Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trend och tradition i Grythyttan

Designklassiker är ett begrepp som går hem i dag i möbelvärlden. Följ med oss till Grythyttan stålmöbler där samma modell av utemöbel tillverkats i snart hundra år. Efterfrågan är lika stor i dag som förr.

Annons

VD och ägaren Karl Lindqvist möter oss när vi hälsar på hos Grythyttans stålmöbler. Han är fjärde generationen som driver verksamheten och tar oss med på en rundvandring i företaget och dess historia.

Vi börjar i det nyrustade kontoret som inte bara visar upp utbudet av stålmöbler. Där får man också en bild av hur företaget jobbar med sitt varumärke och med att marknadsföra det som en kvalitetsprodukt.

Grythyttan stålmöbler har en lång historia. Därför börjar vi på 1800-talet när VD Karl Lindqvists farfars far startade smidestillverkning av hästskor, yxor och andra vardagsföremål i järn.

1930 kom stålmöblerna in i företaget via farfar Artur. Han ville bort från hästskor och annat som hörde till gamla tider och i stället skapa möbler för moderna människors vardag.

- Det här var en tid när lagstadgad semester var på gång, när folk fick 14 dagars ledighet och sommarstugorna började dyka upp. Farfar Artur tog fram en stol att sitta skönt i, i trädgården, berättar Karl och fortsätter:

- Han ställde ut sin trädgårdsstol i fjäderstål och trä på Stockholmsutställningen 1930 där den blev populär. Men den var för dyr, tyckte återförsäljarna. För 25 kronor kunde man få en billig trägrupp med bord och fyra stolar. Och farfars stol kostade 29 kronor för en stol. Om han kunde pressa priset till 19 kronor skulle de kunna sälja den.

Så farfar Artur förenklade och pressade priset. Den modell som han tog fram då, tillverkas fortfarande. Ja, den är faktiskt företagets storsäljare än i dag. Fortfarande kan man köpa reservdelar till den.

Karl Lindqvist har vuxit upp med Grythyttan stålmöbler men hade ändå inga planer på att ta över. Han skulle bli bonde, tänkte han. Men så skulle han testa lite när hans far Örjan aviserade att han skulle sluta. 22 år senare odlar han varumärket Grythyttan stålmöbler i stället för grödor.

- Jag vill att företagets produkter ska vara jättebra, säger han.

Under rundvandringen berättar han om alla företag som bidrar till stålmöblerna. Lackering och ytbehandling sker i Örebro, förzinkning i Vadstena, träbehandling i Karlskoga. Själva fjäderstålet kommer från Tyskland och träet från Sverige och Sydamerika.

Vi går en tur i produktionen och jag förvånas lite över hur pass hantverksmässig den är. Här finns inga automatiserade liner att tala om.

Just nu har företaget växtvärk. Det har vuxit snabbt under senare år och Karl berättar att han anställt såväl marknadsförare som logistiker och montörer på senare tid för att klara den stora efterfrågan på företagets trädgårdsprodukter. Lokalerna ska byggas ut också.

Nu vill de expandera ännu mer och förbereder för den franska marknaden. En fransk agent ska hälsa på i Grythyttan och Karl hoppas det ska öppna dörren till de franska kaféernas utemöbler.

Efter besöket i företagets museum har det blivit dags att gå och och då ser jag en liten monter. I den ligger en hästsko, en yxa och så något okänt, två järnkilar med tre avlånga järnöglor mellan dem.

- Det är ett timmerkoppel som användes när man flottade timmer över sjöar, dåtidens storsäljare, förklarar Karl.

Man kan konstatera att Grythyttan stålmöbler klarat omställningen från bondesamhälle till industri- och it-samhälle.

Joakim Johansson väljer ut de bitar av ek som ska användas i stolarna för att träbitarna ska harmonisera med varandra.

Stommen i grythyttemöblerna är fjäderstål från Tyskland. Här arbetar Magnus Nilsson med att böja, svetsa och slipa.

Det går uppåt för Grythyttans stålmöbler. Trädgårdsmöblerna säljer bra och verksamheten expanderar.

Karl Lindqvist, här i museet, ville inte jobba i familjeföretaget. Han skulle bli bonde. Men när hans pappa frågade om han ville testa gjorde han det. 22 år senare är han fortfarande kvar.

Grythyttans stålmöbler har växtvärk. Nu ska logistiken och utlastningen, där Stig Aronsson jobbar, få nya och större lokaler.

På senare år har företaget byggt upp ett museum över sina produkter, bland annat genom att leta upp och köpa tillbaka möbler, till exempel den här fina gruppen från 50-talet.

Den kombinerade utställningslokalen och kontorsdelen ligger på övervåningen i det hus där det förr lastades hela tågsätt med trädgårdsmöbler genom att tågvagnar kördes in i huset. I dag går möblerna ut i landet via lastbil.

Nu vill företaget expandera och jobbar nu för att ta sig in på den franska marknaden.

Stolen till höger var med på en utställning där modehuset Donna Karan i New York fick se den. De lade en order på stolar som företaget skulle ha i sina skyltfönster. Tyvärr var vi då för små för att få fram stolarna tillräckligt snabbt så de avbeställde, berättar Karl Lindqvist.

Par i Örebro tog hem halvmiljarden – berättar om historiska vinsten: "Överraskning, chock och overklighetskänsla"

Annons

De lever med Aspergers: ”Vi bråkade extremt mycket under min uppväxt”

Annons

NATTENS NYHETER: Tjuvar skrämdes på flykt när de höll på att stjäla fyrhjuling

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten och så ska det sättas krokben på brottslingar i Norberg

Annons