Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappningsdramat: Ännu inget besked om psykiatrisk undersökning

Artikel 9 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

Utredningen fortsätter om den 44-årige man som den 20 december misstänks ha kidnappat en kvinna i Sala och därefter begått en rad andra grova brott innan färden slutade med en olycka utanför Köping.

Annons

– Utredningen fortsätter med förhör och vi väntar på svar från den tekniska undersökningen, säger kammaråklagare Frieda Gummesson som leder förundersökningen.

Frågan om 44-åringen kan ha begått brotten under inflytande av någon psykisk störning har ännu inte fått sitt svar. Under tisdagen hade rätten ännu inte tagit ställning till om 44-åringen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning (även kallad liten rättspsykiatrisk undersökning) eller den mer omfattande rättspsykiatriska undersökningen.

Läs också: Man misstänkt för människorov

Man har begärt in yttrande från frivården om saken.

Ett beslut om en eventuell rättspsykiatrisk undersökning kan komma de närmaste dagarna, det är tingsrätten som fattar det beslutet. Ärendet är kringgärdat av förundersökningssekretess.

– Jag kan inte säga något om något eventuellt motiv, just med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Frieda Gummesson.

På samma sätt är det med frågan om polisutredningen givit upphov till fler brottsmisstankar bortsett från den digra lista som framkom vid häktningsförhandlingen: människorov, grov misshandel, grovt vapenbrott, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel och grov vårdslöshet i trafik.

Det var tidigt på morgonen den 20 december som 44-åringen plötsligt dök upp hemma hos en 26-årig kvinna vid hennes bostad i Sala. Mannen och kvinnan är bekanta med varandra sedan tidigare.

Men av någon anledning överföll 44-åringen kvinnan och började misshandla henne med någon form av tillhygge. Hon försvarade sig med en spade men blev trots detta intvingad i 44-åringens bil.

Efter en stund kunde kvinnan få upp bildörren och kunde kasta sig ur bildörren och ta sig till ett näraliggande hus för att söka hjälp. Polis och ambulans larmades. Under tiden fortsatte mannen mot Skinnskatteberg. 26-åringen fördes till sjukhus för vård och omplåstring av skador som vid tillfället betecknades som lindriga.

Där beslutade han sig för att han behövde en annan bil. Han tycks slumpvis ha valt ut ett fordon som en kvinna just höll på att starta sin bil. Under hot om våld förmådde han kvinnan att lämna över sin bil. Därefter fortsatte 44-åringen färden med den nya bilen medan bilägaren ringde polisen.

Polisen insåg genast att de båda händelserna i Sala och Skinnskatteberg hade ett samband. Stora polisstyrkor gav sig ut på vägarna och en patrull fick syn på 44-åringen norr om Köping längs länsväg 250.

När 44-åringen insåg sig förföljd fortsatte han i hög fart ut mot E18. Vid Sylta körde han av vägen i hög fart och skadades. Han fördes till sjukhus och anhölls i sjuksängen. I torsdags 22 december häktades han av tingsrätten .

Enligt försvaradvokaten, Per Odeling, har 44-åringen erkänt samtliga gärningar, men har ingen rationell förklaring till sitt handlande.