Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-medaljörerna flyttade huset till ett bättre läge – se de spektakulära bilderna

När John Eriksson i Ljustorp köpte gården i byn Björkom i Timrå låg huset så nära vägen att plogbilens framfart knäckte fönsterrutorna på nedervåningen. Efter en närmare titt på den gedigna timmerstommen fylldes han av optimism.
– Jag kom på att jag skulle flytta huset lite längre in på gården, säger John.

Annons

Läs även:

TV: Susanne har rensat bort 20 000 prylar i sitt hem

Lista: 18 inredningsdetaljer som är FÖR trendiga – hur många har du hemma?

Nannberga utanför Arboga är paradiset för Lasse och Ann-Marie

För Plus-kunder och prenumeranter:

Hemma hos: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

Klickraket: Timmertorp med 5 000 kvadratmeter tomt populärare än lyxhemmen

TV: Se bilder från spektaulära huslyftet:

– Stommen var så fint bevarad och jag behövde någonstans att bo men så här efteråt var det en rätt galen idé, säger John och skrattar.

Efter noga beräkningar och mycket planering kom till slut två stora lyftkranar inrullande i byn en tidig augustimorgon 2008.

– Det var lite nervöst, så jag berättade nästan inte för någon när lyftet skulle ske. Men innan huset var på plats hade ändå 30–40 nyfikna bybor slutit upp, berättar John.

17,5 meter in på gården gjöts en ny grund och John som är snickare valde att vrida huset 90 grader. Han ville att den speciella framsidan med två takkupor skulle bli husets front mot söder och låta alla förbipasserande få mötas av det.

17,5 meter in och en vridning på 90 grader gjorde att huset hamnade i harmoni med omgivningen.

– Huset såg så litet ut när de stora lyftkranarna var på plats och hela lyftet var över på en förmiddag. När vi måttade in det på grunden fick vi lyfta om tre gånger sedan stod det perfekt, berättar John och visar en fin fotodokumentation som Olof Ulander gjorde av huslyftet.

Huset hamnade i harmoni med omgivningen och här bor familjen Eriksson/Saur sedan 2012. Odd sitter på golvet och leker med sina mjuka gosedjur när två stora draghundar stormar in i köket. De rusar nyfiket fram till Odd och nosar ett snabbt hej i hans ljusa kalufs de hetsar vidare tills John lugnar dem. Odd som är van vid hundar tittar upp med sina stora blå ögon och fortsätter sedan att småprata med sina gosedjur.

– Det här är två av våra fyra draghundar. Det är en blandras av Greyhound, Pointer och Vorsteh. De är framtagen för att kunna hålla hög fart på distanser runt 10-15 kilometer, och det gör dem, berättar John stolt.

Odd är en solstråle, och leker gärna själv med sina leksaker.

I vintras åkte hela familjen till Kanada för att tävla i VM i draghund. Odd som bara var tre månader gammal fick hänga på och även Angelicas föräldrar som tog hand om sonen när John och Angelica tog medaljer. John tog ett brons och blev världsmästare och Angelica tog två silvermedaljer och ett brons, så all träning gav fantastiska resultat. Nu när hösten kommer är det dags att börja tävla igen.

– Vi håller igång hela året med löpning, cykling och skidåkning och hundarna får hänga på. Under sommaren blir det mest simning för dem när vi paddlar kajak. Kanadaresan tog på krafterna, med allt planerande, tävlande och resande, men nu är vi taggade igen, säger John.

I dag är hela huset renoverat med nya fönster med rödmålad spröjs. Nedervåningen blev klar först och där bodde de medan de renoverade övervåningen med sovrum, gästrum och ett stort härligt vardagsrum med full takhöjd på närmare fyra meter.

Den lilla sittdelen under fönstret i köket är en favoritplats. Här hamnar de ofta med kaffekoppen.

Det stora vardagsrummet på nedervåningen har hundarna fått till sitt eget.

– Det är egentligen ett av husets finaste rum, men det får vara hundrum ett tag till. När de är valpar har de mycket energi och gillar att tugga på saker och gnaga lite på tapeterna, så det här rummet får vi göra om sedan, berättar Angelica.

Både Angelica och John är uppväxta i en stora familjer på landet där föräldrarna driver lantbruk. Angelica kommer från byn Storhallen utanför Åsarna i Jämtland och John har sina rötter i byn Rogsta i Ljustorp. Familjerna betyder mycket för dem och syskonen är nära och många på bådas sidor.

Vid infarten till huset står en träskylt med namnet Grindstugan.

– Det är en av mina systrar som tycker att det är ett passande namn till vårt hus. Att det här är en vaktstuga, innan man slutligen når deras hus som ligger i nästa by, säger John och skrattar.

