Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägeribrott mot äldre ökar i länet – så skyddar du dig

Bedragare utger sig för att vara någon annan och frågar efter kontanter, bankkort och kod. "Den eller de som ligger bakom opererar i vårt län just nu", säger Agneta Massaro, chef för bedrägeri vid Västmanlandspolisen.

Annons

Läs mer: "Barnbarn" lurade av 93-årig kvinna både kontokort och kod

Sedan den 19 juni har det rapporterats om att minst sju äldre personer har blivit utsatta för bedrägeriförsök i Västmanland. Ofta ringer bedragaren någon okänd och låtsas vara ett barnbarn. De säger att de behöver pengar, oavsett om det gäller kontanter eller kort med kod, och att en kompis kommer för att hämta dem.

– Vi har fått in väldigt många anmälningar på kort tid från flera platser i Västmanland. Det verkar som den eller de som ligger bakom opererar i vårt län just nu, säger Agneta Massaro, chef för bedrägeri vid polisen i Västmanland, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Försökte lura av äldre bankkort

Detta sätt att lura äldre mäniskor är inget nytt för polisen i Västmanland. Bara under 2017 har det inkommit 50 anmälningar.

Så hur skyddar man sig på bästa sätt?

– Det bästa och enklaste sättet att skydda sig är att aldrig ge ut vare sig bankkort eller kod till någon okänd. Misstänker man att informationen har kommit i orätta händer ska kortet spärras direkt, säger Agneta Massaro.

Läs mer: Man från Sala deltog i bedrägeri – döms för penningtvätt

Annons