Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på solljus kan leda till nedstämdhet

November ses av många som den tråkigaste månaden, och i år har den varit ovanligt solfattig. Fagerstabon Ulf Anders Ekman har sina knep för att göra november kortare.

Annons
Ulf Anders Ekman tycker bristen på sol är jobbigt.

 November börjar närma sig en bottennotering i antalet soltimmar, menar Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

– I landets södra delar, däribland norra Västmanland, har det varit riktigt dåligt med sol. Jag tror att vi är på väg mot något slags rekord, säger han.

Forecas mätstation i Borlänge, den som är närmast från Fagersta, hade nyligen bara registrerat 2 timmar och 40 minuter i soltimmar hittills i november – jämfört med 65 timmar under hela november förra året.

En som blir påverkad av novembermörkret är Fagerstabon Ulf Anders Ekman.

– Ja, jag blir väldigt trött när det är så här mörkt mitt på dagen. Nu har det varit extremt mörkt, säger han.

Ulf Anders Ekman arbetar i skolan och när det är så mörkt som nu syns aldrig något riktigt dagsljus ute på rasterna. Det tycker han gör att man får slita mer för att få energi.

– Jag var på Kanarieöarna första veckan i november, 30 grader varmt och sol hela dagarna. Det ger en hel del energi. Och så är det ju en baktanke med det. November blir mycket kortare, säger Ulf Anders Ekman.

Bristen på solljus gör att vi kan känna oss nere, menar Kristian Wallner, läkare på Mitt hjärta i Fagersta.

– Ljuset påverkar nivån av melatonin i kroppen. Vid brist på ämnet kan en störning uppstå, och vi känner oss deppiga och hängiga.

Även mindre doser av solljus har betydelse, menar Kristian Wallner.

– Man ska försöka att vara lite i dagsljus varje dag. Till exempel kan man ta en fem, tio minuters promenad i dagsljus. Många börjar jobba när det är mörkt, och slutar jobbet när det är mörkt. Försök gå ut och få lite solljus på lunchen, säger han.

Ulf Anders Ekman tycker det känns viktigt att aktivera sig under det som han ser som årets tråkigaste månad.

Förut har han både spelat hockey och varit ledare. Men nu hittar han andra sätt att hålla sig pigg. För tredje året i rad medverkar han i Norrby teater.

– Det är kul och inspirerande. Så är det den sociala biten också, säger Ulf Anders Ekman.

Han ägnar också tid åt att gymma, simma och promenera. Till viss del för att glömma bort mörkret.

– Inte någon skyltfönsterpromenad utan det ska vara i rask takt. Det är inte bara väldigt bra motion utan bra mentalt också, säger han.

Ett annat sätt för välmående när det är grått ute, tror Ulf Anders Ekman, kan vara att tända många ljus, ha små lampor inne och kanske till och med ta fram julpyntet innan första advent.

– Ja, det är mysigt med ljus och skönt när man kan ha tänt i lite halvdunkel, säger han.

Annons