Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande rutiner försvårar mottagandet

Planeringen av mottagandet blir svårare när kommunen inte meddelas om placeringar av ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Kommuner som placerar ensamkommande i andra kommuner ska meddela mottagarkommunens socialtjänst, enligt socialtjänstlagen.

– Detta gäller placeringar i privata HVB-verksamheter och privata familjehem, säger Maria Dillner, vård- och omsorgschef i Skinnskatteberg.

Hur ofta sker det utan att kommunen meddelas?

– Jag kan säga att det är vanligt, säger Maria Dillner.

– Detta märktes tydligt i höstas när det var så många ensamkommande som placerades ut i landets kommuner. Det kan vara en förklaring till att det inte följdes, tillägger hon.

Skinnskatteberg har hittills i år inte behövt ta emot några ensamkommande.

Samtidigt har två företag ansökt om att driva HVB-hem i kommunen. Ett av dem är Skandinavisk vårdtjänst, som fått bygglov godkänt för HVB-verksamhet i Karmansbo herrgård.

När kommunen inte meddelas om placeringar i förväg försvåras planeringen, berättar Maria Dillner.

– Ju senare vi får veta, desto svårare blir det att planera så att barnen får plats i skolan, eller att de kan tilldelas god man och vårdnadshavare. Det är först då vi får reda på att barnen finns.

Huvudansvaret ligger hos kommunen som placerar barnet i en annan kommun.

– Men socialtjänsten har ett övergripande ansvar för alla som bor i kommunen. Så händer det något och vi inte vet vem som har huvudansvaret kan vi behöva gå in, säger Maria Dillner.

Nytt avtal för ensamkommande

Skinnskattebergs kommun, länsstyrelsen och Migrationsverket har enats om ett nytt avtal, där kommunen ska ta emot 33 ensamkommande flyktingbarn.

Avtalet gäller både asylsökande ensamkommande och de med permanent uppehållstillstånd. Minst 5 av 33 platser ska vara för asylsökande.

Annons