Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på fantasi i flyktingfrågan

Annons
Fadi Alhawatt, engelsklärare från Syrien, praktiserar på Mariedalskolan i Vänersborg. Sverige måste visa prov på mera fantasi i flyktingfrågan, anser skribenten. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Regering, riksdag, kommuner och myndigheter har gått i väggen. De klarar inte att administrera flyktingmottagandet. I panik stiftas lagar som möjliggör stängning av Öresundsbron och att flytta tullkontrollen utomlands och ersätta utbildade tullare och poliser med folk ”från gatan” som saknar både instruktioner och utbildning.

En bättre lösning är att öppna flera ”tullstationer” i Sverige bemannade med tullare och poliser som snabbt dirigerar flyktingarna till väntande bussar som kör flyktingarna inåt landet för registrering.

Saknar vi bostäder för flyktingarna? På landsbygden har vi tomma skolor, samlingslokaler, villor och fritidshus. Låt de flyktingar som vill söka ett eget boende på nätet på en bostadsförmedling som administreras av fastig-hetsägarna. Behöver lokalen renoveras så finns det flyktingar som kan hantera både en hammare och spik. På landsbygden saknas det ofta kommunikationer till närmaste affär.

Lösningen är minibussar och då många flyktingar har körkort kan de fixa flexlinjer både för ortsbor och flyktingar. Viktigt är att flyktingarna snabbt blir introducerade i den ”svenska byråkratin”.

Bland flyktingarna finns goda kommunikatörer som kan snabbutbildas och som sen kan hjälpa sina landsmän. Flyktingarna behöver ibland sjukvård. Delegera den till sjukvårdskunniga invandrare som i sin tur kan remittera svårare fall till den svenska sjukvården.

Språkundervisningen kan läggas ut på nätet som en distansundervisning och som kan kompletteras med ”språkcaféer” öppna för svenskar och utlänningar.

Flyktingbarnen behöver både förskola och högre utbildning. Låt flyktingarna komma in i våra byskolor och på så vis höja elevantalet och förbättra byskolans ekonomi.

De svenska lärarna kan assisteras av kolleger från flyktingarna och de svenska eleverna kan få inblick i andra kulturer som ett bra komplement till utlandsresan.

Blir byskolan för trång går det att flytta undervisningen till landsbygdens samlingslokaler och kyrkor som har låg beläggning. Vi på landsbygden har resurserna som kan sättas in med kort varsel och som vi visade prov på vid den stora skogsbranden i Västmanland.

Vad som behövs är en befälhavare på regeringsnivå som kan delegera och visa färdriktningen med hela handen.

Rätt hanterat kan flyktingarna bli en vinstlott.

Regering, riksdag och myndigheter måste ha mer fantasi och anpassa lagarna efter omständigheterna. Går det att stänga Öresundsbron med några dagars varsel bör det också gå att delegera en mängd uppgifter till landsbygdens organisationer.

Den 5 oktober 1938 stämplade nazisterna judarnas pass med ett rött ”J” på begäran av Sverige och Schweiz. Sverige utvisade alla med J i passet. Kan du i dag känna stolthet för dessa utvisningar?

Den 17 februari 1939 sa studenterna i Uppsala nej till att ge asyl för tio tyska judiska läkare. Tycker du att det var ett bra beslut? Hur tror du att våra barnbarn kommer att döma oss i en framtid?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons