Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stuga till sommaren? Prisvärt att lämna länet - landets billigaste fritidshus finns en timme bort

I Örebro län får man mest fritidshus för pengarna, visar en kartläggning. I snitt får köpare betala 716 000 kronor för ett fritidshus i länet.

Annons

I Västmanland är snittpriset för ett fritidshus mer än 160 000 kronor högre än i grannlänet Örebro, nämligen 877 000 kr. Men den den som vill fynda får kanske sno sig, priserna ökade aningen mer i Örebro län (+ 9 procent) än i Västmanland (+ 7 procent) under de senaste 12 månaderna.

Dyrast är fritidshusen i Stockholms län där köpare i snitt får betala 2,6 miljoner kronor för ett hus. Gotland och Halland är näst dyrast. Priserna på fritidshus har ökat mest i Gnesta, Älvdalen och Eskilstuna kommun under de senaste tolv månaderna.

Rikssnittet för ett fritidshus är 1 579 000 kronor.

"De senaste åren har bostadsmarknaden varit på stark framfart och prisuppgångarna har gjort att många nu har större utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder. Tillsammans med det låga ränteläget bidrar det till att allt fler har möjlighet att köpa en semesterbostad. Det har lett till ett högt tryck på fritidshusmarknaden och en kraftig prisökning under det gångna året", säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande från företaget.

Statistiken har tagits fram av Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningar av bostadsrätter och villor mellan januari och december förra året. För att statistiskt säkerställa prisförändringarna är bara kommuner där det sålts tillräckligt med fritidshus är med i kartläggningen.

Västmanlands exempel i statistiken:

I Sala kommun har priserna på fritidshus stigit med 11 procent det senaste året. Snittpriset är nu 882 000 kronor.

I Köping har priserna däremot sjunkit med sex procent, snittpris för ett fritidshus är 747 000 kronor.

Fotnot: Av totalt 290 kommuner hade 72 tillräckligt stort antal sålda fritidshus för att kunna ingå i kartläggningen.

Annons