Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasiliens kåkstäder på kartan

Nu ska det bli lättare att hitta i de brasilianska kåkstäderna.
Och dessutom ska särskilda koder på trottoarerna ge turister
information om staden.

Det är en sida av brasilianska Rio de Janeiro som långt ifrån alla turister ser. Kåkstäderna, så kallades favelas, har till och med bannlysts från många kartor, till viss del i försök att gömma undan slummen. Men nu kartläggs de stora områdena, av den ideella organisationen Redes da Mare. Tidigare kunde invånarna i kåkstäderna inte ens ta emot post, vilket förändras när vägar och gränder namnges och postnummer tas fram. Initiativet underlättar för nyfikna på kåkstäderna såväl som för de boende där.

-Att få en officiell adress innebär ett betydande steg mot ett riktigt medborgarskap och hjälper till att bryta det stigma och den övergivenhet som präglat dessa samhällen, säger organisationens chef Eliana Silva till Daily Mail.

Streckkoder för turister

Men även i andra delar av staden märks nu gator - för turisterna. Man har börjat sätta ut särskilda streckkoder, genom att bygga in dem med stenmosaik i trottoarerna, skriver Daily Mail. I slutet av Ipanemastranden och runt Arpoador har de första streckkoderna satts ut. Turisterna kan ladda ned en app och fotografera de särskilda ikonerna, för att på så sätt få information om staden.

Myndigheterna planerar för åtminstone 30 olika streckkoder på stadens stränder och historiska platser.

Kuriosa: Wikipediastad startades 2012

Förra året föddes den första "Wikipediastaden". Monmouth i Walesmärktes under 2012 med över tusen olika streckkoder som turisternakunde läsa av för att få information om staden. Myndigheternainförde också gratis wifi i hela staden.