Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert är nionde generationen på Segersjö: "Det barn som skingrar det ska jag spöka för"

Han är nionde generationen Montgomery på Segersjö herrgård och han trivs mycket bra. Ändå har han skaffat ett jordbruk i Australien.
– Man ska inte vara rädd att bryta ny mark, säger Robert Montgomery-Cederhielm när han visar upp familjens hem sedan 1700-talet.

Annons

De blickar ner på oss från väggarna. Så många att de är omöjliga att räkna är porträtten på tidigare Montgomerys som levt här. Robert Montgomery-Cederhielm berättar anekdoter från deras liv och får dåtid och nutid att luckras upp. För de har levt här i salarna där vi går. Skrattat, gråtit och det känns märkligt på något vis – fast fint.

Robert Montgomery-Cederhielm är ingalunda en man som lever i det förflutna, bostaden och alla dess antikivteter till trots. Han verkar för förnyelse och framtid på flera plan.

– Jag är uppvuxen här och bodde sedan i Stockholm i 25 år. Pappa lämnade över 1985, då flyttade jag och min hustru Ann in. Pappa var av den gamla stammen. Han ville inte ha så mycket folk i huset. När vi tog över Segersjö, togs alla förbudsskyltar bort och vi bildade Segersjö Kulturförrening, med konserter och föreläsningar. Musik med allt från Mozart till Beatles. Sedan 15 år tillbaka anordnar vi Segersjödagarna medfälttävlan, både EM och SM, säger Robert och bjuder på en rundvandring iresidenset.

Väggmålningen är från 1756 och målades av en okänd asiat.

Herrgården är 1200 kvadrat stor, men familjen använder bara 150-200 till vardags. Av det gamla huset från1100-talet finns bara källaren kvar. Den nuvarande byggnaden från 1756 påbyggdes 1864 till sitt nuvarande utseende.

– Det är svårt att ekonomiskt motivera ett boende på 1200 kvadrat, eller 5000 kubikmeter som jag föredrar att säga, eftersom att det ligger en stor kostnad i att värma upp denna volym, men huset med dess inventarier är vår släkts samlingspunkt så något alternativ finns inte, säger Robert.

Sedan Robert flyttade in har salarna fyllts på med en massa antikviteter. Han kallar sig antiknörd och kan gå upp mitt i natten för att flytta runt takkronor. Allra svagast är han för porslin och dosor av olika slag. Han samlar på båda; Det kinesiska porslinet med sina pyttesmå detaljer fascinerar och dosorna, främst empir, ja , det kan han inte riktigt förklara.

En blå kopp av Meissen porslin, en  kopp av franskt Sèvresporslin och en dosa. Dessa tre små föremål är några av Robert Montgomery-Cederhielms favoritprylar.

– Jag älskar vackra föremål. Jag tittar på och njuter av de här små sakerna varje dag. Det av mina barn som skingrar denna samling när jag är borta ska jag spöka för, ler han.

Älghuvudet över entrédörren sägs vara en älg skjuten av Gustav V. Två mansstora statyer i hallen fördes hit av anmodern Mathilda d' Orozco och kommer från Napoleon Bonapartes syster Elisa, där Matildas första make var överhovstallmästare.

En av två statyer som står i entrén på Segersjö herrgård.

– Mathilda d'Orozco hade två friare; Josias Montgomery-Cederhielm och Fredrik Ridderstolpe. Båda uppvaktade flitigt per brev. Mathilda sade ja till Josias. När hon anlände till Segersjö blev hon mäkta förvånad. Hon trodde nämligen att hon sagt ja till den andre, berättar Robert.

Det utländska biblioteket är ett av tre bibliotek på herrgården. Det finns också ett svenskt och ett med modern litteratur, som fylls på allt eftersom.

