Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska spioner varnade för Trumps rysskopplingar redan för två år sedan

Den brittiska spionorganisationen GCHQ varnade USA redan 2015 för Trumps kopplingar till Ryssland, avslöjar The Guardian.

Annons

Brittiska spionorganisationer har spelat en avgörande roll för att varningarna om Trumps påstådda rysskontakter nått Washington.

GCHQ ska redan under sena 2015 upptäckt misstänkta "interaktioner” mellan människor i Trumps närhet och med misstänkta ryska agenter, enligt uppgifter till The Guardian.

Vita huset har tidigare hävdat att den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ buggat Donald Trump – något som dock förnekats av organisationen.

Källor till the Guardian hävdar nu att brittiska underrättelsekällor spelar en viktig roll i den FBI-utredning som undersöker Trumps rysskopplingar.

GCHQ beskrivs av en källa som den huvudsakliga visselblåsare i fallet. Både FBI och CIA ska ha varit sena med att förstå kopplingarna som de brittiska spionerna ville göra dem uppmärksamma på.

– Det ser ut som underrättelsebyråerna sov i USA, Det finns kontakter som pågår mellan människor nära Mr Trump och människor vi tror är ryska underrättelseagenter. Ni bör vara försiktig med detta, säger källan till The Guardian.

Robert Hannigan, som vid tillfället var chef på GCHQ, ska ha lämnat över material till CIA-chefen John Brennan under sommaren 2016.

Mer läsning:

Brittiska spioner förnekar avlyssning: "Löjliga anklagelser"

Vita huset ber om ursäkt till Storbritannien efter spionanklagelserna

FBI förnekar avlyssning av Trump: "Inget stödjer tweetsen"

Annons