Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Alf Perssons väggar hänger över 500 inramade bilder – och alla har en historia

Hatthylla? Knappast, det tar för mycket värdefull väggplats. Istället för hatthylla kan man få plats med ett 20-tal bilder på samma yta. Att kliva in i Alf Perssons tvårumslägenhet i Lit utanför Östersund är som att kliva in på ett konstmuseum. På väggarna sitter ungefär 550 inramade bilder och Alf kan berätta en historia om var och en av dem.

Annons

TV: Följ med in till Alf Persson.

Läs även: 18 smaklösa julsaker jag typ vill ha lite grann: "Mitt inre barn skriker av glädje"

Alf Persson har ungefär 550 inramade bilder på väggen i sin lägenhet i Lit.

Även om man redan vet att att det finns mycket bilder på väggarna är det svårt att inte tappa hakan när man hälsar på hos Alf Persson första gången. Redan i hallen möts man av väggar fyllda av inramade bilder. Jackan får man hänga in i en garderob.

Ett och annat tidningsurklipp har ramats in.

– Hatthylla har jag inte, det är onödigt. Där fick jag rum med många bilder istället, säger Alf Persson.

Direkt till höger ligger köket och det var där de första bilderna kom upp.

– Det var lite dåliga tapeter där. När han som äger huset var hem till mig sa jag att jag ville byta tapeter eller så sätter jag upp bilder där, "men gör det" sa han. Så det var där det började i den här lägenheten, säger Alf.

Det var i köket som det började. Eftersom Alf Persson inte var helt nöjd med tapeterna började han sätta upp bilder.

Själva intresset för konst på väggarna började långt tidigare. Redan i Alfs pojkrum på 50-60-talet var väggarna prydda av bilder, men då var det lagbilder från olika fotbollsklubbar som han fick klippa ut från brorsans tidningar. Nu är lagbilderna utbytta mot bilder på kompositörer, violinister, illustrationer från böcker, kända konstverk, egna bilder och tavlor. Bland annat.

– Jag har många historiska bilder. I köket har jag fundationsbrevet som Gustav III skrev på när Östersund blev stad 1786. Inte originalet, men en kopia. Där har jag också lottindelningen på staden som Johan Törnsten, lantmätare från Brunflo, fick order om att göra, berättar Alf.

I Köket sitter en kopia av fundationsbrevet från när Östersund blev stad.

I vardagsrummet finns en vägg som är fylld med bilder på bilar. Där finns även små modellbilar.

– Det är Volvobilar som inte blev någon succé. Nedanför är det Volvomodeller som gått i våldsam produktion, säger Alf och pekar på väggen.

Läs även: Fullt av 70-talsnostalgi hemma hos Annika och Nicklas: "Ikea-människorna satt och gapade"

Väggarna har delats in i teman.

I vardagsrummet finns även väggen med violinister. På samma vägg hänger stråkinstrument och en hylla med små porslinmusikanter. En tredje vägg i vardagsrummet har samlat kompositörer. Där sitter bland annat tre bilder på de tre kompositörerna Wagner, Chopin och Grieg. De bilderna fick han i julklapp av sin dåvarande kärlek Kerstin julen 1975.

Kompositörer och violinister mittemot varandra i vardagsrummet.

– Sen blev det fler gubbar på väggen, säger Alf och skrattar.

På ett stativ framför balkongdörren står en tavla som Alf fick i 40-års present från Mats Paulsson. Alf lärde känna Mats Paulsson, som slog igenom med "Visa vid vindens ängar", när han anlitade honom för att spela på "Lit e kul" 1982.

– Han bodde hos mina föräldrar när han spelade här. Han var het på den tiden. Han hade tre låtar på svensktoppen, säger Alf.

När Alf Persson fyllde 40 år fick han en tavla av Mats Paulsson i present.

I sovrummet finns bilder av en av Alfs favoritkonstnärer: Einar Nerman.

– Alla har haft ett konstverk av honom i sin hand, nämligen solstickan, säger Alf.

Det är också i sovrummet som hans absoluta favoritbild finns. En ganska enkel bild i jämförelse med de andra verken han har på väggarna.

– När jag fyllde 35 hade jag ett kalas med temat "Här är mitt liv". Då togs den här bilden på mina söner som är sex och tio år på bilden, berättar Alf och håller fram en liten ram med ett foto på två glada killar i gula T-shirts.

Läs även: På Pråmen är varje inredningsdetalj noga utvald: "Guldbordet är viktigast"

Alf Persson är även konstnär själv. Här har han målat ett motiv ur en bok.
Alf Persson.

Den bild som Alf Persson håller mest kär är den på hans söner. Festen togs på Alfs 35-årsfest med temat

Den blåa tavlan har Alf målat själv och den föreställer Annersia.