Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse efter stora knarkavslöjandet – polisen hittade gömma med 34 kilo amfetamin

Polisen hittade i somras en gömma på 34 kilo amfetamin i Hallstahammar. Nu döms två män till fyra respektive två års fängelse, mot sitt nekande, i vad som beskrivits som det största narkotikamålet i Västmanland hittills.

Annons
Här syns en av männen när han gräver fram narkotikan. Det var en hundägare som tipsade polisen sedan hon sett något hon uppfattade som konstigt i området. Polisen har också gjort flera beslag av kontanter. Foto ur polisens förundersökning.

En 61-årig man döms till fyra års fängelse för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. En 63-årig man döms till fängelse i två år och två månader för grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och vapenbrott. En tredje man döms även i målet, till fängelse i tre månader för ringa narkotikabrott och vapenbrott.

I somras anträffade polisen drygt 34 kilo amfetamin på Energigatan i Hallstahammar. Efter omfattande polisarbete, med nationella insatsstyrkan som bevakade knarkgömman dygnet runt, kunde två män, 61-åringen och 63-åringen, gripas och sedan åtalas vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström är det länets hittills största narkotikamål. Han har tidigare sagt att narkotikan som hittats har ett gatuvärde på 8,5 miljoner kronor.

Ingen av männen döms för synnerligen grovt narkotikabrott som åklagaren yrkat. Det är enligt tingsrätten oklart vilka roller männen har haft i knarkhärvan. Exakt vilken koppling de hade kan man endast spekulera kring. Männen menar att de besökt platsen endast för att leta efter pengar. Tingsrätten slår dock fast att männen måste ha varit "fullständigt medvetna" om narkotikan som fanns i gömman när de befann sig vid grushögen.

Carl-Johan Norström tänker överklaga domen.

– Jag är missnöjd med rubriceringarna och missnöjd med påföljderna. När det gäller både rubriceringen och påföljden är det viktigt i sådana här mål där personer inte vill prata att hovrätten prövar fallet och hur det ska rubriceras.

Carl-Johan Norström säger vidare att han i hovrätten kommer att yrka på väsentligt längre påföljder än de tingsrätten dömt ut, och också att det ska rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott.

Läs mer:

[+]: Hade gömma med 34 kilo amfetamin: "Det största narkotikamålet i länet någonsin"

[+]: Nationella insatsstyrkan bevakade knarkgömman dygnet runt

[+]: TV: Se polisens dolda övervakning – här gräver den misstänkte fram rekordstora knarkgömman

Annons