Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmannaupproret – arbetsgivarna stämmer facket: "Vi kräver en halv miljon"

Upproret bland landets deltidsbrandmän mot det nya avtalet når nu Arbetsdomstolen. Arbetsgivarna stämmer facket och kräver 500 000 kronor i skadestånd för avtalsbrott.

Annons

Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsgivarförbundet Pacta som stämmer Brandmännens Riksförbund (BRF) inför Arbetsdomstolen. SKL och Pacta anser att BRF har brutit mot den rådande fredsplikten genom att understödja otillåtna stridsåtgärder.

Läs mer: Deltidsbrandmän i Hallsta, Sura, Virsbo och Kolbäck säger upp sig

− BRF har uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna. Det är en otillåten stridsåtgärd när det finns ett gällande avtal. BRF bryter mot fredsplikten och det är SKL:s och Pactas skyldighet att vidta åtgärder. Det gör vi för våra medlemmars bästa och för att upprätthålla den svenska modellen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Rökdykare (arkivbild).

På flera håll i landet har deltidsbrandmännen sagt upp sig i protest mot vad de anser vara försämrade villkor i det nya avtal, RiB17, som undertecknades av bland annat SKL och BRF i november i fjol.

Läs också: TV – nu lämnar deltidsbrandmännen i Sala-Heby in sina uppsägningar

Niklas Lindahl:

– Förhandlingarna om RiB17 har genomförts på det sätt som kännetecknar alla avtalsförhandlingar på svensk arbetsmarknad. Parterna utbyter yrkanden som de därefter förhandlar om för att slutligen teckna ett avtal.

Läs också: Brandmännen i Arboga och Kungsör tar tillbaka sina uppsägningar

SKL och Pacta yrkar på ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor för brott mot fredsplikten.

– När ett avtal väl är undertecknat går det inte att backa. Parternas uppgift är att stå upp för det gemensamma avtalet, och att vårda och värna det tillsammans med sina respektive medlemmar. Det är anmärkningsvärt att BRF inte har tagit detta självklara ansvar för sitt eget avtal, anser Niklas Lindahl.

Läs mer: Skultunas brandmän – "Massuppsägningar kan bli följden"

Annons