Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Trendig hundraårig tradition i lin

Lin är en traditionell råvara, en växtfiber, som använts inom heminredningen i hundratals år. Det finns flera svenska företag som arbetat länge med linet eller linne som det också heter, vissa i hundratals år. Vi tog en titt.

Annons

Lena Bergström arbetar som designer på Klässbols linneväveri som grundades 1928. Hon har tagit fram nya färgskalor för de klassiska mönstren från väveriet, här en kudde.

Axlings är ett ungt företag i linsammanhang. Det startades på 90-talet och säljer linneprodukter som tillverkas i Baltikum. De har tagit fram en kollektion som färgmässigt ansluter till hav och strand.

Kalasdukat med Klässbols som fått mycket skjuts i marknadsföringen genom att deras linnedukar ligger på borden under Nobelmiddagen sedan 1991. Det här mönstret heter Gärdet.

Växbo lin är ett ganska nystartat företag i linnesammanhang. Företaget gör dukar men storsäljaren är denna disktrasa i lin, berättar ägaren Hanna Bruce.

Margareta Nyström har designat linneväveriet Ekelunds jubileumsduk med anledning av att väveriet fyller 325 år. Duken heter Marta efter Marta Ingemarsdotter som grundade företaget.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!