Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra betyg för Fagersta kommuns webbinformation

Invånarnas tillgång till bra kommuninformation på nätet varierar mycket i landet.  Bäst är den i Hammarö kommun i Värmland. Fagersta kommun får bra siffror.

Annons

Under flera års tid har Sveriges kommuner och landsting (SKL) granskat kommunernas webbplatser utifrån 250 frågor om innehåll, tillgänglighet och kvalitet. Sedan förra året görs undersökningen genom en självgranskning av kommunen.

Läs även: Företagare är missnöjda med Norbergs kommun

Andelen poäng av totalt möjliga är måttet som används på hur bra kommunens webbplats är. I år hamnar Hammarö i topp med 98 procent. Pajala har den lägsta siffran på 40 procent. Fagersta kommun får ett bra betyg på 82 procent.

– Utformningen av webbplatser och andra digitala system har stor betydelse. Samhället blir allt mer digitalt och man utför allt fler myndighetsärenden via webbplatser och appar, säger Pär Lannerö, projektledare för webbriktlinjer.se på Post- och telestyrelsen (PTS) som menar att de är oerhört viktigt att systemen fungerar i en allt mer digital värld.

Läs även: Fagerstas politiker får inte ta del av utredning om nya bolag

Läs även: Flera kommuner utan plan mot skräphögarna

– Under det kommande året kommer ny lagstiftning för myndigheter. EU-parlamentet har beslutat om något som kallas webbdirektivet, vilket innebär att alla EU-länder senast september 2018 ska ha lagstiftning som kräver en viss tillgänglighet för alla användare oavsett funktionsnedsättning. Det kommer att få ganska stora konsekvenser för kommuner och myndigheter, säger Pär Lannerö till Nyhetsbyrån Siren.

Skärmklipp från Fagersta kommuns hemsida. Kommunen får bra betyg för sin webbinformation till allmänheten.

Annons