har vi kommit in på en gammal väg och snart har vi hittat den, soptippen. Fast i dag ligger den inte i den grop där den legat. Uppgrävt utanför gropen ligger glasflaskor, diverse bråte och, som det verkar, ett helt system med gamla hängrännor eller liknande.

Glasflaskorna går att känna igen som bland annat saftflaskor, medicinflaskor och ölflaskor.

Som du förstår är det här inte någon jättegammal soptipp. Ska man gissa är den sådär 50-75 år gammal. Lovisa har frågat i omgivningarna vem som har dumpat allt i skogen men ingen vet.

– Jag har frågar runt och de flesta tror att gropen från början är en gammal varggrop. Det är ingen nygrävd grop och det finns en del varggropar i omgivningarna, säger Lovisa.

För Plus-kunder och prenumeranter: 17 saker vi skäms för och helst gömmer när gäster kommer på besök: "Ingen vill ha de bilderna i huvudet"

Ett emaljerat tvättfat, någon? Det finns allsköns bråte i soptippen.

Lovisa har plockat ut en hel del flaskor till återbruk men måste vara försiktig när hon håller på. Det är lätt att skära sig på vassa glas- och metallbitar.

Lovisa Bilock är en kreativ person som alltid pysslat och målat och varit intresserad av gamla saker. Men barndomens soptipp försvann ur hennes liv när hon blev äldre.

– För ett tag sedan kom jag att tänka på den gamla soptippen. Så jag gick dit igen efter många år och allt fanns kvar, säger hon.

Lovia Bilock funderade på vad man kan göra med gamla glasburkar och flaskor. Hon satte igång att måla dem.
Så här kan en gammal glasburk se ut när Lovisa fått sätta sin prägel på den.

Inte allt kommer från soptippen. En del av Lovisas glas till återbruket kommer från vänner och bekanta.

Hon tog hem glas, tvättade dem och började fundera på vad hon kunde göra av dem, googlade och köpte glasfärg och satte igång att måla. Numera har syltburkar, medicinflaskor och annat från soptippen blivit återbruk som hon säljer via marknader och sin facebook-sida.

Men snart är det slut på "råvarutäkten". Den gamla soptippen i skogen ska bort.

– Jag och min morbror som numera äger marken har grävt ur soptippen och ska köra den till den riktiga kommunala soptippen. Soptippen är en natur- och miljöfråga, den ska inte ligga i skogen, säger Lovisa.

På Facebook-sidan Kalejdoskopet kan du se mer av Lovisas återbruk.

För Plus-kunder och prenumeranter: Unik nybyggd 7-miljonersvilla med takterrass och jacuzzi på Hammarby stadshage veckans klickraket: "Utsikten är magisk"

- För mig är soptippen en natur- och miljöfråga. Jag och min morbror ska frakta bort den till den kommunala soptippen. Den ska inte ligga här i skogen, säger Lovisa Bilock.

Lovisa är en kreativ person som målar tavlor och glas.

NATTENS NYHETER: Våldsam villabrand i Sjöhagen: "Oklart om någon person var hemma"

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten och läs om varför Skinnskattebergs kommun riskerar böter

Annons

NATTENS NYHETER: Träd ramlade över väg och räddningstjänsten rycka ut för att ta bort trädet

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten – och läs om hur kyrkan kunde få bygglov i nära flygplatsen

Annons