Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Släpp syslöjdstraumat och börja brodera: "Finns hur mycket som helst på Instagram"

Annons
Karin Holmberg har broderandet som yrke.

Karin Holmberg gjorde ett yrke av sin främsta hobby. Nu vill hon inspirera fler att lära sig att brodera.

Länge förde många textila hantverk en tynande tillvaro. Att lägga timmar och åter timmar på något som går att köpa färdigt kändes ineffektivt och kanske till och med lite gammalmodigt, och någonstans längs vägen gick respekten för hantverket nästan förlorad.

Men nu, i kölvattnet av såväl klimatkrisen som livsstilstrender i linje med slow living, har gamla hantverk fått ett uppsving igen. Vi börjar åter värdera det handgjorda högt, vi förstår handarbetets roll för att koppla av och stressa ned och vi känner stolthet över att skapa något med våra egna händer. Dessutom har vi numera sociala medier att visa upp våra verk i.

För brodösen Karin Holmberg har broderi och textilt hantverk aldrig varit "ute", hon har levt med det i hela sitt liv. Med en peppande och kreativ förskolelärare till mamma och broderiet som ständig hobbyföljeslagare genom skolåren tvekade hon därför aldrig när hon kom in på Handarbetets vänners utbildning, trots att det innebar att släppa planerna på att bli bibliotekarie. Att det blev just broderi av alla handarbetstekniker beror på att hon helt enkelt hade fallenhet för det.

- Den enkla förklaringen är att jag hade lätt för broderi, och därför var det roligt. Numera stickar jag mycket också, men jag behövde en lång startsträcka innan jag fick ordning på stickandet. Och virkning – jag minns att jag började gråta på en slöjdlektion för att jag verkligen inte fattade hur man gjorde, säger Karin Holmberg och skrattar lite vid minnet.

En trubbig och en spetsig nål med avlångt öga, så kallade tapisserinålar, är bra att ha, liksom en sybåge av trä.Foto: Henrik Montgomery / TT
Syslöjdsklassikern korsstygn är bra att börja med.Foto: Henrik Montgomery / TT

Broderiet kom in i Karins liv redan vid sju års ålder och blev det självklara valet, även om det tog lite tid innan hon insåg att hon faktiskt kunde ha broderihantverket som yrke. Men även för henne kom sociala medier som lite av en revolution. På gott och ont.

- Det finns hur mycket broderi som helst på Instagram. Otroligt många olika uttryck och väldigt personliga broderier. Det gör det lätt att hitta något inspirerande oavsett nivå och stil. Samtidigt har jag i perioder medvetet undvikit sociala medier för att skärma av, det kan bli för mycket input. Jag har inte ens Pinterest, för då skulle det gå helt överstyr, säger Karin Holmberg med ett skratt.

Nu använder Karin Holmberg sociala medier främst för inspirationen. Hon har bland annat broderat omslagen till en utgåva av Vilhelm Mobergs romansvit om utvandrarna, och när hon går in ett sådant projekt har internet underlättat massor i researcharbetet. Hon bildgooglar ofta fram ett antal bilder på en viss fågel eller ett träd, och skissar sedan för hand fram sitt brodyrmönster.

Broderiet kom in i Karins liv redan vid sju års ålder och blev det självklara valet, även om det tog lite tid innan hon insåg att hon faktiskt kunde ha broderihantverket som yrke.Foto: Henrik Montgomery / TT

- Numera gör jag nästan alla mina mönster själv, men jag tittar gärna på gamla förlagor. Det är fint att plocka någon detalj och sätta in den i ett nytt sammanhang. Att se på vad andra gör är det bästa sättet att lära sig, men personligen tycker jag att det är ganska tråkigt att brodera en exakt kopia av vad någon annan har gjort.

Karin Holmberg är nu aktuell med sin fjärde bok om broderihantverket, "Svenska broderier".I den utforskar hon bland annat vad som egentligen är svenskt. Hennes egen främsta inspirationskälla är svenska broderier från 1800-talet, en period då "vanligt folk" äntligen fick det lite bättre ställt och plötsligt hade råd med importerade garner och tyger. Som ett resultat av det exploderade intresset för broderi, ett hantverk som dessförinnan främst kopplades till kyrkan, hovet och adeln. Svaret på vad som egentligen är svenskt beror dock lite på, eftersom även de mest utpräglat svenska broderierna ofta också har kopplingar till helt andra platser i världen.

