Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Susanne har rensat bort 20 000 prylar i sitt hem

Zero waste, alltså noll slöseri. Det är Susanne Persson och hennes familjs ambition. Hon har rensat ut 20 000 saker och försöker leva så miljövänligt som möjligt. Ett av hennes tips är att göra dig av med saker du inte gillar och exempelvis använda dina fina tallrikar och bestick till vardags.

Annons

Läs även:

Buteljerat på Formex

Krönika: "Jag vill vara där trollen lyser med sin frånvaro"

Lista: 18 inredningsdetaljer som är FÖR trendiga – hur många har du hemma?

För Plus-kunder och prenumeranter: Hemma hos: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

Det är ju knappast någon nyhet att vi lever i ett överflödssamhälle. Inte minst gäller det våra hem. Men när Susanne Persson säger att hon gjort sig av med runt 20 000 saker är det så att jag nästan inte tror henne.

Susanne och Jan Persson bor i ett ganska stort hus i Hovsta i Örebro, ett enplanshus med källare. Eftersom Susanne har berättat att hon har gjort sig av med massor av föremål trodde jag och fotograf Robban att huset skulle kännas tomt, men så är det inte alls. Det finns gott om möbler, husgeråd och prydnadssaker.

– Det är inte så att jag räknat en legobit som en sak utan ett spel har varit en sak och så vidare. Jag har rensat ut helt enkelt, säger Susanne.

Läs även: Jack har skapat ett eget ”Jurassic Park”: ”Vill roa mina medmänniskor”

En hink med hål för avsågade flaskor, en fläkt på det och i hinken frusna vattenflaskor. Sedan har du en väl fungerande kylfläkt till sovrummet, säger Susanne.

Det började för några år sedan med att Susanne blev intresserad av den kinesiska läran och inredningstrenden Feng Shui.

– Den går bland annat ut på att man ska göra sig av med saker man inte gillar. Då bestämde jag mig för att försöka göra mig av med 6 000 saker. Vi utmanade oss själva på det, helt enkelt. Det visade sig att det inte alls var svårt, säger Susanne.

Hon fortsatte året därpå och satte då målet 7 000 prylar och även det klarade hon utan problem. Nu är det inte så att hon kastar sakerna som hon rensar ut. Det mesta skänker hon till second handbutiker eller till vänner och bekanta.

En telefon blev en bordslampa, en av många ideer som familjen Persson förverkligat.

– Men mina böcker som jag läst och som egentligen bara stod och samlade damm, skänkte jag till vårt lokala bibliotek här i Hovsta. Om jag skulle vilja läsa dem igen kan jag bara gå dit och låna dem, säger Susanne.

I år är målet att familjen ska göra sig av med 8 000 prylar. Susanne tror att det kan gå men sedan är det nog stopp. Men någon risk för att familjen ska bygga upp ett nytt överflöd av prylar som ska bort finns inte, inte just nu i alla fall.

Nu lever familjen minimalistiskt och det finns två uppsättningar av lakan och handdukar till varje person. Det är allt. Själv har Susanne minskat garderoben till 46 plagg, underkläder och strumpor oräknade. Själv vågar jag inte ens räkna mina egna plagg i garderoben.

–När jag behöver något nytt försöker jag att fundera på om jag kan använda några saker jag har. Eller så tittar jag på om jag kan köpa det begagnat. Först om det inte går köper vi nytt, förklarar Susanne.

Därför har de köpt en ny mikro för det behöver de. Vattenkokare, däremot, tyckte de att de kunde klara sig utan när den gamla gick sönder.

En ställning med en domkraft, en saftmaja, några tyngder och så äpplen i bitar. Sedan är det bara att veva isär domkraften så kommer äpplejuicen ut genom saftmajan.

En orsak till att de inte behöver köpa så många nya saker är att Susanne och hennes man Jan är kluriga och tänker ut nya användningsområden för gamla saker. Vid sidan av kallfläkten och juicepressen som du ser på bilderna finns en hel del andra lösningar i huset. Med hjälp av en ram av trä och ett spetstyg har de gjort ett effektivt myggnät. I källaren har gamla skateboard blivit hyllplan.

