Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet anlagda skolbränder i länet minskar – avviker från nationell trend

I Sverige har antalet anlagda skolbränder ökat med 47 procent på två år, men i Västmanland ser utvecklingen annorlunda ut.
Det visar en ny kartläggning av Brandskyddsföreningen.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Foto: Anders Wiklund/TT

År 2015 var 12 av 17 skolbränder i Västmanland anlagda, vilket är en något högre siffra än 2017 då 10 av 14 skolbränder var anlagda.

Nationellt har utvecklingen istället gått åt andra hållet. Under 2015 var 292 skolbränder anlagda, för att två år senare ha stigit till 429 fall.

– Siffrorna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Kostar en miljard kronor årligen

Det är inte bara risken för att människor ska komma till skada som oroar. De ekonomiska konsekvenserna blir också stora, skolbränderna kostar omkring en miljard kronor årligen.

Brandskyddsföreningen jobbar för att de kommunala handlingsplanerna ska innefatta krav på att elever och skolpersonal utbildas i brandförebyggande arbete. De vill också öronmärka pengar för förebyggande insatser som ska minska risken för anlagda bränder.

Annons