- Det finns till exempel en sorts broderi, svartstick, som bara görs på en liten plats i Dalarna, ingen annanstans i Sverige har den typen av broderi som tradition. Men det broderiet har i sin tur rötter i både Tyskland, Spanien och Mellanöstern. Det har varit spännande att utforska hur man kan spåra svenska broderiers ursprung till andra delar av världen, säger Karin Holmberg.

Karin Holmberg har broderandet som yrke.

Generellt är blommor och växter so motiv utmärkande för svenska broderier. I vissa delar av landet, som Skåne, Blekinge och Jämtland, finns också människor och djur med – det blir ett slags historieberättande i broderiform. I Skåne finns också kopplingar till bibeln, och här och var dyker exotiska djur upp på flera hundra år gamla broderier.

- Just de djuren kan vara lite roliga i stilen. Den som broderat hade förstås aldrig sett en elefant på riktigt, utan har gjort en tolkning av hur man tror att en elefant ser ut, säger Karin Holmberg.

För den som är sugen på att lära sig brodera vill Karin, som både håller kurser runt om i landet och undervisar på Handarbetets vänner, främst tipsa om att släppa kraven. Inte förvänta sig ett perfekt resultat på första försöket.

- Jag märker, framför allt bland mina lite äldre kurselever, att de har "syslöjdstraumat" i bakhuvudet. Allt måste bli perfekt, och de oroar sig för hur broderiet ser ut från baksidan. Där tycker jag att man ska slappna av, man kan fästa trådar fint på baksidan för att det underlättar arbetet men inte som ett självändamål. Som nybörjare kan man också tänka att det faktiskt kan vara kul att jämföra sina första alster med broderierna man kommer att klara av att göra längre fram. Det är ju alltid motiverande att se en utveckling!

Maria Soxbo/TT

Karin Holmberg har broderandet som yrke.

Karin Holmberg

Ålder: 37 år

Familj: Sambo och treårig dotter

Yrke: Brodös

Aktuell: Med sin fjärde broderibok, "Svenska broderier"(Bonnier fakta)

Karins 5 tips till nybörjaren

1. Skaffa en trubbig och en spetsig nål med avlångt öga, så kallade tapisserienålar. Den trubbiga används vid korsstygn, i övrigt använder man den spetsiga.

2. Använd en sybåge (ring i trä) för att spänna tyget. Nybörjare drar ofta åt stygnen för hårt, sybågen kan motverka det.

3. Börja med ett lagom stort projekt. Det finns alltid en risk att man kroknar halvvägs som nybörjare, men är projektet litet orkar man kanske i mål ändå.

4. Korsstygn, efterstygn (som är lätta att göra konturer med) och kedjestygn är tre enkla och användbara stygn.

5. Välj ett ganska tunt tyg så är det lätt att göra mönsteröverföringen genom att helt enkelt kalkera av linjerna. Undvik dock de allra skiraste, som silke. Återbruka gärna något du har hemma, gamla lakan eller kökshanddukar till exempel, så slipper du känna press att det ska bli bra för att du köpt dyra tyger.

Släpp kraven och förvänta dig inte ett perfekt resultat på första försöket, är brodösen Karin Holmbergs tips till nybörjaren.Foto: Henrik Montgomery / TT
I vissa delar av landet, som Skåne, Blekinge och Jämtland, består motiven av både människor och djur. Dt blir ett slags historieberättande i broderiform.Foto: Henrik Montgomery / TT
Broderiet kom in i Karins liv redan vid sju års ålder och blev det självklara valet, även om det tog lite tid innan hon insåg att hon faktiskt kunde ha broderihantverket som yrke.Foto: Henrik Montgomery / TT

Läs även: Psykologen: Därför köper så många samma saker: "Man kan få skamkänslor över att vara styrd"

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!