Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Så väljer du den rätta sängen för en god natts sömn

I dag är sängarna bättre än för 10-15 år sedan. Vid valet av hård eller mjuk säng så svarar Ulf Larsson att det gäller att anpassa sängen efter individ.

Annons

Ulf Larsson visar en kontinentalsäng är uppbyggd i flera lager för att skapa en mer bättre följsamhet.

–Sängen ska ju vara följsam och avlasta hela kroppen, säger Ulf Larsson, säljare på Ludvig Petterssons möbelaffär i Fagersta.

Det bästa sättet att välja säng är att provligga i den. Det går inte att säga vilken säng som är bäst utan det gäller att anpassa säng efter individens behov. Efter att man skaffat en ny säng kan man dessutom uppleva träningsvärk om kroppen är ovan att ligga i den nya positionen.

–Det kan ta 2-3 veckor innan kroppen anpassar sig, säger Ulf Larsson.

Läs också: Blommorna som maxar inredningen

För att få den bästa vilan under natten är det viktigt att kotorna och diskarna blir avslappnade och inte trycker mot varandra. Det undviks genom att låta ryggraden ligga rakt när man sover. Att sova på mage är inte att rekommendera.

–Det gäller att avlasta kroppen. Många sängar är utformade så att höfterna och axlarna sjunker ner i sängen. Det ska kännas som att sova på moln, säger Ulf Larsson.

Ställbara sängar går att höja och sänga i fot- och huvudänden.

För 10-15 år sedan var sängarna inte lika anpassningsbara. I dag kan en säng hålla bättre och vara mer skonsam för ryggen. Två personer kan dessutom köpa en säng tillsammans som sedan har två individuellt anpassade sidor. Vill den ena sova hårdare och den andra mjukare så behöver man inte kompromissa utan kan få sin egen sovsida som man vill ha den.

Hårdheten på sängen har med personens vikt att göra, men också höftbredd och svank till exempel. Den som sover på sidan med två kuddar kanske bara behöver en kudde om sängen är mjuk och låter axeln sjunka ner i madrassen. Sömnsvårigheter kan motverkas genom att sängen är mer komfortabel vilket gör att kroppen kan slappna av under hela natten.

–Om man vänder sig ofta i sömnen så kan det ha och göra med att man inte ligger rätt. Kroppen byter läge om kotorna ligger dåligt, säger Ulf Larsson.

Läs också: Skapa en skön känsla

Förutom själva sängen finns även bäddmadrasser med olika funktioner. I dag finns bäddmadrasser som inte ska ta in kvalster och är extra tålig mot fukt.

–Man kan göra av med upp till en liter vätska på natten, säger Ulf Larsson.

Samma sak gäller för bäddmadrasser, det finns olika mjuk-och hårdhet och det gäller att provligga för att hitta den som passar bäst för en själv.

Ramsäng

Traditionell säng med en ram och en botten i resår.

Ställbar säng

Justerbar säng med kontrolldosa. Huvud- och fotänden på sängen går att justera för att ligga bekvämare. Att höja fotänden kan passa dem som vill få bättre blodcirkulation eller avlasta ryggen mer.

–Den kan även motverka snarkningar då man kan höja huvudänden, säger Ulf Larsson.

Kontinentalsäng

Kontinentalsängen är uppbyggd i flera lager och upplevs ofta som mjukare. De olika lagren skapar en bättre följsamhet.

Ulf Larsson är säljare på Ludvig Petterssons möbelaffär i Fagersta.

Läs också: Spana in årets trender redan nu

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!