– I förrådet hade vi några gamla krattor som vi målade. De blev jättebra klädhängare, tipsar Susanne.

Förutom att familjen försöker att göra sig av med många saker vill Susanne också leva så miljövänligt som det går. Det innebär bland annat att de försöker undvika plast så mycket som möjligt.

– I stället för en plastkupa eller plastpåse till osten, har jag en metallskål från Ikea och en tallrik, visar Susanne.

Galgarna i hallen är gamla järnkrattor som målats och blivit snygga och annorlunda hängare.

Miljöengagemanget har också resulterat i solpaneler på taket. En annan miljöaspekt är att nästan alla möbler är ärvda eller begagnade. Det går att göra klipp när det gäller möbler.

– Soffan köpte vi för en symbolisk summa – en trisslott. Jag hoppas de förra ägarna vann på den, säger Susanne och visar den stora hörnsoffan i vardagsrummet som är fin men från ett tidigare mode.

Susanne har mängder av tips för den som vill banta sakerna i hemmet. Ett av hennes bästa tips är att inte låta saker ligga oanvända.

– Låt inte finporslin och finbestick bara ligga i lådor. Använd det. Njut av det fina och gör dig av med resten, med vardagsporslin och udda bestick. Då sätter du guldkant på alla dagar.

Lite känns det här med att rensa ur sitt hem som att göra ett bungyjump. Bara man vågar är det garanterat kul – efteråt. Men jag vet inte om jag är lika modig som Susanne.

Dottern Linnéas lampa är gjord av en gammal ridhjälm.

Susanne tittade i förrådet och hittade krattor som fick ny användning.

Gammaldags upphängning för brödkakor med hjälp av ett kvastskaft och en kedja.

Perfekt lampa för en ridtjej.

Till och med gamla plastflaskor kan få en helt ny användning om de finns i ett kreativt hem.

Nu praktiserar Susanne principen en sak in i hemmet, en annan sak ut.

Tips till den som vill leva ett lättare liv:

* Om du behöver något nytt: Titta om du har något hemma som du kan göra om och skapa det du saknar.

* Släng ut något annat om du köper något nytt.

* Försök att inte använda eller köpa plast. Ofta finns bättre alternativ.

* Skänk böckerna till ditt lokala bibliotek. Då kan du låna dom om du mot förmodan vill läsa dem igen.

* Om du är osäker på om du vill ha en del saker eller ej - låt dem ligga. Har du sedan inte använt dem på en tid ska de bort, då används de inte. Då är de inte "bra att ha".

* Nostalgi kan man unna sig att spara. Men kom ihåg att minnena efter en person inte sitter i sakerna.

* Lev ett lyxigare liv. Gör dig av med vardagsporslin och vardagsbestick. Använd det fina i stället för att låta det ligga i lådorna.

* Till sist är det viktigt att man slänger sina egna saker, inte andras. Det kan bli ganska stora konflikter om man inte håller sig till att slänga sina egna saker, poängterar Susanne.

Huset: Är ett radhus i Hovsta på 124 kvadratmeter med källare. Susanne och Jan har bott där sedan 1991. Susanne är uppvuxen i huset.

Här bor: Susanne och Jan Persson samt barnen Linnéa, Marcus och Sara. Dessutom bor här en hund, en kanin och en hamster.

Läs även:

Lina, 19, skippar bostadskön – bygger eget minihus på hjul

Nannberga utanför Arboga är paradiset för Lasse och Ann-Marie

Vintage hemma hos VLT:s nya bostadsredaktör: "Mitt paradis"

Brynäs och Örebro spelar träningsmatch i Fagersta: "Bra ställe med bra geografi för båda"

Annons

Felaktiga inkassokrav har gått ut för vatten och avlopp

Annons

Nazistiska NMR får demonstrera på 1 maj i Fagersta: ”Vi för en dialog med deras organisation”

Annons

Nu drar beläggningsarbete på 68:an igång

Annons