Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar häktade – misstänks ha misshandlat sin bebis svårt

Polisen misstänker: Spädbarn utsatt för "synnerligen grov misshandel".

Annons

En man och en kvinna i Västerås, föräldrar till ett två månader gammalt barn, har häktats av Västmanlands tingsrätt.

Föräldrarna misstänks för brottet "synnerligen grov misshandel" – polisen misstänker att de misshandlat sitt barn.

Misstankarna uppstod torsdagen den 17 november då ett barn inkom svårt skadat till sjukhuset i Västerås. Behandlande läkare misstänkte att allt inte stod rätt till och anmälde det inträffade till polisen – barnet visade skador som kan ha uppstått genom misshandel.

En polisutredning inleddes omedelbart.

Samma eftermiddag beslutade åklagare att anhålla föräldrarna. I söndags häktades paret, som är i 30-årsåldern.

– Det vi kan bekräfta just nu är att skadorna är allvarliga, något mer kan vi inte berätta, säger Anders Hedström, presstalesperson vid Västmanlandspolisen.

Paret häktades som skäligen misstänkta för synnerligen grov misshandel. Skäligen misstänkt är den lägre av de två misstankegrader som krävs för att åklagaren ska kunna begära någon häktad och tingsrätten ska kunna häkta någon.

– Föräldrarna förnekar brott. Barnet vårdas på intensivvårdsavdelning, säger kammaråklagare Anna Elmlöv som är förundersökningsledare.

Anna Elmlöv betonar att föräldrarna är häktade på skälig misstankegrad – det innebär att det finns "konkreta omständigheter som med viss styrka talar för" att den eller de utpekade begått brott. I och med att misstankegraden är den lägre så är häktningstiden endast en vecka mot två veckor vid den starkare misstankegraden "på sannolika skäl".

Annons