Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd mördare måste sitta längre i fängelse

56-årig man blir inte frigiven i år. Han dömdes till tio års fängelse för mord i Västerås 2010.

Annons

En 56-årig man från Fagersta måste sitta mer än fyra månader längre i fängelse än vad det ursprungliga straffet för mord kräver. Anledningen är att han misskött sig hundratals gånger under sin fängelsevistelse.

Den 30 mars 2010 var den då 50-årige mannen som var bosatt i Fagersta hemma hos bekanta – en 48-årig man och dennes sambo – i parets bostad på Råby i Västerås. De båda männen kände varandra sedan många år och var vänner. Stämningen var inledningsvis god och en del alkohol dracks. Den i dag 56-årige mannen gick och lade sig för att sova.

Men därefter vaknade han av att 48-åringen slog honom i ansiktet så näsblod uppstod. 56-åringen steg upp, gick till en toalett, tvättade bort blodet och gick ut i köket.

Enligt vad han uppgav för tingsrätten skulle han hämta mat åt sin hund och därefter lämna lägenheten.

Men han hämtade också en stor kniv och gick in i vardagsrummet där 48-åringen satt.

Med kniven högg han den sittande mannen flera gånger. Ett av huggen uppmättes senare av rättsläkaren till 17 centimeters djup. Det trängde in i hjärtat och 48-åringen dog i stort sett omedelbart.I den senare rättegången erkände sig den i dag 56-årige mannen skyldig till dråp och ansåg att våldet han utsattes för från 48-åringens sida borde vara förmildrande.

Rätten menade dock att 56-åringen hade god tid att besinna sig – han steg upp och tvättade bort blodet och gick ut i köket och hämtade hundmat och kniv – innan han dödade 48-åringen. Våldet han utsattes för var inte så kraftigt att det påverkade hans förmåga att besinna sig, ansåg rätten. Därför dömdes han för mord.

Men tingsrätten fann heller inga särskilt försvårande omständigheter, dessutom utsattes han för våld från 48-åringens sida före mordet, och straffet blev därför lägsta möjliga för mord – tio års fängelse . Ett straff som för övrigt tangerar strafftiden för dråp där straffskalan ligger på mellan sex och tio års fängelse.

Straffet överklagades inte. Enligt reglerna om villkorlig frigivning då man avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet skulle 56-åringen ha frigivits.

Men Kriminalvården konstaterar att han tilldelats hela 70 varningar under de sex och ett halvt år han tillbringat inlåst. Han har arbetsvägrat vid 173 tillfällen mellan 2012 och 2016. Han har vägrat lämna drogprover vid tio tillfällen och lämnat ett positivt drogprov en gång 2014.

Han har flyttats mellan olika anstalter och till anstalter med högre säkerhetsklass för sin misskötsamhets skull och har tidvis avtjänat sitt straff på Salbergaanstalten.Under de senaste två åren har han uppträtt hotfullt och aggressivt mot Kriminalvårdens anställda, bland annat har han hotat en anställd med att han skulle vänta på denne efter frigivningen.

Kriminalvården beslutade därför att skjuta upp den villkorliga frigivningen med drygt fyra månader vilket skulle innebära att 56-åringen inte släpps fri förrän i april 2017.

56-åringen överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Uppsala och sade att den uppskjutna friheten gjorde det svårare för honom att tillträda en planerad anställning år 2017.

Förvaltningsrätten gör dock ingen annan bedömning än Kriminalvården – 56-åringen släpps därmed ut från fängelse i början av april 2017. Därefter står han under prövotid fram till slutet av mars 2020.

Begår han nya brott under den tiden riskerar han att förutom straffen för eventuella nya brott även att avtjäna delar av de ungefär tre åren i fängelse som han frigivits villkorligt från.

Läs också: Tio år för knivmord

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här .

Annons