Syskonen Eriksson som driver Rogsta Gård är ett av fyra aktiva lantbruk i Ljustorp, vilket gör att landskapet hålls öppet och åkermarkerna brukas för fullt. John jobbar på gården när det behövs, men sedan några år tillbaka driver han Rogsta Bygg och lägger mesta tiden på att snickra.

Det är på övervåningen i den stora sköna soffan som de varvar ner. Tidigare var det endast en kallvind och ett varmbonat rum. När det var dags att renovera rev de ut allt och när innertaket försvann såg de möjligheterna att låta taket gå ända till nock.

– Då kom känslan fram. Man ser hur huset är byggt och det blev en härlig rymd. Här uppe är det skönt att landa och se någon serie på teven, säger Angelica.

– Inredningsstilen med att låta timmerväggarna vara rena har fått växa fram. Vi ville få in mer ljus här uppe och när vi stod och kapade såg vi helt plötsligt att vi skulle sluta, eftersom det blev en bra effekt av att spara halva väggen, säger John.

På fotografierna som pryder väggarna är paret ofta ute i naturen med sina hundar. På ett hemmapysslat armeringsnät sitter flera foton uppsatta med små klädnypor och här ser man huset i vinterskrud.

– Vi har ski-in, ski-out, eftersom Medelpad Classic-spåret går utanför knuten. Det är bara att ställa sig på längdskidorna på den 42 kilometer långa slingan. Jag måste väl berätta att det är vi som brukar dra upp spåret, men det hör ju till när man bor så här nära och är med i Ljustorps IF, säger John och skrattar.

Så här gör du Angelicas och Johns hempysslade lampa:

Ta en stor boll – typ pilatesboll, vira pappersgarnet runt bollen och doppa i tapetlimmet. Vira varv på varv tills garnet är slut och låt torka i ett dygn. Dammsug luften ur bollen och sedan är lampskärmen klar. Och du kan sätta in en lampa.

"Det var väldigt enkelt och roligt" Berättar Angelica som gärna pysslar när det finns tid och lust.

Bildextra

Köket är hemmets hjärta.
En augustimorgon 2008 kommer lyftkranarna till byn och det är dags att göra lyftet.

Huset med storleken nio gånger nio meter lyfts enkelt upp. Många bybor samlas för att se hur det ska gå.

Tre gånger lyfter de och måttar in i den nya grunden. Sedan är det klart. Allt är över på en halv dag.

Många kom och ville vara med när huset flyttades till ett bättre läge och här står John Eriksson med sin nya vy från ytterdörren.

Odd är tio månader och första barnet. Både Angelica och John är uppvuxen med många syskon så här i huset finns det planer på fler barn.

Sovrummet är ljust och vid parets dubbelsäng får sonens spjälsäng bli som en förlängd del.
Genomgående i huset har de valt att lämna några av timmerväggarna rena.

Odd är tio månader och har redan fått vara med när hans föräldrar vann VM-guld och silver i Kanada.
2008 flyttades huset 17,5 meter. Allt finns dokumenterat av Olof Ulander som är fotograf och bor i Ljustorp.
Sensommarsolen värmer och på bron står vackra blommor och glöder i solskenet. Pysslandet går i perioder.

Utsikten från övervåningen är milsvid och på ängarna utanför knuten går Medelpad Classics skidspår på vintern.

Köket är väl genomtänkt och med spisen i hörnet nyttjas rummet helt.

I vardagsrummet huserar två av familjens fyra draghundar.

Hustomten sitter fastvirad året runt men kommer till sin rätt när lamporna tänds till jul.

Hallen är svårmöblerad med många dörröppningar därför har John och Angelicas platsbyggt en förvaring som rymmer mycket.

Den vackra mjölkkrukan hittade Angelica i ett förråd på gården.

Ett armeringsnät är uppsatt på väggen och med små träklädnypor är familjens guldklimpar uppsatta.

I köket lämnades en av timmerväggarna bar och det sätter prägeln i hela rummet. Det rustika och gamla får ta sin välförtjänade plats.

Två fönsterkupor gör formen på huset spännnade och annorlunda. Takhöjden på övervåningen är nästan fyra meter och de nyinsatta fönstren släpper in mycket ljus.

Deras gård har fått namnet Grindstugan av Johns syster som bor i nästa by.

På gården finns bärbuskar som är redo att skördas.

BILDEXTRA: Påskkärringar, äggjakt och glasspremiär på hembygdsgården

Annons

Kvinna misstänkt för rattfylleri

Annons

Kokpunktsmördaren på rymmen – igen

Elviz växte upp i fel kropp – blev hotad på skolan: ”Trodde jag skulle dö”

Annons