Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsfamiljen maxade trädgården på minimal yta

100 kvadratmeter. Familjen Henrikssons trädgård ger en känsla av rymlighet trots att de fått in mycket på en liten yta. Trädgården består av två delar och här kombineras intresset för odling och prydnad.

Annons

Ingenjörsmannamässigt. ”Cirkeln i trädgården är så rund som bara två ingenjörer kan göra den” säger Åsa Henriksson. Till vänster är odingsområde och till höger är prydnadsområde.

Åsa Henriksson med familj flyttade till från Skultuna till Fågelvik 2012. Från början fanns där bara en grässlänt och arbetet med den nya trädgården satte fart direkt.

– Vi flyttade från en villa med en större trädgård. Det blev ju lite av en kompromiss att flytta till ett ställe med en mindre, säger Åsa Henriksson.

Odling. Familjen Henriksson odlar bland annat tomater, vindruvor, squash, rabarber och kryddor.

Det fanns en klar bild av hur trädgården skulle se ut redan från början och de ville ha rabatter och grönsaksodlingar.

– Det var lite svårt eftersom trädgården sluttar ganska mycket. På cirka sjumeter är det en höjdskillnad på nästa en meter.

Första projektet blev att bygga en mur för att ta hand om nivåskillnaden.

– Det är svårt att vattna i en slänt eftersom vattnet rinner undan.

Första steget blev att jämna ut trädgården. Eftersom trädgården är sluten så har allt bärande och grävande fått göras förhand. Efter första året stod muren klar och efter två år var trädgårdenkomplett.

– Vi får ju inte in några maskiner här så alla i familjen har fått hjälpa till att bära. Gången genom garaget är precis så pass bred så vi får igenom en skottkärra där, säger Åsa.

Familjen Henrikssons trädgård var med i konceptet ”Tusen trädgårdar” förra sommaren. Där öppnar folk över hela Sverige upp sina hem och trädgårdar för allmänheten att beskåda.

– Det gick jättebra. Vi hade 80 besökare och de flesta kände vi inte. Många verkade lite överraskade att vi fick plats med så mycket på den yta vi har.

Solhörnan. Avslappningsyta för kaffe de tidiga morgnarna.

Strukturen i trädgården är det som Åsa känner mest för. Den är planerad efter dygnets olika ljusförhållanden och hon vill att trädgården ska vara en upplevelse både när det är ljust och mörkt.

– Vi har belyst olika delar av trädgården för att den även ska vara en trädgård på kvällen. På årets mörkare tider så slutar ju världen vid fönstret. Men genom att belysa olika delar så kan du få mer djup när du tittar ut.

Trädgården är uppdelad i två sektioner. Den ena fungerar som prydnad medan den andra fungerar som en odlingsdel.

– Vi odlar inte för att lagra men det är en speciell känsla att ta grönsaker från sin egen trädgård och lägga på grillen.

Inspiration. Åsa Henriksson finner inspiration i blandannat trädgårdstidningar.

Den gemensamma nämnaren i trädgården är växter som blommar länge. Fokus ligger på bladfärger och bladstrukturer.

– Trädgården ska vara fin i långa perioder, därför har vi också valt växter som är fina även när de inte blommar. Vi har också satt in bambu för att få lite vintergrönt.

Trädgården används till att titta på och vara i.

– Det ger en känsla av tid och säsong. Det ger mycket titta på grönsaker duodlat eller blommor som du pysslat om, säger Åsa Henriksson.

Åsa Henriksson, trädgårdsreportage för trädgårdsbilaga 2017.

Åsa Henriksson

Ålder: 50 år.

Familj: Maken Torbjörn och barnen Emil, 22 och Mårten, 19.

Bor: I radhus i Fågelvik sedan 2012.

Trädgård: 100 kvadratmeter sluten trädgård.

Intressen: Segling, mat, vin och resor.

Sysselsättning: Ingenjör.

Tips för små trädgårdar: Det handlar inte bara om vad du ska välja bort utan också vad du ska välja in i din trädgård. Våga välja in flera olika saker även om det är trångt.

Annons