Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasorna hotas av eldningsförbud

Torr mark riskerar att sätta stopp för eldarna.

Ett firande utan majbrasor. Det kan bli verklighet i Fagersta i kväll.

– Risken är stor att det inte blir några eldar, säger Leif Stenström, styrkeledare på räddningstjänsten i Fagersta.

Stor eller mycket stor brandrisk – så var läget i Fagersta på tisdagseftermiddagen, då det rådde eldningsförbud.

– Om det inte regnar innan 1 maj är risken stor att det inte blir några eldar. Som det är nu får ingen tända, säger Leif Stenström.

Marken är riktigt torr och det för med sig risker.

– När det är så här torrt räcker det med att det flyger gnistor för att mark längre bort ska antändas, säger Leif Stenström.

Under valborgsmässoafton kommer räddningstjänsten inte att ha någon extra beredskap. Efter klockan 13 är det fem personer i deltidsbrandkåren som har jour i Fagersta.

– Men vi har det helt klart i huvudet, vi vet att risken för markbränder är mycket större på sista april, säger Leif Stenström.

Om eldningsförbudet hävs finns det några saker att tänka på för den som vill fira in våren med en brasa. Det ska vara på en plats där risken är låg, alltså inte vid till exempel en skogskant. Det ska inte heller vara i närheten av elstolpar. Släckningsutrustning ska finnas till hands och är det en större brasa ska den anmälas till räddningstjänsten.

– Men kom ihåg att du inte fråntas ansvaret för eldningen även om du anmäler, säger Leif Stenström.

SMHI:s prognos för sista april i norra länsdelen lyder uppehåll och omkring åtta grader på dagen. Under kvällen finns viss risk för lätt nederbörd.