Vi går vidare till ett av de tre biblioteken som tillsammans har 12 000 böcker. Det här är det svenska och Robert berättar hur han under några kalla vintrar kategoriserat dem i bokstavsordning och oljat in dem med en blandning av bäver- och minkfett. I varje rum finns vackra lampkronor, tunga gardiner och sirliga guld- och silverkandelabrar. Nästa rum kallas rokokorummet.

– Som den antiknörd jag är får inte möbelstilar blandas i samma rum, därför harjag samlat alla rokokomöbler i den så kallade "rosa salongen". Rokoko är enligt min uppfattning den fulaste av möbelstilarna, säger Robert:

– Tung, överdriven och ofta klumpig. Här fanns en del rokoko när vi flyttade in, så jag fick motvilligt införskaffa ytterligare föremål för att fylla upp detta rum.

Nästa rum är blå salongen i gustaviansk stil, en stil som faller Robert bättre i smaken. Här står Mathilda d' Orozcos harpa, återförd hit från Herrborrum och greve Magnus Stenbock, av Robert själv, samt en klocka med vidhängande kandelabrar i empir från Napoleon prydligt uppställd på en kakelugn. Denföreställer en häst med romersk krigare i krigsvagn, otroligt detaljrik och urtavlan utgör hjulet.

Klockan från Napoleon Bonaparte till sin syster Elisa fungerar fortfarande. Den fördes till Segersjö av Mathilda d' Orozco.

Väggmålningarna i rummet är freskomålningar från 1756 med landskapsmotiv i blått och vitt.

Varje rum rymmer spännande anekdoter. Robert är ömsom allvarlig och ömsom skämtsam. Han byter ut släktporträtt mot hundporträtt och svingar med Karl den XI: s barndomssvärd i luften för att ni nästa stund tala varmt om sitt engagemang för svagare samhällsgrupper. Han har låtit bygga en fri gårdskyrka i parken där han vill låta hemlösa och andra utsatta predika och han planerar tillsammans med hustrun Ann att bygga en ridskola för dövblinda.

– Det finns så mycket jag vill göra och som jag vill lämna efter mig, säger han.

Det är farligt att fastna i gamla hjulspår. Vår familj kom från Frankrike på1100-talet och därefter vidare till England, Skottland och Sverige. Nästa anhalt på denna tusenåriga resa blir måhända Australien

Och trots att han gör sitt för att förvalta gården har han köpt ytterligare en gård, ett jordbruk nio mil norr om Perth i Australien. Där är det billigare att driva jordbruk och han vill ha ytterligare ett ben i verksamheten.

– Det är farligt att fastna i gamla hjulspår. Vår familj kom från Frankrike på1100-talet och därefter vidare till England, Skottland och Sverige. Nästa anhalt på denna tusenåriga resa blir måhända Australien, säger RobertMontgomery-Cederhielm med ett leende.

Fakta

Segersjö herrgård utanför Örebro byggdes 1756. 1868 utökades det med en våning. Här bor familjen Montgomery-Cederhielm sedan nio generationer. Nu är det Robert och Ann Montgomery-Cederhielm som bor här.

Till herrgården hör ett 20-tal fastigheter. Robert har bland annat låtit bygga ett poolhus och en gårdskyrka. Här finns också tre anlagda sjöar.

Segersjö herrgård anno 2017.

Vid det runda bordet hölls morgonbönen i Robert Montgomery-Cederhielms barndom. Soffan i bakgrunden är platsbyggd. Kistan till vänster sägs ha använts av en förfader, Robert Montgomery, till att smuggla ut sin blivande fru Anna Sibylla von Strahlbourg från Tyskland, bort från sin dåvarande make.

FRONTBILD! Ömsom allvarlig och ömsom skämtsam. Här svingar Robert Montgomery-Cederhielm Karl XI:s barndomssvärd över en champagneflaska.

En Sèvreservis med Joséphine Bonapartes vapen på.

Mathilda d Orozcos harpa i gustavianska rummet har återförts till Segersjö från greve Magnus Stenbock från Herrborrum. Stolen har varit med i Antikrundan.