Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i pelletslager

En brand har utbrutit på Agroenergi Neovas pelletslager i Spännarhyttan, strax utanför Norberg.

Annons

Brandkåren är på plats och har skickat in rökdykare för att försöka släcka elden.

Det brinner i golvet och taket mellan två lager. I brandhärjade lokalerna finns flera transportband till olika lager samt personalrum och omklädningsrum. Där finns också en brikettfabrik som inte använts på en längre tid enligt uppgift.

– Hur den har startat vet inte jag men det har börjat brinna i ett par rum här intill spånlagret. Det brinner i bjälklagen mellan första och andra våningen och i väggen till det stora spånlagret bredvid, säger räddningsledare Lars Westerfors.

Se också: bildspel från branden

Rökutvecklingen är har varit kraftig men är i stort sett ofarlig då det är nästintill bara trämaterial som brinner, meddelar Lars Westerfors.

Ingen i personalen har skadats i branden som till en början kunde hålla den nere till räddningstjänsten kom på plats.

Förstärkning rån både Fagersta och Avesta har anlänt till platsen med totalt cirka 25 man.

- Just nu brinner det överallt och det finns otroligt mycket brännbart material därinne som gör det väldigt svårt att släcka den här branden, säger Lars Westerfors.

Se också: webbtv från branden

På grund av att det är så farligt att beträda taket har räddningstjänsten kallat in flera kranbilar. Även polis och ambulans är på plats men hade inte så mycket att göra än att se på när räddningstjänsten arbetade.

– Vi håller på att försöka komma åt branden från ovansidan. Det ligger plåt på undersidorna i bjälklaget. Det är mycket spån som ligger i håligheterna så det är väldigt svårt att komma åt, säger Lars Westerfors.

Räddningstjänsten tog beslut om att inte flytta ett spånlager som låg vid sidan för att inte försvåra släckningsarbetet.

– Vi bevakar och släcker de glödbränder som uppstår i lagret vid om. Vi vågar inte flytta det för då finns det risk att yr upp en massa spån och då kan det bli mycket värre, säger Lars Westerfors.

Hur lång tid tror du att det tar att släcka branden?

– Det vågar jag inte sia om men håller det sig i den byggnad vi är i nu så kan vi kanske vara klara om en tre-fyra timmar. Men om det sprider sig så kan vi vara kvar länge, det kan vara dygn det handlar om då.

Annons