Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Johanson handlar och inreder med design från 1950-talet: "Jag är ofta på auktioner"

Vi möttes första gången på antikmässan i Gävle. Hon stod med sin mamma och sålde fina saker. Jag blev nyfiken och frågade om jag fick göra ett hemma hos-reportage. Det blev besök i ett stilrent hem, i ständig förändring.
– Jag gör ofta så, köper, tröttnar, säljer och byter ut, säger Marie Johanson.

Annons

Vi står utanför fastigheten, troligtvis byggd under 1940-talet med högt i tak, fina material och centralt läge. Trapphuset är rymligt och öppet med en gammal hiss och rikligt med mönstrad marmor.

TV: Följ med in!

Marie Johanson tar emot i en t-formad hall med bleksvart linoleum på golvet. En retro hallmöbel i teak lyser upp. Spegeln har ett mönster av triangelformade, fasade spegelglas på långsidorna och det nätta hallbordet har A-formade ben i en mörkare kulör. En hallonröd Herstal-lampa i plåt blir pricken över i.

– Möblerna är auktionsfynd och jag försökte sälja spegeln förut men det gick inte, då fick den hänga kvar ett tag till. Jag gör ofta så, köper, tröttnar, säljer och byter ut. Lampan är ny, jag tycker om att blanda gammalt med nytt, säger Marie.

Den rymdinspirerade soffan Capri från 1950-talet funkar även bra att ligga i.

När hon inte letar efter gamla möbler och prylar, jobbar hon inom administrationen på Polhemsskolan och på kvällarna tränar hon crossfit.

– När jag hittade den träningsformen blev det så himla kul. Nu får jag nästan anstränga mig för att ta en vilodag.

Hon flyttade in i fastigheten redan 1999 men först till en etta. Så småningom blev trean ledig och hon kunde byta. Vardagsrummet har fönster i vinkel och tack vare att det inte är någon fastighet utanför ser hon lindarna vid ån.

– Innan löven har spruckit ut helt ser jag vattnet, så man kan nästan säga att jag har strandtomt, ler Marie.

En retro hallmöbel i teak, mönster i spegeln, hallonröd lampa, Herr Gårman och svart skoskåp.

I vardagsrummet möts man av fler spännande former. Soffan ser ut att sväva och den svängda formen följer det ovala soffbordet med rund infattning av bordsbenen och en tidningshylla integrerad i skivan. Capri från svenska Trensum fick sin rymdinspirerade form av Johannes Andersen på 1950-talet.

– Jag har hittat dem på olika auktioner och tyckte att de hade fin form och bra storlek. Men soffan var ljusgrön och melerad i original, den har jag klätt om i grått.

Soffan Capri ser ut att sväva och följer det ovala soffbordet med en tidningshylla i skivan.

Fåtöljerna mitt emot med blankpolerad underdel i stål (precis som soffan) och sitsen i svart skinn är kopior av Barcelona. Modellen togs fram till världsutställningen 1929 av Mies van der Rohe från Tyskland.

Vardagsrummet har mycket ljus och rymd. I vinkeln mellan fönstren är väggen formad som en pelare. Även hörnet mot sovrum och hall är rundat och ekparketten lagd som en solfjäder för att följa formen.

Det skimrande överkastet i grönt köpte hon på Åhléns förra året. Hon tyckte att det hade en känsla av art deco. I sovrummet står också en högsmal byrå i teak med sex lådor. Lampskärmen med brun metall passar perfekt.

I köket finns det mer teak. Bordet med utdragsskivor som kan växa vid behov har hon kombinerat med svarta formgjutna stolar i plast. Taklampan har tre svarta plåtskärmar i rad och är en gammal modell som Ikea tagit fram för nyproduktion i begränsad upplaga. Köksklockan över dörren ser ut som teak och är en Westerstrand från1950-talet. Den har nyckelhål och från början skulle den skruvas upp, men nu har hon gjort om den till batteridriven.

På plåtskåpet i kontoret står det Citograf, det är ett arvegods hon fått efter pappa. Vackert i svart och vinrött med många fack som hon kan förvara alla möjliga småsaker i. Citograf var ett registersystem med präglade aluminiumplåtar som kom på1940-talet innan det fanns datorer.

På väggen hänger en imponerande skolkarta över södra halvan av Sverige. Den gjordes 1948, når från golv till tak och har både Bomhus och Hemlingby utmärkta.

Hon delar intresset för gamla saker med sin mamma. De började gå på auktioner och mässor och efter ett tag kom de på att det här kan väl vi göra själva. Första antikmässan var i Norrskedika, nära där hennes mamma bor, för ungefär tio år sedan och de senaste åren har de stått i Gävle, Uppsala och runt om i Stockholm. De har olika smak därför kompletterar de varandra. Marie tycker bäst om design från 1950-och 60-talet och hennes mamma tycker mer om gamla kökshanddukar och saker i äldre stil.

– Det är roligt och skönt att rensa ut lite hemma. Men det är också ett sätt att tjäna en extra slant.

Från början var hon en stryketränings-tjej men så råkade hon skada axeln. Av en tillfällighet fick hon tips om att träna upp axeln med hjälp av två coacher på en crossfitbox. Nu är hon medlem i boxen och tränar crossfit nästan varje dag efter jobbet.

– Det är en kombination av både styrka, kondition och gymnastik och inget pass är det andra likt. Variationen är så härlig. Jag blir helt slut varje gång och det är en jätteskön känsla att ta ut sig. Jag ska snart dit. Jag bokade ett senare pass ikväll eftersom ni skulle komma, ler Marie.

(fakta)

Marie Johanson

Gör: Jobbar med administration, schemaläggning och IT-frågor

Bor: I hyrestrea på Kyrkogatan i centrala Gävle, fastigheten är troligen byggd på 1940-talet

Stil hemma: Avskalat och stilrent med form och design från 1950 och 1960-talet. Möbler och detaljer gärna i teak.

Intressen: Köper in gamla saker på auktioner och säljer på mässor och loppisar tillsammans med sin mamma. Tränar crossfit på CrossFit Prestanda, en träningsform som kombinerar styrka, kondition och gymnastik under samma pass.

Sommarplaner: Kommer att stå på Bakluckan vid idrottsplatsen i Norrskedika som är varje lördag utom midsommar och på Antikmässan i Östhammar den 27 juli.

Sovrum med hög byrå i teak och överkast med art deco-känsla.
Modernt kontor med gammal skolkarta på väggen.

Lampan är ny. Hon tycker om att blanda gammalt med nytt.
Köksklockan i teak är en Westerstrand från1950-talet.

Välkomna hem till mig. Marie Johanson bor i centrala Gävle.

Lampskärm med ränder i brun metall på byrå i teak.

Gammalt sideboard och ny golvlampa.

En gammal skrivmaskin som prydnad.

Marie gillar den stora skolkartan och citografskåpet efter pappa.

Utfällbart teakbord med stolar i svart plast.

Modernt överkast med en känsla av art deco.

Citografskåp för förvaring och hemmagjorda barstolar efter pappa.

Taklampan med tre plåtskrämar i rad är en gammal modell i nyproduktion.

Citografskåpet i plåt har många fack för förvaring.
Vacker lampa med en spännande form.

EXTRA: VSK i agentmöte om central anfallare - så ska Grönvitt agera i sommarfönstret

Annons

100-årigt hus som "har allt" lockar flest: ”Intresset är otroligt stort”

Annons

Extrema brandläget stoppar majbrasor i Fagersta: ”Tänker inte ställa in – däremot så ska vi inte ha någon brasa”

Annons

Anderssons Måleri har expanderat – invigde nya lokalen: ”Nästa steg i vår utveckling”

Annons