Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

41-åring döms till tio års fängelse för våldtäkter via nätet

I en unik dom från Svea hovrätt har en 41-årig man i dag man dömts till tio års fängelse för flera grova våldtäkter mot barn via nätet.

Annons

41-åringen åtalades vid Uppsala tingsrätt under hösten förra året för en rad grova sexuella övergrepp mot ett 20-tal barn. I samtliga fall avsåg gärningarna övergrepp som skett via nätet.

Enligt domen från tingsrätten hade mannen genom allvarliga hot tvingat flera barn att utföra sexuella handlingar på sig själva samtidigt som mannen spelade in dessa på film. De utsatta barnen var bosatta i bland annat USA, Kanada och Skottland.

Både åklagare och den misstänkte överklagade domen.

- Det är viktigt att få vägledning för framtiden i denna typ av ärenden. Därför vill vi ha hovrättens prövning av hur allvarlig eller kränkande en gärning som sker under dessa förhållanden ska vara för att kunna bedömas som våldtäkt, säger förundersökningsledare Annika Wennerström vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att mannen ska dömas till tio års fängelse.

Hovrätten bedömer dock att merparten av brotten ska bedömas som våldtäkt mot barn och våldtäkt, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Hovrätten höjer samtidigt de skadestånd som mannen ska betala till brottsoffren.

Annons