Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande stöd blev musiklinjens fall

I fredagens nummer av Fagersta-Posten, 23/1 kunde läsas att musiklinjen på Bergslagens folkhögskola läggs ner.

Annons
Samspel. Den tvååriga musiklinjen läggs ned i höst. Bilden: Oscar Lundberg på trummor och Simon Kåks på bas. Foto: Thimmy Mård/arkiv

Bergslagens folkhögskola har sedan etableringen i Norberg, augusti 2010 bedrivit en bra folkhögskoleverksamhet med tre linjer som grund: musik, teater och allmän kurs (augusti 2011) och därtill en stor verksamhet för arbetslösa ungdomar. Den är uppskattad av deltagarna, Norbergsborna och Norbergs kommun. Under hösten fick vi även möjlighet att bedriva etableringskurs för invandrare.

Nu har riksdagssituationen skapat problem för oss. Budgetcirkusen i december har ställt till problem för folkhögskolorna och inte minst Bergslagens folkhögskola som får konsekvenser för Norberg och folkhögskolan.

Under 2015 kan vi se en uppräkning av statsbidraget till folkhögskolorna på 0,54 procent, vilket långtifrån kompenserar oss för löneutvecklingen. En utveckling som pågått sedan Bergslagens folkhögskola grundades 2008. Statsbidragen har ökat med 9,2 procent och lönerna med 35 procent under den tiden.

I december visade det sig att Alliansbudgeten som drevs igenom i riksdagen saknade de tidigare extra statsbidragen för att bedriva allmänkurs för nya deltagare, folkhögskolans motsvarighet till gymnasiet. Ett problem vi delar med alla andra folkhögskolor.

Allt har inte fungerat som vi tänkt oss utifrån ett lokalt perspektiv heller. Bergslagens folkhögskola har sedan starten i Norberg haft både en önskan och beredskap att bedriva folkhögskoleverksamhet som uppdrag från kommunerna: SFI-verksamhet, ”SFI på folkhögskola”, där vi vet att behovet är stort och Allmän kurs för de ungdomar i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg som behöver en alternativ studieväg.

Tyvärr har intresset varit svagt från Norra Västmanlands utbildningsförbund och kommunerna. Således har vi ingen verksamhet som bedrivs med lokala medel.

Det betyder kortfattat att de statliga medlen, med bristande uppräkningar och uteblivna satsningar, inte räcker till för att bedriva den verksamhet vi önskar bedriva. Om vi därtill lägger till ett bristande intresse från NVU att ge uppdrag, inte allmosor, till oss blev till slut beslutet oundvikligt för oss. Valet stod mellan att lägga ner allmän kurs eller musiklinjen, det räckte inte med osthyvelsprincipen längre. Vi har helt enkelt inte råd att driva musiklinjen vidare, det är mycket tråkigt.

Musiklinjen har varit och är en uppskattad linje av våra deltagare och Norbergsborna. Det är en väl fungerande linje som både har satt färg på skolan och Norberg. Vi kan konstatera att skolan och Norberg blir lite gråare och tristare.

Framöver önskar vi:

– En ökad förståelse från kommunerna om vår kompetens och att utbildningsformen folkhögskola är höggradigt intressant i de norra länsdelarna. Många människor skulle passa bra att studera på folkhögskola, inte minst SFI och allmänkursplatser. Vi är även övertygade om goda resultat som faktiskt skulle spara pengar för kommunerna.

– En tydligare och mer långsiktig folkhögskolepolitik på nationell nivå, där statsbidragen för folkhögskola räknas upp så att det blir rimligt att bedriva en folkhögskoleverksamhet värd namnet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons