Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Världens bästa tomte bor i Gnarp: "Jag och Harmångernissen vann Tomte-VM"

Med glimten i ögat öppnar Yukio Nakahara alias "Santa Jocke" dörren till sitt hem. Han föddes i Japan för 71 år sedan men kände tidigt att hans livsäventyr låg någon helt annanstans. Efter flyg, tåg genom Ryssland och liftande genom Finland, hamnade han i Gnarp och här är han kvar.

Annons

Han är tomten som lever efter devisen att allt har en mening och som regerande världsmästare i att vara tomte har svaret oftast varit enkelt.

– Jag säger ja till det jag tycker verkar roligt, säger Yukio Nakahara, som för sex år sedan fick förfrågan att söka in till Sveriges tomtegille.

Efter ett år på prov blev han antagen och är en av sex aktiva tomtar i Hälsingland.

– Jag tror att jag är den nordligaste förutom Gällivaretomten förstås, säger Santa Jocke.

I början av december för ett drygt år sedan ställde Santa Jocke och "Harmångernissen" Johan Olsson upp för Sveriges räkning i Santa winter Games/Tomte-VM i Gällivare. Under tävlingens trettonåriga historia hade värdlandet Sverige inte lyckats ta hem guldet. Målet var att inte upprepa de tre senaste årens sistaplatser.

– Vi visste att Hong Kong anmält sig och att de var förhandsfavoriter. De kom med en trupp på 18 personer och hade med en barnstjärna och fyra olika filmbolag som dokumenterade allt de gjorde, berättar Santa Jocke.

Västerås egen tomte Lars-Erik Lundin kommer träna inför nästa års Tomte-VM.

Västerås egen tomte heter Lars-Erik Lundin och fyller snart 80 år. För honom är Yukio Nakahara således den främsta konkurrenten.

Läs också: Inget VM i år för Västerås egen tomte

De flesta andra länders tomtar har stora sponsorer och kan därför lägga ner mycket tid på att förbereda sig och träna inför mästerskapet. Tomteteamet från Hälsingland bekostade allt själva. De la upp sin egen taktik och tränade bland annat på smidighet och att kasta lasso. De visste redan på förhand att de skulle förlora tävlingsgrenen att pynta granen.

– Kinatomtens bling-bling brukar alltid få full pott, säger Santa Jocke.

I dansgrenen drog Hälsingeteamet till med spontana danssteg medan tomten och hans nissar från Hongkong hade tränat in en avancerad koreografi under tre månader.

På väggen i  vardagsrummet hänger ett inramat uppslag från Norrländska socialdemokraten den 12 december 2016

Det var på den slutliga övningen där Harmångernissen fick ta på sig trick-skidor och med 15 ägg i sin julklappssäck försiktigt ta sig runt en bana. Väl i mål lämnade han över säcken till Santa Jocke som i sin tur skulle ta en sväng med en sparkstötting, för att slutligen klättra igenom en skorsten och lägga julklappssäcken under granen. Allt detta på maximalt två minuter.

– Det var så otroligt spännande när domarna öppnade säckarna för att räkna hur många ägg som klarat sig. Alla ägg var hela, säger Santa Jocke och skrattar.

När alla deltävlingarnas poäng räknades samman utropades teamet från Nordanstig upp som segrare i världsmästerskapet för tomtar 2016.

– Vi trodde inte det var sant! Tänka sig, jag är världsmästare, säger Jocke och suckar högt av lycka.

Stoltheten över att äntligen få ta hem guldet till Sverige sitter i ännu för Santa Jocke. Som grädde på moset fick de tidigare i höst ett samtal från Gällivare kommun. Årets Tomte-VM är inställt, vilket betyder att de får behålla titeln som världsmästare ett helt år till.

– Det känns jättebra och det är så himla roligt.

Santa Jocke vill dela med sig av sina kunskaper och  håller gärna kurser i fallteknik och kalligrafi.

Hur ska Santa Jocke fira jul i år?

– På förmiddagen ska jag fira med min familj, sedan börjar jag jobba som tomte och kommer att besöka olika familjer i området kring Gnarp. På kvällen äter jag julmiddag hos goda vänner.

Vilken julklapp tycker du är den bästa?

– Jag önskar att det inte köptes så mycket onödiga prylar som barnen ändå inte leker med. Satsa hellre på ett äventyr eller något som väcker barnens kreativitet.

Var kan man stöta på dig i juletid?

– Jag brukar vara ute och tomta. Kring jul övar jag på pianot för dem som vill lyssna på äldreboenden i Bergsjö, Gnarp och Harmånger.

Vad har du för motto?

– Om man är snäll, är människor vänliga tillbaka. Det är som att vara tomte året om helt enkelt.

Santa Jocke är riktigt duktig på att kasta lasso mot renhorn. Vilket var en av tävlingsgrenarna i Tomte VM 2016.

Fakta om Santa Jocke

Namn: Yukio Nakahara

Bor: Gnarp

Ålder: 71 år

Dricker helst: Japanskt te

Äter helst: Ris och god husmanskost

Arbetar som: Tomte kring juletid, har massageklinik i Sundsvall och i Gnarp, håller kurser i fallteknik och kalligrafi.

Intressen: Spela golf, tänja och stretcha sig ner till spagat (det kan ta ett år till), uppfinna saker och solosjunger i kören Elvisgänget.

Det visst ni inte om mig: Jag har svart bälte i judo, och jag har börjat bygga en golfbana i min trädgård.

Fakta om Tomtegillet i Sverige:

I dag finns cirka 40 godkända tomtar i Sverige. Sex av dem kommer från tomtetäta Hälsingland. Föreningen stödjer och främjar jularrangemang i syfte att bevara och förstärka jul- och tomtetraditionerna i Sverige.

Vill du bli tomte? Kontakta styrelsen i Sveriges tomtegille. Om du bli godkänd utses en fadder, och ditt provår kan börja.

Tidigare år har Santa Jocke varit medhjälpare till den svenska tomten som tävlat. Då kom de inte på någon pallplats.

Vinnare i Tomte VM/ Santa wintergames i Gällivare:

2016 Sverige

2015 Hongkong

2014 Japan

2013 Hongkong

Andra länder som brukar delta: Australien, Nederländerna, Kanada, Colombia, Estland och Frankrike.

Så här kan det se ut på gatorna i Gällivare under Tomte-VM.  Domarna hade också möjlighet att dela ut stilpoäng till tomtarna. Foto: Gustav Hansson/TT

Läs mer:

Bildspel: Här tävlar de om Årets tomte

Yukio från Hagi har blivit Japan-Jocke från Gnarp

"Klart vi finns!"

Tryck dig friskare

Svenskt guld i Tomte-VM

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!